Hokejbal se chystá na play-off
Šest zápasů o uplynulém víkendu definitivně rozkrylo tajenku, které celky se zúčastní play-off a kdo zůstane před branami. Také už se pomalu začínají rýsovat jednotlivé čtvrtfinálové dvojice.
 
Jedním z týmů, které ještě bojovaly o play-off, byl hodonínský Rigum. O tomto víkendu ho čekaly dva namáhavé boje v Ostravě a Třinci. V sobotu na půdě Poruby proběhl přímý souboj o vyřazovací boje, v případě výhry Rigum už nic o jistotu postupu nepřipravilo. Po vyrovnané první třetině se vedení zrodilo ve druhé patnáctiminutovce, když Hodonín otevřel skóre.
V poslední periodě se obě mužstva prosadila ještě jednou a bylo tak jasné, že tři body bude brát Hodonín. Díky této výhře se posunul do vyšších pater tabulky. Skupina Východ je tak vyrovnaná, že dokonce začal pomýšlet na první čtyřku, díky které by začínal play-off na domácím hřišti.
Druhé sobotní utkání k sobě svedlo celky Třince a Sudoměřic. Enviform je na první pozici a o tomto víkendu chtěl svoje umístění potvrdit. Hned v sobotu se ale utkal s třetím týmem ze Sudoměřic, který chtěl svoje umístění hájit. Velmi vyrovnané utkání ovlivnilo hodně vyloučení, které však oba celky potrestaly pouze jednou.
Lídr tabulky z Třince své vedení z úvodní třetiny udržel a nakonec si připsal vítězství v poměru 3:2. V tuto chvíli se náskok Třineckých zastavil na pěti bodech a měl tedy jen krůček k definitivnímu potvrzení první pozice. V neděli musel doufat buď ve ztrátu České Třebové, a nebo sám proti Hodonínu získat alespoň dva body.
Třinečtí měli v zápase střeleckou převahu, ale paradoxně se do vedení dostal soupeř. Jenže svůj těsný náskok ve třetím dějství udržet nedokázal, a tak zápas dospěl až do samostatných nájezdů. V nich nakonec byli úspěšnější hosté a získali tak druhý bonusový bod. Díky němu mají po základní části 29 bodů a budou nejhůře pátí.
Na zaváhání Třince se pokusila odpovědět rozjetá Lokomotiva, která na jaře zatím předvádí úžasné výkony. Proti pardubickému Autosklu se Česká Třebová v úvodním dějství dostala hned do dvoubrankového vedení, to se jí však do závěrečné sirény udržet nepodařilo. I tady musel být výsledek 3:3 rozseknut samostatnými nájezdy, ve kterých se více dařilo favoritovi zápasu. Dva body Lokomotivě ale nepomohly, díky jejich ztrátě je jasné, že vítězem základní části ve skupině Východ je třinecký Enviform!
Naprosto jiné starosti má ostravská Poruba, která po sobotní prohře definitivně přišla o naději na vyřazovací boje. Jistojistě skončí na předposlední pozici a v zápase proti Sudoměřicím hrála již spíše jen o čest. Na branky držela krok pouze první periodu, která skončila výhrou hostí 2:1. Jenže ve zbytek utkání se Sudoměřicím dařilo využívat své šance a počet inkasovaných branek se nakonec zastavil až na šesti. Sudoměřičtí jsou na třetí pozici a v posledním kole se budou snažit posunout ještě o stupínek výše.
Svítkov tak již před zápasem věděl, že ho vyřazovací boje neminou. I přesto přistoupil k utkání s Poličkou velmi zodpovědně a snažil se na závěr základní části zvítězit. Kometa měla zejména v první periodě silnou převahu, i přesto se šlo do kabiny za nejtěsnějšího vedení Svítkova.
Ten Pardubičtí ještě ve zbytek zápasu navýšili na čtyřbrankový a to za pětačtyřicet minut vyslali na branku soupeře pouze šestnáct střel! Na úvodní gól Šprincla navázal hattrickem Tadeáš Zelinka a výrazně tím přispěl k výhře 4:0. Svítkov základní část zakončil na osmé pozici a ve čtvrtfinále se utká s Třincem.
„K zápasu jsme přistoupili s vědomím, že nás výhra posune po šesti letech do vysněného play-off. Přes počáteční nervozitu jsme předvedli zodpovědný a týmový výkon, který podpořil výborně chytající Martin Černický. Věřím, že před play off odstraníme nedostatky v naší hře a kvalitně se připravíme na čtvrtfinálovou sérii s Třincem,“ řekl k zápasu Martin Hlavsa.
Radek Kopecký dodává: „Z mého pohledu byla Polička jasně lepší, ale jejich snaha ztroskotávala na skvělých zákrocích Černického. Soupeři jsme udělili lekci z produktivity a zaslouženě jsme vyhráli. Play-off je více o odhodlání a vůli, takže si myslím, že soupeře můžeme překvapit.“

1.NHbL - VÝCHOD 2012-2013

Poř. Název týmu Z V VP R P Skóre B
1. HBC Enviform Třinec 18 11 3 1 3 62:38 40
2. TJ Lokomotiva Česká Třebová 17 10 2 2 3 63:44 36
3. SK Sudoměřice 17 10 1 2 4 66:43 34
4. HBC Rigum Hodonín 18 7 4 0 7 59:37 29
5. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B 17 8 1 3 5 57:54 29
6. SK Kometa Polička 17 6 2 3 6 53:41 25
7. HC Jestřábi Přelouč 17 8 0 0 9 51:48 24
8. TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice 18 7 0 1 10 65:68 22
9. TJ Sokol Poruba 17 4 0 2 11 41:65 14
10. HBC Vsetín 16 0 2 1 13 21:100 5