Českotřebovský deník 82/2013 (4.4.)                                      
Celostátní seminář pro matrikáře a oddávající se konal v Národním domě

Dne 4. 4. 2013 se v Národním domě v České Třebové uskutečnil celostátní seminář pro matrikáře a oddávající. Speciálním hostem této akce byl PhDr. Jiří Pondělíček, dlouholetý odborník na problematiku komunikace, společenské etikety a obřadnictví.  V prostorách malého sálu  byla navíc pro veřejnost připravena výstava svatebních a společenských šatů, svatebních kytic, fotografií, byly zde také připraveny svatební tabulce od těch malých pro několik hostů až po maxiřešení, které zaplnilo celou zadní polovinu velkého sálu. Na expozici se podílely svatební agentury.
 
Výstava obrazů Marty Demelové 

k jejímu dnešnímu životnímu jubileu byla otevřena na schodišti v českotřebovské městské knihovně. Obrazy je pro stísněné místo ale poměrně problém dobře vyfotit....
 
Květen v Orlických horách a Podorlicku

Vážení čtenáři,
Nezapomeňte navštívit náš webový portál www.mojeorlickehory.cz, kde najdete seznam slev a výhod, které můžete v letošním roce využívat díky speciální slevové kartě, kterou získáte ve všech informačních centrech naší destinace.
Rádi bychom Vás pozvali na některé akce, které se u nás konají v květnu:
 
Za sportem, kulturou i zábavou:
Ve znamení 125. výročí KCT se koná již 41. ročník pochodu PŘES TŘI HRADY a 29. ročník PŘES TŘI HRADY NA KOLE pro všechny milovníky pěší či cyklo turistiky a to 11. 5. 2013 s tradičními starty ze Žampachu, Sopotnice nebo Potštejna.
Letohradě se koná 300. Kopečková pouť (11. – 12. 5. 2013) a oslavy tohoto výročí budou pokračovat ve dnech 13. – 18. 5. 2013 bohatým programem pro malé i velké.
Další víkend od 17. -19. 5. 2013 nás čeká tradiční Potštejnská pouť, takže se děti mají tento měsíc na co těšit.
Poslední květnovou neděli 26. 5. 2013 se v Chocni koná již 15. ročník Jazzového festivalu, kde vystoupí nejen choceňský soubor, ale také chrudimský bigband a Jana Koubková quartet.                                                                       www.mojeorlickehory.cz

 



  • Fotografii viaduktu v Ústí nad Orlicí poslal Miloslav Renčín z Řetové, Je to kopie ze seriálu historických fotografií, "A léta běží vážení", kdysi zveřejňovaného v Ústeckém kulturním zpravodaji, tento obrátek pochází z listopadového čísla ÚKZ v roce 1972.  Je reakcí na včera  uvedenou zprávu o nálezu klenutého zdiva z původního mostu ze stavby z roku 1845.   Během své historie proběhla řada změn koryta Třebovky jak v České Třebové, tak v Ústí n.O. Nyní se chystá další změna. Přehled o dění kolem Třebovky v posledních 100 letech sepsal  zatím v rukopise ústecký historik PhDr. Jiří Cihlář. Protože rukopis zatím nenašel nakladatele, tak se nejzajímavější části rukopisu, který mám k dispozici, chystám zveřejnit na pokračování v Českotřebovském zpravodaji.  Celé uplynulé století bylo bojem za regulaci a rozšíření koryta Třebovky, boji proti opakujícím se povodním....
  • Česko mluví o vzdělávání - i v Pardubickém kraji

    Litomyšl (4. 4. 2013) – Přemýšlíte o vzdělávání svých dětí? Chcete se lépe orientovat v tom, jak vypadá dobrá škola? Zajímá vás, co jako rodiče můžete pro sebe a své děti od základní školy chtít? Právě na tyto otázky lze najít odpovědi na semináři nazvaném Základní škola pro 21. století. V rámci národní kampaně Česko mluví o vzdělávání se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna 2013 od 17.15 hodin v Rodinném centru v Litomyšli.
    Podle iniciátorů diskusního fóra je jednou z příčin úpadku vzdělávání v České republice neexistence jasné a sdílené koncepce vzdělávací politiky. „Právě proto chceme vyvolat celospolečenskou debatu, na jejímž konci definujeme smysl a cíle vzdělávání, které budou pro každého srozumitelné,“ říká Zdeněk Slejška ze společnosti EDUin, o.p.s.. Prostřednictvím kampaně Česko mluví o vzdělávání se mají znovu formulovat cíle vzdělávání a noví ministři či ministryně školství by již neměli po svém nástupu do funkce začínat od nuly.
    „Cíle formulované ve ´školském´ zákoně jsou příliš obsáhlé a nekonkrétní. Fakticky je nikdo nepoužívá a nevztahuje k nim připravovaná opatření typu vzdělávacích standardů, revize vzdělávacích programů, plošného testování či státní maturity. Nejasná představa, k čemu by tato opatření měla sloužit, vede k častému tápání a neefektivním investicím. Nejkřiklavějším případem je státní maturita,“ uvádějí organizátoři na portálu www.ceskomluvi.cz.
    Neexistence jasně formulovaných cílů a jakéhokoli opatření, které by zajistilo kontinuitu vzdělávací politiky, podle realizátorů kampaně způsobuje, že mnoho práce, kterou ministerstvo školství a jemu podřízené organizace vykonají, spadne s nástupem nového ministra pod stůl. Typickým příkladem je kariérní řád, který se střídavě objevuje a mizí v agendě nového šéfa resortu školství. „Hledejme způsoby, jak tuto nahodilost ve vzdělávací politice odstranit,“ vyzývají organizátoři kampaně.
    Další témata se věnují například tomu, zda je či není třeba zvyšovat atraktivitu technických oborů, jestli v základních školách hodnotit slovně či známkovat nebo zda si učitelé přejí změnu osnov nebo jaké jsou zkušenosti se státní maturitou.
    Až do 15. května se budou ve všech čtrnácti krajích konat workshopy, které jsou určené všem zájemcům o veřejnou diskusi o vzdělávání. V Pardubickém kraji se uskuteční v pondělí 15. dubna 2013 od 9 do 17 hodin v Krajském pracovišti NIDV Pardubice, Za Pasáží 657. Registrace na workshopy k vizi vzdělávání probíhá on-line na www.ceskomluvi.cz/workshopy-vize-vzdelavani/ Workshop v Pardubickém kraji realizuje EDUin, o.p.s., ve spolupráci s Prázdninovou školou Lipnice a NIDV.