Českotřebovský deník 79/2013  1. apríla 2013                      
1.4. 2013  Semanín bude mít nový hřbitov                           

Semanínský hřbitov u kostela sv. Bartoloměje pomalu  naplňuje svoji kapacitu. Semanínští zastupitelé proto usilují o založení nového většího hřbitova na vhodném pozemku. Takovým je louka za kostelem nad současným fotbalovým hřištěm. Je poměrně blízko kostela a pokud se hroby založí někde v jejím středu, budou relativně daleko od současných rodinných domků i od fotbalových fanoušků. Parcela bude výhodná i cenově - není totiž vedená jako stavební a současný majitel ji jistě rád pro bohulibý záměr prodá. Místní, zejména ti, kteří nemají pochopení pro náboženské záležitosti, se však zlobí, že zastupitelé  tuto potenciálně velmi atraktivní lokalitu uprostřed obce umístěním dalšího hřbitova v podstatě zablokují pro výstavbu rodinných domků. (nebo že by to byla aprílová zpráva?)
 
A ještě jeden apríl?  Podívejte se sem:

A teď už vážně

Zveme Vás na jarní lyžovačku!

Provozní doba od úterý 2.4.2013 do pátku 5.4.2013 bude 13-19 hodin. Jezdíme za 100 Kč/3 hodiny.
Provozní doba o víkendu 6.4.2013 - 7.4.2013 bude 9-19 hodin bez přerušení. Jezdíme za 100 Kč/3 hodiny.
Dětská sjezdovka Zahrádky a lyžařská škola mimo provoz. Ski servis a půjčovna v provozu.


Dne 26. 3. 2013 občanské sdružení Za jeden provaz a studenti českotřebovského gymnázia navštívili centrum Naděje v Borku v České Třebové. Děti pod vedením lektorky Kateřiny Luzarové spolu se studenty vyráběly dekorace na Velikonoce. Holčičky si domů odnesly obrázky, které vytvořily z lékařských špachtlí, velikonočních ubrousků a vajíček. Většina chlapců si poprvé v životě zkusila vlastnoručně uplést pomlázku s pomocí studenta Marka Tomeše. Všichni jsme byli překvapeni zručností a šikovností malých dětí, které vyráběly s nadšením. Pomlázky byly velmi rychle otestovány, a tak v Naději slavili Velikonoce o pár dní dříve.
Za občanské sdružení Za jeden provaz, předsedkyně Magda Frišová

 

V Modrém trpaslíkovi měla premiéru nová hra TRIARIA 


V pátek 29. března se v klubu Modrý trpaslík v České Třebové konala českotřebovská premiéra nové hry TRIARIA. Tentokrát hra „Blackbird“ skotského dramatika Davida Harrowera. Hra byla uvedena ve Třebové se zpožděním, TRIARIUS s ní byl již dokonce i na soutěžní přehlídce činoherního divadla v Červeném Kostelci, kde hra získala ocenění za dramaturgii.
Hra, ve které vystupují pouze dva herci (Una v podání Andrey Moličové a Ray, kterého hraje Josef Jan Kopecký) vypráví o jejich setkání jedné noci u něho v práci. Ona si ho našla, protože on jí před patnácti lety, když jí bylo 12 let a jemu 33, zneužil. A ona si to s ním chce vyříkat.
„S touto hrou za mnou přišla moje drahá herecká kolegyně Andrea Moličová – a mě okamžitě oslovila. Asi každý zná Nabokovovu Lolitu. Tento příběh je jiný, jejich životy se tu totiž vypráví retrospektivně – a jsou to velmi silné příběhy, proto mám pocit, že hra chytne hned na začátku a diváka už nepustí,“ říká k Blackbirdovi režisér představení Josef Jan Kopecký.
Nová hra TRIARIA je kontroverzní hrou o lásce – a hebéfílii. Je hrou, která se po svém prvním uvedení na divadelním festivalu ve skotském Edinburgu stala okamžitě senzací. Ono dramatické setkání muže a ženy, které kdysi pojila velká láska, za kterou muž zaplatil několikaletým vězením, klade velmi znepokojivé otázky. Může existovat skutečná láska mezi dospělým mužem a dívkou na pokraji ženství?
TRIARIUS bude hru reprízovat v příštích měsících na jevišti pardubického divadla EXIL i jinde po republice.
„Blackbird by byl bez Andrey Moličové poloviční, je to její herecký koncert. Má ve hře asi čtvrthodinový monolog – během kterého mi běhá mráz po zádech. Je úžasná,“ dodává Josef Jan Kopecký.
Hudbu k představení napsal Jan Fikejz, který s TRIARIEM spolupracuje již dlouho. Ten napsal hudbu také k dalšímu novinkovému představení, které TRIARIUS uvede, ke hře Kočka na kolejích. Autorem scény je Bohuslav Špaček.
text: TRIARIUS autor fotografií: Michal Horák
 
Lingvia Group pořádá Týden italského filmu

Uskuteční se v termínu 12. - 19. dubna 2013, promítá se vždy od 17 hod. v Malé scéně v České Třebové, promítat se však bude pouze ve dnech pátek 12., sobota 13., pondělí 15., středa 17. a pátek 19. dubna 2013. V pátek 12. dubna 2013 se uskuteční slavnostní zahájení celé akce, pozváni jsou zástupci města Česká Třebová a také ředitel Kulturního centra Č. Třebová. Bohužel, z italské strany se neozval nikdo, kdo by se mohl zahájení zúčastnit, proto bude tato akce bez účasti zástupců partnerského města... Prvním promítaným filmem bude Bergman & Magnani: Válka vulkánů (režie Francesco Patierno), další tituly budou upřesněny v návaznosti na to, jak budou z půjčovny zaslány. Každému promítání bude předcházet krátká beseda o filmu, jeho režisérovi a hlavních aktérech, prostor bude i pro případnou diskusi.  Plakát na akci ZDE
Volejbal: Konec sezóny se mužům Sokola II vydařil    
 
