Nová zkušebna lokomotiv zahajuje provoz                 

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 25. března 2013
Na zhruba 20 milionů korun vyšla akciovou společnost CZ LOKO výstavba nové zkušebny motorových lokomotiv a s ní sousedícího naftového hospodářství. Firma tak ukončila další investičně náročnou etapu modernizace své provozovny v České Třebové, do jejíhož rozvoje v posledních třech letech vložila přes čtvrt miliardy korun. Výrazně tak modernizovala výrobní provozy a zvýšila jejich kapacitu.
„Další významné investice už budou záležet na vývoji ekonomické situace. Ta není v Česku momentálně pro železniční průmysl příznivá. Zpracováváme ale studie o efektivnějším využití našich závodů podle předpokládané skladby zakázek,“ říká Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO. Ta vyrábí, modernizuje a opravuje motorové lokomotivy a loni vytvořila tržby 2,165 miliardy Kč, z nichž miliarda připadla na export.
 Zkušebna, k níž byla položena i nová železniční kolej, vyrostla v místě starého, demolovaného objektu. Vybavena je dvěma pracovišti pro funkční i výkonové zkoušky motorových lokomotiv. Umožňuje testovat, proměřovat a odlaďovat jednotlivé funkce lokomotivy jak ve výkonu, tak v době mimo provoz.
„Pro další posílení kvality našich lokomotiv to je důležitá investice. Proto se i koncept nezatepleného objektu změnil na zateplenou halu se vším potřebným,“ říká Radovan Stránský, vedoucí oddělení investic a správy majetku.
V těsném sousedství zkušebny pak vyrostlo nové naftové hospodářství. Původní staré nádražní cisterny vestavěné do záchytných van byly nahrazeny dvěma moderními dvouplášťovými nadzemními tanky, ve kterých jsou umístěny tři nádrže o celkové kapacitě 72 m3. Díky tomu naftové hospodářství CZ LOKO splňuje nejvyšší nároky na ekologicky bezpečný příjem a výdej pohonných hmot.