Českotřebovský deník 93/2013 (15. dubna)                           

Po dobu pěti dnů hostí ZŠ Habrmanova italské přátele, kteří k nám přiletěli z Italského města Peschiera Borromeo, ležícího nedaleko Milánského letiště.  Spolu se 14 cca 14tiletými žáky II. stupně základní školy přiletěl v pátek 12. dubna na letiště Václava Havla také pětičlenný doprovod v čele se starostou města Peschiera Borromeo Antonio Fallettou. Delegaci dále tvoří  vedoucí úřadu města Daniela Grassi,  ředitelka školy Marina de Marco a dvě učitelky.  Ptáte se,  zda je to někde v sousedství "našeho" partnerského Agrate Brianza?  Je a není. Autem byste sem jeli jistě hodinu po velmi frekventovaných silnicích vlastně v předměstí velkoměsta Milano. Co mají tato města společného?  Především je to v osobě ředitelky základní školy Daniely Grassi, která dříve učila  právě v Agrate Brianza a společně s tamními žáky Českou Třebovou opakovaně navštívila. Následně byla jmenována ředitelkou v  cca 24tisícovém městě Peschiera Borromeo a ve spolupráci s českotřebovskými školami chtěla pokračovat.  Spolupráci se podařilo navázat ze ZŠ Habrmanova, která nyní v rámci meziměstské družby spolupracuje na I. stupni se slovenským Svitem (kde není jazyková bariéra) a nově mezi žáky vyšších ročníků II. stupně pak se školou v Peschiera Borromeo. Nabízí tak důležitou možnost poznat "zevnitř" vyspělý stát EU, naučit žáky se chovat v cizím prostředí, využívat své znalosti angličtiny a pochytit  také základy italské kultury a životního stylu, aniž by to museli šprtat z knih a příruček. Italští hosté bydlí v českotřebovských rodinách, hostitelé již byli na zájezdu v Itálii a tamní pohostinnost se snaží oplácet. Nutné konstatovat, že díky rozsáhlé průmyslové základně města mají Italové méně finančních starostí než my, máme tedy co dohánět. Přesto jsme připravili pro italské hosty zajímavý program: V pátek prohlídku Prahy, v sobotu zájezd do Pardubic a prohlídku zdejších zajímavostí a pamětihodností. V neděli měli hosté "volný program v rodinách svých hostitelů, většinou zájezdy po okolí, nebo i do Olomouce. V pondělí byl dopoledne "školní den", kdy byly pro žáky připraveny na "Července" dílny: batikování triček, pletení pomlázky. Po obědě v naší školní jídelně se pak odpoledne konala prohlídka města: muzeum, rotunda, kostel sv. Jakuba. Na úterý je připraven zájezd do Litomyšle a ve středu  naši hosté odlétají domů.
(Fotografie ze setkání s vedením zájezdu a z dění v ve školních dílnách v suterénu starého křídla školy)  MM
Titulní fotografie: vedoucí úřadu města Daniela Grassi, ředitel ZŠ Habrmnova PaedDr. Zbyněk Slavík a vpravo starosta města Peschiera Borromeo Antonio Falletta.  Dole je na fotografii s Ing. Žáčkovou ředitelka školy Marina de Marco.
 
 
 
Ministr víc než náměstek !

Na jiném místě je popisována iniciativa hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického  ve věci dlouhodobého boje  za pravidelné zastavování vlaků vyšší kvality v železničním uzlu Česká Třebová, která vytvořil všechny podmínky proto, aby zde bylo vše připraveno pro cestující z širokého regionu. Problém byl již řešen v minulých letech většinou neúspěšně, díky jedinému konkrétnímu úředníkovi Ministerstva dopravy, který si postavil hlavu stanovil sám subjektivně  takt zastávek na dvouhodinový. Nic nezmohlo ani jednání s dřívějším náměstkem ministra dopravy Ing. Ivo Tomanem, který sám pochází z našeho kraje (z Chocně), byl krátce ve funkci hejtmana Pardubického kraje a měl by za nás bojovat jako lev.  Místo toho byl ovšem  oním zmíněným úředníkem  "uzemněn" opět pouhým "hodnocením", že zastávek vlaků má Třebová až dost a nic proti nezmohl. Nyní se dostal problém k řešení "o patro výš" na úroveň ministra, který by měl být na svém ministerstvu pánem a ukázat, že logické argumenty jsou také akceptovatelné.  Žádný pracovník ministerstva by neměl  bořit sliby ministra z jeho jednání. U náměstka to ale možné bylo.  Více ZDE...
 
