Českotřebovský deník 105/2013 (30.4.)                                 
Hejtman dostal naloženo od čarodějnice a navštívil geopark 

Česká Třebová (30. 4. 2013) – Jídelnu na Základní škole Habrmanova v České Třebové dnes ovládly čarodějnice. Středověkou kuchyni vyzkoušel na pozvání vedoucího školní jídelny i hejtman Martin Netolický spolu s ředitelem školy Zbyňkem Slavíkem.  Hejtman návštěvy využil také k tomu, aby se podíval na geopark, který roste na zahradě školy.
„Je sympatické, že školní kuchyně neustále vymýšlí, jak žákům zpestřit stravu. Všichni strávníci si mohou navíc jídla vybírat bez objednání přímo na místě a platit je kartou,“ ocenil moderní přístup ke stravování hejtman Martin Netolický a ochutnal pečená žebírka s čerstvým chlebem.
Poté se odebral do venkovní části areálu školy, aby si prohlédl unikátní geopark, ve kterém již bylo rozmístěno více než 40 vzorků hornin. Tento projekt je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.   S myšlenkou geoparku v areálu školy přišel učitel přírodopisu Milan Michalski.
„Projekt mě velmi zaujal, geopark dělá výuku žáků zase o něco srozumitelnější, neboť si mohou horniny zblízka prohlédnout. Předpokládám, že na květnovém jednání s vedením města Česká Třebová probereme možnosti rozvoje tohoto areálu. Mohl by sloužit k výuce také místního gymnázia, jehož jsme zřizovatelem. Mohla by zde vzniknout učebna v přírodě. Kvůli ochraně vznikající expozice hornin bude zřejmě nutné areál školy oplotit,“ dodal hejtman. Otevření geoparku škola plánuje na 23. května 2013.
 
Čáry, máry, ratata v předsíni dvě košťata…

30. dubna se k Mateřské škole U Koupaliště slétly čarodějnice z celého okolí.
Proběhly zkoušky čarodějnických učňů – hod škrpálem, závody v letu na koštěti a běh po zahradě s netopýrem Abraxem.
Cempírčice z Podlesí, Brůndibára z Luk......

Ochránci přírody zvou na své akce


VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU “ - SOBOTA 4.5.2013  OD 7,30

VÝLET ZA POZOROVÁNÍM PTÁKŮ U SVITAVSKÝCH RYBNÍKŮ
Sraz u informační tabule před nádražím ČD v České Třebové v 7,30. Odjezd vlakem v 7,49 do stanice Svitavy zastávka. Návrat vlakem v odpoledních hodinách.

Zahájení akce na hrázi Dolního svitavského rybníka (začátek naučné stezky). Procházka s determinací ptačích hlasů, určování pozorovaných druhů, ukázka kroužkování ptáků, soutěž pro děti. Vhodné terénní oblečení a dalekohled.

Vycházku vede Mgr.Jiří Mach 

Pořádá ZO ČSOP Rybák Svitavy

 

„VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU “  -  NEDĚLE  5.5.2013

VÝLET ZA POZOROVÁNÍM PTÁKŮ V OKOLÍ DOLNÍ ČERMNÉ.

Sraz v neděli 5. 5. ve 4:00 na náměstí v Dolní Čermné. Několikakilometrová procházka v okolí obce, poslech a pozorování ptáků, ukázka kroužkování, soutěž pro děti. Na závěr zhodnocení s besedou, prezentací a občerstvením.

Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).

Pořádá Česká společnost ornitologická

 

12.5. se v sále v Semaníně koná výstava obrázků, které děti malovaly v průběhu loňské soutěže Maluj Blíž přírodě.  Sami se můžete s dětmi také vydat na Semanínskou stezku a malovat a poslat  obrázky do soutěže do 15.5.

16.5. se zúčastníme akce „ Den Země“ na náměstí v České Třebové. Prosím dobrovolníky, kteří jsou ochotni  působit zde  v rozmezí hodin 10 – 16 00,v informačním stanu, aby se ozvali.

30.5. se v Javorce  odpoledne koná Den dětí s dobrovolníky.  Prosím dobrovolníky, kteří jsou ochotni  působit  tam v informačním stanu, aby se ozvali.

Úspěšnost žáků u přijímacích zkoušek na střední školy se zvyšuje
Pardubice (30. 4. 2013) – Uchazeči o studium maturitních oborů středních škol zřizovaných Pardubickým krajem mají už týden po přijímacích zkouškách. Od školního roku 2011/2012, kdy byly v kraji jednotné přijímací zkoušky zavedeny, úspěšnost žáků průběžně stoupá. Letos dosáhla téměř 87 procent.
„Učitelé na základních školách vědí, jak žáky na přijímací zkoušky připravit co nejlépe, řada středních škol navíc žákům nabízí přípravné kurzy. To nyní přináší své ovoce,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
V současné době plyne lhůta deseti pracovních dnů pro odevzdání zápisových lístků. „Ve většině středních škol zůstala ještě volná místa a ředitelé vyhlašují další kola přijímacího řízení. Zcela naplněno je po prvním kole přijímacích zkoušek pouze několik středních škol v kraji, některá gymnázia, Vyšší odborná škola pedagogická a Střední pedagogická škola v Litomyšli či obor vzdělání Informační technologie na Střední průmyslové škole elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Pardubicích,“ informuje Petra Pospíšilová z odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje.
Žáci základních škol letos podali do maturitních oborů krajem zřizovaných středních škol celkem 4902 přihlášek. Jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů probíhají také v Jihomoravském, Moravskoslezském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Zlínském kraji.
V Ústí se zrodila historická dohoda o snížení cen tepla

