Českotřebovský deník 104/2013  (29.4.)                                 

Gymnazistka Kristýna Tomášová si vybojovala účast v mezinárodní soutěži v Houstonu

Ve dnech 25. a 26. dubna vyvrcholil na půdě Akademie věd ČR v Praze jubilejní 20. ročník národního kola soutěže EXPO SCIENCE AMAVET. Do finále tohoto klání středoškolských vědeckých a technických projektů se v letošním roce probojovalo přes 40 studentů, kteří v soutěži napříč obory představili výsledky své často několikaleté práce. K vidění byla pestrá škála projektů, které se zabývaly např. studiem polymerních nosičů, konstrukcí robotů či inteligentního auta nebo hledaly cesty, jak zvýšit účinnost fotovoltaických článků. Prezentovány byly také projekty z moderních biomedicínských oborů a genetiky.
Studenti měli šanci zaujmout odbornou porotu ústní prezentací svého výzkumu, diskuzí s odborníky a také stručným shrnutím dosažených výsledků v angličtině. Motivace pro mnohé z nich byla velká. Na ty nejlepší totiž jako odměna čekala účast v nejprestižnějších amerických vědeckých soutěžích jako Intel ISEF a I-SWEEEP, nebo ocenění udílené americkými vysokými školami.
Studentka českotřebovského gymnázia Kristýna Tomášová se umístila na 6. místě se svou prací Kultivace Trametes versicolor DSM 1977 a produkce enzymu lakázy a v roce 2014 pojede svůj projekt obhajovat na soutěž I-SWEEEP, každoročně pořádanou v texaském Houstonu. Velký dík patří především firmě Contipro Group Dolní Dobrouč, v níž měla možnost více než rok pracovat jako stážistka v rámci vzdělávacího programu FYBICH a která jí poskytla cenné zkušenosti a zázemí potřebné pro tvorbu projektu.
Dana Řehořová
 
Byl vyhlášen 2. ročník vyhlášen výtvarné soutěže JSEM BLÍŽ PŘÍRODĚ.

V našem regionu blízkosti České Třebové se týká Semanínské naučné stezky ČSOP.  Obrázky z loňského ročníku soutěže budou vystaveny 12.5. 2013 v Semaníně v obecním sále.   H. Grundová základní organizace Českého svazu ochránců přírody  Podorlicko Česká Třebová ( provozovatel naučné stezky)
 
Vyšlo květnové číslo českotřebovského zpravodaje 2013,

 páté číslo 44. ročníku  o začátku vydávání tehdy pod názvem Kulturní zpravodaj města Česká Třebová. Dnes se objevilo na prodejnách, do středy 1, května by mělo být doručeno do schránek předplatitelů.
Spolupráce s Univerzitou Pardubice přináší CZ LOKO nová technická řešení

Řídicí systém speciálních kolejových vozidel MUV 74 je zatím posledním výsledkem spolupráce společnosti CZ LOKO s Univerzitou Pardubice a její Dopravní fakultou Jana Pernera. „Taková spolupráce nás posouvá nejen výrazně technicky dál, ale také zkracuje a zlevňuje náklady na vývoj. To jsou velké přínosy. Vedle know-how jsme v tomto případě navíc získali i obrovské zkušenosti,“ říká Bedřich Bulička, ředitel pro strategii a projekty CZ LOKO. Na vývoji spolupracovali experti z Katedry elektroniky, elektrotechniky a zabezpečovací techniky. Jejich kolegové z Katedry dopravních prostředků a diagnostiky nyní řeší v rámci projektu Novibrail hlukovou optimalizaci lokomotivy 744.0.
Podle proděkana fakulty Jaromíra Zelenky má spolupráce ale význam i pro fakultu. Přináší jí především možnost podílet se na zajímavých výzkumných úkolech. „To je velmi efektivní cesta, jak kupředu posouvat hranice našeho poznání v oblasti kolejových vozidel. Nové zkušenosti pak využíváme ve výuce i v další spolupráci se železničním průmyslem,“ říká docent Zelenka.
Do řešení projektů se aktivně zapojují i studenti formou zpracování diplomové práce, týkající se aktuálně řešeného úkolu. „Není výjimkou, že pak k nám nastupují do vývojových, konstrukčních nebo projektových týmů, a stáváme se tak jejich prvním zaměstnavatelem,“ říká Tomáš Brancuzský, personální ředitel CZ LOKO. To v technickém úseku zaměstnává přes 150 lidí.
Experti pardubické dopravní fakulty se v nedávné době podíleli rovněž na dalších projektech CZ LOKO. Například na vývoji modulových dvounápravových lokomotiv nebo dvounápravových podvozků pro lokomotivy čtyřnápravové. Asynchronní dvounápravové lokomotivy, označené řadou 719/TMЭ3, se nyní vyrábějí v rámci dvacetikusové série pro státní Běloruskou železnici. Dvounápravové podvozky nové koncepce se pak uplatnily u motorové lokomotivy řady 744.0, která si loni odbyla premiéru. Její vývoj probíhal v letech 2010 - 2012 s podporou ministerstva průmyslu.
Díky spolupráci s fakultou můžeme postupně snižovat závislost na cizích dodavatelích a přitom dál zvyšovat vlastní technickou úroveň. A tím i konkurenční schopnost v Česku a zahraničí,“ říká Bedřich Bulička. V cizině jen loni CZ LOKO prodalo lokomotivy za víc než miliardu korun. Nová řešení totiž snesou plně srovnání se světovými výrobci drážních vozidel těchto kategorií a dál zvyšují užitné i provozní vlastnosti produkce CZ LOKO.
„Máme za sebou ale i řadu dílčích výzkumných úkolů, které jsou pro naši práci stejně důležité,“ poznamenává docent Zelenka. Dislokované pracoviště fakulty v České Třebové, kde sídlí Oddělení kolejových vozidel Katedry dopravních prostředků a diagnostiky, například provádělo simulační výpočty jízdních vlastností normálně rozchodné i širokorozchodné verze nové lokomotivy řady 744.0. Pro ni se rovněž v těžkých laboratořích fakulty v Pardubicích ověřovaly na zkušebním stavu reálné charakteristiky prvků vypružení a vedení dvojkolí. Výsledky pak sloužily i k upřesnění vstupních dat simulačních výpočtů. Jízdní zkoušky prototypu lokomotivy 744.001, které byly součástí schvalovacího procesu, realizovala také loni akreditovaná zkušební laboratoř fakulty.