V sobotu 23.3.2013  muži „A“ z TJ Sokol Česká Třebová II sehráli domácí zápas s celkem ze Svitav. Byl to poslední zápas letošní sezony a pro oba naše celky dopadl dobře. Muži „B“ nastoupili v neděli proti vedoucím Kerharticím, se kterými sehráli velmi vyrovnané zápasy a i přes prohru první zápase 1:3 se jim povedlo v druhém zápase porážku soupeři oplatit a zvítězili stejným poměrem. Muži „B“ si tímto potvrdili svojí pozici na 5. místě konečné tabulky těsně pod týmem „A“ který dokázal své dva zápasy vyhrát.
 
TJ Sokol Česká Třebová II – TJ Svitavy:    3:1(14,-23,20,24)           94 min.
Náš tým nastoupil do zápasu fantasticky a dařilo se mu na všech postech, což potvrzuje i výsledek prvního setu, kdy zvítězil s přehledem 25:14. Začátek druhého setu se našemu týmu nepovedl, prohrával až o 8 bodů, tento rozdíl sice uprostřed setu vymazal, ale po opětovném neudržení koncentrace v koncovce setu prohrál ho tím nejmenším možným rozdílem prohrál a to 25:23. Třetí set byl opět pod kontrolou našich mužů a vyhráli set 25:20. Do čtvrtého setu se v pozměněné sestavě podařilo svitavským držet krok s domácím týmem, ale i díky zkušenostem náš tým vyhrál další set 26:24 a tím i celý zápas.

 

TJ Sokol Česká Třebová II – TJ Svitavy:    3:2(21,-19,14,-24,6)     105 min.
Do druhého zápasu nastoupil náš tým opět ve stejné sestavě a soupeř nechal sestavu stejnou jako na konci prvního zápasu. Svitavským to pomohlo a trápili náš tým mnohem více než za celý první zápas. Třebováci museli začít makat nadoraz a i díky tomu zvítězili 25:21. Druhý set pokračovali obě družstva ve stejných sestavách, ale víc se dařilo soupeři a i proto naši prohráli 19:25. Následovalo opět vzkříšení a výborná hra domácích zastínila soupeře ve všech herních situacích a díky tomu si domácí připsali 3. set v poměru 25:14. Následující set se hrál vyrovnaný volejbal a oběma celkům se dařilo až do koncovky, kdy na třebováky přišla slabší chvilka a 3 chybami ukončili čtvrtý set v poměru 24:26. Pod vidinou prohrání posledního zápasu sezonu se tým sebral a předvedl hru, na kterou soupeř nenašel odpověď. Točení stran proběhlo za stavu 8:2 a tento náskok se do konce setu ještě navýšil, když poslední bod padnul za stavu 15:6. Sezónu se tedy podařilo zakončit vítězně a po menším odpočinku přijde příprava na letní turnaje a nadcházející sezónu.
Za Českou Třebovou hráli a střídali: Hýbl Michael, Knížek Ondřej, Němec Ondřej, Dobrovský Otakar, Knížek Michal, Kukla David, Vašina Luboš ml. Trenér: Vašina Luboš ml.
 
Spolupráce CZ LOKO s Univerzitou Pardubice přináší výsledky

Řídicí systém speciálních kolejových vozidel je zatím posledním výsledkem dlouholeté spolupráce společnosti CZ LOKO s Univerzitou Pardubice a její Dopravní fakultou Jana Pernera. Dokončen byl koncem loňského roku, závěrečné oponentní řízení projektu se pak uskuteční v polovině května.
Projekt TIP - ev. č. FR-TI3/681 začal v roce 2011 a byl věnován výzkumu a vývoji řídicího systému kolejových vozidel
CZ LOKO. A nový systém řízení pro speciální vozidla MUV 74 byl prvním výstupem. „Jsme asi jedinou firmou v zemi,
která tento výzkum a vývoj cíleně přenáší do nových speciálních vozidel,“ říká Bedřich Bulička, ředitel pro strategii a projekty CZ LOKO. I díky spolupráci s akademiky, kteří se mimo jiné věnovali  vývoji software celého řídicího ae tak podařilo vyřešit řízení trakce speciálních vozidel  s hydrostatickým přenosem výkonu. Počítačová simulace výsledků se pak promítla do konstrukce a projektování tohoto speciálního drážního vozidla pro traťové hospodářství. „Taková spolupráce nás posouvá nejen výrazně technicky dál, ale také zkracuje a zlevňuje náklady na vývoj. To jsou velké přínosy. Vedle know how jsme navíc získali obrovské zkušenosti,“ poznamenává Bedřich Bulička.
Výsledky tohoto výzkumu a vývoje se přitom podařilo ochránit registrací vynálezu na Úřadu průmyslového vlastnictví.
Společnost CZ LOKO už není tak závislá na cizím dodavateli software pro speciální vozidla s hydrostatickým přenosem výkonu. Tento řídicí systém si umí sama definovat a vyzkoušet s minimální externí podporou, která se bude postupně snižovat, aby se firma zbavila závislosti na dodavatelích a zároveň zvýšila svoji konkurenceschopnost.