Ústí nad Orlicí – Po více jak patnácti měsících intenzivního jednání došlo v Ústí nad Orlicí ke konečné shodě všech zainteresovaných stran na ceně tepla pro další roky. Ústí nad Orlicí se tak jako první město v Pardubickém kraji může pochlubit historickou dohodou, díky které ceny tepla v příštích letech budou stagnovat nebo dokonce klesnou, zatímco inflace a ceny energií jdou každoročně výrazně nahoru. „Tento týden se nám podařilo uzavřít historickou dohodu mezi dodavatelem tepla, městem a největšími bytovými družstvy,“ prozradil městský radní pověřený vyjednáváním dohody Martin Mejdr. Podle radního Mejdra se díky tomu udrží ceny tepla v této ekonomicky těžké době v rozumných mantinelech.
Společný postup v době krize přinese občanům úspory
Město Ústí nad Orlicí se prostřednictvím městské společnosti TEPVOS v memorandu například zavázalo, že bude v letech 2013 – 2015 z vlastních prostředků investovat až 30 milionů korun do moderních kondensačních kotlů a nových dvakrát předizolovaných rozvodů tepla. Podařilo se uzavřít smlouvu se společností ČEZ ENERGO na instalaci kogenerační jednotky v hodnotě cca 20 milionů korun, která by zde měla současně vyrábět pro město elektrickou energii a odpadní teplo dodávat do systému centrálního topení. To zvýší především účinnost soustavy a bezpečnost dodávek tepla v zimních měsících.
„Díky společně vyjednané levnější ceně jsme začali přemýšlet jednak o vybudování další kogenerační jednotky a navíc se nám začaly hlásit další subjekty se zájmem o připojení. To by mohlo našemu městu pomoci výrazně omezit v zimě například kouř z komínů,“ prohlásil jednatel městské společnosti TEPVOS Václav Knejp, která je hlavním dodavatelem tepla a teplé vody v Ústí nad Orlicí.
Městská společnost TEPVOS tak od počátku roku 2014 bude mít zajištěné dodávky tepla z kogenerační jednotky v kotelně v ulici Mazánkova a nyní bude jednat o instalaci kogenerační jednotky v kotelně pro lokalitu Podměstí. Tyto kogenerační jednotky zajistí dodávku tepla ve výši až 40% celkové potřeby lokality Ústí nad Orlicí, a to za cenu na úrovni cca 75 % palivových nákladů zemního plynu. Kontakt: Tomáš Zdechovský, mediální zástupce TEPVOS
Pomozte obnovit kapli na Kopečku

 Město Letohrad ve spolupráci s římskokatolickou farností Letohrad pořádá v květnu veřejnou sbírku na pokračování opravy kaple svatého Jana Nepomuckého. Příjmy z této sbírky jsou určeny  na projekty statického zabezpečení, odvodu srážkových vod a na další nezbytné stavební zásahy. Na postupnou obnovu kaple získává farnost prostředky z programu ministerstva kultury na záchranu kulturního dědictví a také od města, které pomáhá s povinným dofinancováním právě tohoto programu.   
„Domluvili jsme se proto s naší farností, že město uspořádá veřejnou sbírku v roce,  kdy slavíme třísté výročí Kopečkové poutí, ke které kaple neodmyslitelně patří. V rámci oslav významného jubilea budou dobrovolníci vybírat příspěvky na její další obnovu,“ přiblížil starosta Petr Fiala, jak se nápad zrodil. Starosta věří, že když je vstup na všechny kulturní akce oslav zdarma, tak lidé otevřou své srdce i peněženku a podpoří bohulibou myšlenku. Každý, kdo přispěje do sbírky, obdrží letáček o historii kaple a poutě a také plastový odznáček se znakem města. „Dobrovolníci dárce požádají, aby ho  nosili při oslavách tak, aby byl dobře vidět. Tak se vyhnou tomu, že by byli opětovně kontaktováni prosbou o příspěvek,“  dodal starosta Fiala.  
Dar budou lidé vkládat do zapečetěných kasiček, zřetelně označených číslem sbírky a také úředním razítkem s podpisem.  Dobrovolníky poznají lidé podle visaček, které budou  mít upevněny na viditelném místě. Kasička bude také po celý květen umístěna v Informačním centru na náměstí.   
Veřejnou sbírku na opravu kaple sv. Jana Nepomuckého  na Kopečku, která se koná od 1. května do 31. května 2013,  povolil městu Letohrad Krajský úřad Pardubického kraje na základě  vydaného osvědčení o přijetí oznámení o konání veřejné sbírky ze dne 19. 2. 2013. Nese č. j. 12979/2013.