SOKOLŠTÍ VOLEJBALISTÉ VEDOU BEZ PORÁŽKY MISTROVSKOU TABULKU

 

V loňském roce vyhráli mladší žáci českotřebovského Sokola II. suverénním způsobem bez porážky, tabulku krajského přeboru a svoje účinkování v soutěžích vyšperkovali i Přebornickým titulem na M-ČR ČOS.

Stejně dobře si vedou mladší žáci i v letošní sezoně a dva turnaje před koncem soutěže jsou s dvaceti vítězstvími, bez porážky a ztráty setu na 1. místě tabulky K.P.I.tř. (kde mimo jiné startuje i sousední SK Geodezie-Sokol).  Deváté kolo mistrovských zápasů se hrálo v hale Na Skále. která pamatuje slavné to roky našich mužů v I. lize mužů. Naši mladí hráči přesvědčivě porazili všechna družstva, se kterými se v tomto kole utkali. Díky své suverenitě a volejbalovému růstu hraje družstvo ještě jednu soutěž a to moravsko-slezský pohár (bohužel nepravidelně, protože se tyto turnaje kryjí s naší kmenovou soutěží), kde ze čtyř turnajů vyhráli tři. Tato soutěž je především přípravou na Mistrovství České republiky, které se bude konat na konci volejbalové sezony v červnu 2013 v Hradci Králové.

Podařilo se sestavit velice kvalitní družstvo, které má chuť, vůli a odhodlání se zlepšovat. Je to velká perspektiva pro českotřebovský volejbal. Ke kmenovým hráčům přímo z našeho města (Vašina, Blažek, Jaško, Strnad, Batěk a Horáček) do našeho oddílu přestoupili díky dobré práci s mládeží i hráči z okolních měst, kde pro ně bohužel není možnost hraní v této kategorii (Olejár, Šulc, Telcl, Žaba). Někteří zde působí už druhou sezonu a jsme rádi, že doplnili toto družstvo. I tato skutečnost ukazuje na popularitu našeho oddílu v regionu a to, že dojíždění za tím co tě baví není žádnou překážkou. Můžeme jenom přát tomuto družstvu úspěchy jak pro ně samotné, oddíl a město. Českou Třebovou a Sokol II. reprezentují:

Martin Blažek, Lukáš Vašina, Vojta Tecl, Tomáš Strnad, Denis Žaba, Radim Šulc, Daniel Jaško, Tomáš Olejár, Adam Olejár, Ondřej Batěk, Šimon Horáček

9. KOLO + předehrávka:

T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II. – T.J. Sokol Geodezie Česká Třebová         2:0 (25:4,25:7)

T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II. – TJ Slavia Hradec Králové                         2:0 (25:13,25:7)

T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II. – TJ Svitavy                                                 2:0 (25:14,25:13)

T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II. – TJ Slavia Hradec Králové                         2:0 (25:10,25:10)

T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II. – TJ Svitavy                                                 2:0 (25:12,25:17)

 

Tabulka K.P.I.tř. mladší žáci

p.

 

družstvo

utkání

V

P

K

sety

míče

body

1.

 

TJ Sokol Česká Třebová II B

20

20

0

0

40:0

1000:378

40

2.

 

TJ Svitavy B

20

14

6

0

28:13

877:715

34

3.

 

TJ Sokol Geodezie Česká Třebová A

19

3

16

0

9:33

599:909

22

4.

 

TJ Slavia Hradec Králové C

16

4

12

0

10:25

576:767

20

5.

 

TJ Harant Pecka A

15

4

8

3

9:25

453:736

16

za českotřebovský volejbal a Sokol II. – Lubomír Vašina