PRODÁME družstevní byt 2+1 v České Třebové na Novém náměstí. Volejte: 604944573

NABÍZÍME větší rohovou obývací stěnu (hnědou). Cena dohodou.  Volejte: 604944573
 
K úvodnímu koncertu Hudebního festivalu Antonína Bennewitze

Občas, po zajímavém koncertě, mne napadá myšlenka, že kdybych neabsolvoval v životě už žádný koncert, nežil bych zbytečně.
Zahajovací koncert 15. ročníku Bennewitzova festivalu, který naplnil svým vystoupením Komorní orchestr Jaroslava Kociana pod vedením dirigenta MgA pana Bohuslava Mimry,  patřil právě do této kategorie. Odcházel jsem domů s duší plnou nádherných emocí a s mimořádně silným uměleckým zážitkem.
Jednoznačně přispěl k tomu i výběr programu večera i když před tím nastaly určité technické peripetie. Stěhování dvou cenball, jejich ladění a komplikované sladění dvou nástrojů na stejnou frekvenci. Vše se podařilo úspěšně vyřešit a paní Miluše Mimrová a paní Daniela Vymlátilová, ozdobené čerstvým bakalářským titulem získaným na Janáčkově akademii v Brně, plnohodnotně doprovodily populární Vodní hudbu G. F. Händla.  
Komorní orchestr v první části uvedl osvědčenou výše uvedenou kompozici skladatele G. F. Händla ve vysoké interpretační kvalitě. Smyčcová sekce tělesa se jako vždycky zhostila svého úkolu s velkou odpovědností a spolu se skupinou dechů stylově dokonale provedla toto barokní dílo.
V druhé polovině večera po dvacetiminutové přestávce, jako by se před auditoriem zjevil úplně jiný orchestr. Tuto změnu umocnila charismatická osobnost Sólisty pana Leoše Čepického, který famózním způsobem předvedl houslový koncert D-dur P. I. Čajkovského.
Právě na tomto díle byla jasně vidět precizní práce dirigenta při nácviku skladby, ale především při souhře obou subjektů. Dokonalé souznění sólového partu s doprovodem, přesné navazování hudebních frází a filigránsky provedené nástupy utvořily z této skladby celek na vysoké profesionální úrovní.
Ohlasy na kvalitu koncertu byly znamenité. Zvlášť je třeba považovat si vysokého mínění odborníků a  pražských návštěvníků, kteří koncert navštívili nečekaně a víceméně inkognito. Ti nepokrytě obdivovali úroveň kultury našeho města na jejímž vrcholu bezprecedentně stojí Komorní orchestr Jaroslava Kociana se svým obětavým dirigentem panem MgA Bohuslavem Mimrou.
L. Štark        
 
Nepodceňujte prevenci! Vzkazuje veřejnosti Poliklinika Česká Třebová a zve na řadu bezplatných vyšetření

15. dubna, Česká Třebová: Poliklinika Česká Třebová, člen Dopravního zdravotnictví, se rozhodla upozornit širokou veřejnost na důležitost prevence a uspořádá akci pod názvem Den prevence. Přímo na poliklinice se budou moci lidé ve středu 17. dubna nechat vyšetřit na nejrůznější onemocnění. Akce bude probíhat od 13.00 do 17.00 hodin. Lidé tak budou mít jedinečnou možnost nechat si například zkontrolovat nitrooční tlak, nechat si změřit cholesterol, hladinu cukru v krvi, nitrooční tlak či podstoupit preventivní vyšetření krku u kuřáků.
Tichým zabijákem je někdy nazýván vysoký krevní tlak, o kterém řada nemocných nemá vůbec ponětí. Na Dni prevence si jej budou moci zájemci nechat bezplatně změřit společně s hladinou cukru v krvi. „Lidem s hypertenzí hrozí infarkt až dvakrát častěji než lidem zdravým, riziko mozkové příhody je v takovém případě vyšší dokonce třikrát až čtyřikrát. Proto je důležité, aby lidé věděli, zda netrpí zvýšeným krevním tlakem,“ vysvětluje provozní ředitel Ing. Bohuslav Kolář, MBA, s tím, že zdravotníci na akci zájemcům rovněž změří cholesterol a natočí EKG.
Mezi další nenápadné, ale velmi nebezpečné nemoci, patří porucha prokrvení dolních končetin. Její zákeřnost spočívá v tom, že většina pacientů vůbec netuší, že ji má a zdravotní stav se tak pomalu zhoršuje. „Pokud lékaři neodhalí nemoc včas, zemře na ni až třetina pacientů. Preventivní vyšetření pomocí speciálního přístroje je přitom velmi snadné, netrvá déle než dvacet minut. Na Dni prevence vyšetříme na tuto chorobu každého zájemce,“ řekl Ing. Kolář.
Mezi další vyšetření, které poliklinika veřejnosti bezplatně nabídne, bude například měření nitroočního tlaku na bezkontaktním tonometru, které může odhalit zelený zákal (glaukom). Vyšetření je rychlé a bezbolestné. Výsledek měření mají lékaři k dispozici ihned. „Lidé s podezřením na zelený zákal budou objednáni k dalším vyšetřením a eventuální léčbě,“ dodává ředitel.
Poliklinika Česká Třebová patří do skupiny ambulantních zařízení společnosti AGEL. Jako jediné ambulantní zdravotnické zařízení v České Třebové je Poliklinika Česká Třebová akreditovaná Spojenou akreditační komisí České republiky, čímž potvrdila, že poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči. Poliklinika je také významným poskytovatelem pracovně lékařské služby.