Českotřebovský deník 102/2013  (27.4.2013)                         
V pátek 26.4. otevřeli ochránci přírody Zlatou studánku v Kozlovských lesích.

O studánku se již několik let starají. Více fotografií naleznete na: http://zozlatastudanka.rajce.net/Otevirani_Zlate_studanky_26.4.2013
 
ZAKAŽME PODOMNÍ PRODEJ V ČESKÉ TŘEBOVÉ

V médiích proběhla informace o zahájeném  správním řízení s podomními prodejci Bohemia Energy v Letohradě, kde mají schválen obecní  vyhláškou zákaz podomního prodeje  a opravdu jsem byl potěšen. Z naší praxe poradenské kanceláře jasně vyplývá, že praktiky podomních prodejců energií jsou opravdu nevybíravé, matoucí a lživé. Vřele doporučuji naší politické reprezentaci, aby i ve městě Česká Třebová byla takováto vyhláška schválena.  Ochráníme tím především seniory. Oni jsou totiž nejvíce "postiženou" skupinou obyvatel. Nevýhodné smlouvy, vysoké smluvní pokuty a špatné obchodní podmínky spojené s nátlakovou politikou podomních prodejců, to je opravdu důvod k radikálním,u řešení. První pravidlo zní: "Nikdy nepodepisujte žádnou smlouvu  okamžitě po nabídce". Pokud už takovou smlouvu podepíšete, máte právo od smlouvy podle §57 Občanského zákoníku odstoupit do 14 dní od podpisu smlouvy. Jedná se o smlouvy podepsané mimo prostory obvyklé k podnikání. Dále zde existuje (pozor, vztahuje se pouze na občany, a podnikající fyzické osoby) další ochranná lhůta v Energetickém zákoně. V § 11a byla provedena Zákonem č. 165/2012 Sb. §57, odstavec 6 novelizace:
   V § 11a se na konci odstavce 2 doplňují věty "Spotřebitel  nebo podnikající fyzická osoba, na kterou se podle věty
první vztahuje ustanovení § 57 občanského zákoníku, může od  smlouvy, jejímž předmětem je dodávka elektřiny nebo plynu, zavřené mimo prostory obvyklé k podnikání držitele licence, písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta k uplatnění práva na odstoupení je zachována, pokud byl o odstoupení od smlouvy písemně odesláno před uplynutím této lhůty." To prakticky znamená, že pokud změna dodavatele trvá standardně tři měsíce, máte téměř celou tuto dobu na odstoupení od smlouvy. V případě zájmu jsme připraveni Vám pomoci. Veškeré potřebné formuláře máme pro Vás připraveny v naší poradenské kanceláři.  Viktor Pešek – energetický analytik, tel: 731453457, mail epct@seznam.cz  www.energetickyporadce.com

 

Děti z českotřebovského Borku uklidí sídliště 

Letošní, už desátý ročník akce „Ukliď svoje sídliště“ pořádala Naděje o.s. pobočka Česká Třebová ve spolupráci s firmou Eko – bi v sobotu dne 27.dubna 2013, s týdenním zpožděním protzi předpokladu.  Rozsáhlého jarního úklidu sídliště Borek v České Třebové a přilehlých  porostů za uplynulá léta zúčastnilo téměř 500 dětí. Těm se s pomocí pracovníků Naděje podařilo nasbírat a vyčistit tuto lokalitu města od deseti velkých kontejnerů odpadu. Akce má velký význam pro zajištění bezpečnosti a prevenci úrazů; motivuje obyvatele sídliště k udržování čistého veřejného prostranství a aktivnímu podílení se na zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Důležité je ovšem také pěkné prostředí během roku udržovat a zdržet se všeho co snižuje hodnotu kvality životního prostředí.  K tomu jsou děti i dospělí na sídlišti pracovníky Naděje vedeni. Foto z roku 2012 Jan Holub z Naděje rozdává malým dobrovolníkům úklidové pomůcky. Foto : DENÍK/Šárka Mikulecká 
Martina Soukupová

Kraj apeluje na podnikatele v silniční dopravě:
Na změny podle novely zákona máte čas už jen do 3. června  

Pardubice (26. 4. 2013) – Na začátku června skončí lhůta pro podnikatele v dopravě velkými vozidly (nad 3,5 tuny nebo pro více než devět osob), ve které mohou podle novely zákona o silniční dopravě podat obecnímu živnostenskému úřadu žádost o změnu rozsahu předmětu podnikání „Silniční motorová doprava“ a připojit doklad osvědčující právní důvod užívání prostor sídla či místa podnikání a doklady o finanční způsobilosti, pokud ji pro příslušné období neprokázali.
„Jsme trochu znepokojeni tím, že velká část podnikatelů v silniční dopravě tak stále neučinila,“ říká vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Ladislav Umbraun. „Musí si uvědomit, že lhůta vyprší 3. června. Nepodá-li podnikatel v dopravě žádost o změnu rozhodnutí o udělení koncese do tohoto data, živnostenský úřad v řízení z moci úřední rozhodne o omezení oprávnění podnikatele provozovat silniční motorovou dopravu na rozsah pouze malými vozidly.“
Silniční motorová doprava je živnost koncesovaná a o změně rozsahu živnostenský úřad rozhoduje ve lhůtě do 60 dní. Pokud uvedená lhůta uplyne marně, živnostenský úřad musí rozhodnout z moci úřední o omezení rozsahu koncese. Podnikatel jej sice může požádat o obnovení rozsahu koncese, ale žádost o rozšíření rozsahu nemůže podat před ukončením řízení o omezení rozsahu. Z toho plyne, že po dobu vyřizování žádosti podnikatele o obnovení rozsahu koncese (max. 60 dní) nebude podnikatel oprávněn silniční motorovou dopravu velkými vozidly provozovat, což mu může způsobit i značné ztráty.
K dnešnímu dni nepodaly v Pardubickém kraji žádost o změnu rozhodnutí o udělení koncese následující počty dopravců (podle sídla nebo místa podnikání):
Česká Třebová          16
Pardubice                   255
Hlinsko                       45
Polička                       9
Holice                         40
Přelouč                       57
Chrudim                     106
Svitavy                       16
Králíky                        13
Ústí nad Orlicí             30
Lanškroun                  20
Vysoké Mýto              68
Litomyšl                      54
Žamberk                     104
Moravská Třebová     63
Celkem                      896

 

O evropskou helicoptershow v Hradci Králové je obrovský zájem

Hradec Králové – Letošní dvanáctý ročník European Helicopter Show budí velkou pozornost nejen v České republice, ale i v zahraničí. Ve dnech 9. – 11. května 2013 přiletí do Hradce Králové stovky odborníků na letectví a vrtulníkovou techniku, aby si v rámci evropské vrtulníkové výstavy a show vyměnili zkušenosti a podepsali kontrakty na další roky v řádech stovek milionů korun.
„Ten zájem je skutečně obrovský. Máme dopředu vyprodaná všechna místa a stánky pro vystavovatele. Letos do Hradce přiletí firmy a letci skutečně z celého světa,“ potvrzuje obrovský zájem o vrtulníkovou techniku hlavní pořadatel Daniel Tuček ze společnosti DSA.
„Každý den se nám hlásí také piloti z Česka i zahraničí, kteří chtějí do Hradce přiletět vlastními vrtulníky. Na královéhradeckém letišti by tak mělo být k vidění přes sto strojů,“ dodal Daniel Tuček, který sám předvede na vrtulníkové show několik novinek.
Největším lákadlem jsou zásahy vrtulníků
Čtvrtek a pátek (9. - 10. května) bude na letiště probíhat výstava vrtulníků a letecké techniky. K vidění budou vrtulníky, letouny, produkty a služby z následujících sektorů jako jsou letecká záchranná služba, privátní a obchodní přeprava, prostředky pro průzkum, policejní činnost a armádu nebo vrtulníky určené k hašení požárů.
Sobota 11. května již tradičně patří vrtulníkové show, kterou zahájí letová ukázka 12ti vrtulníků. Následně jsou připraveny ukázky zásahu při živelných katastrofách, hromadné autonehodě, nebo při transportu raněných z nebezpečné oblasti.