Českotřebovský deník 94/2013 (16.4.)                                    

Studentka českotřebovského gymnázia v národním kole Expo Science Amavet!

Českotřebovské gymnázium se již třetím rokem účastní Festivalu vědy a techniky pro mládež v Pardubickém kraji, který pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Pardubickým krajem a dalšími pořadateli. Po úspěšném loňském roce naši studenti připravili jedenáct projektů pro letošní ročník. Z okresního kola v Lanškrouně devět z nich postoupilo do krajského kola, které se konalo 21. – 22. 3. v pardubickém Ideonu.
Zde si nejlépe vedla Kristýna Tomášová s projektem „Kultivace Trametes versicolor DSM 1977 a produkce enzymu lakázy“, na kterém v rámci vzdělávacího programu Fybich pracuje v laboratořích společnosti Contipro. Porota nakonec rozhodla o postupu projektu do národního kola soutěže Expo Science Amavet, které proběhne 25. – 26. 4. v Praze na půdě Akademie věd.
Děkujeme všem zúčastněným studentům za vynikající reprezentaci naší školy a Kristýně Tomášové přejeme mnoho úspěchů v národním kole!  text a foto: Mgr. Michal Jiráský
 
10 volných bytů ve čtverci na Farářství !!!  

Vyvolávací cenou není dvouleté předplacené nájemné, ale pouze roční předplacené nájemné (dle usnesení rady města č. 409 ze dne 15.04.2013). Karty volných bytů k dražbě jsou uvedeny ZDE
 
Středoškolská odborná činnost (SOČ) na gymnáziu

V České Třebové v DDM Kamarád se 15. dubna konalo okresní kolo soutěže Středoškolská odborná činnost. Gymnázium Česká Třebová bylo v soutěži zastoupeno sedmi studenty z 3.C a septimy. Soutěžili ve čtyřech různých oborech. Úspěšně bylo obhájeno a do krajského kola SOČ postoupilo pět prací.
V oboru Biologie získala první místo práce Karolíny Sejkorové na téma „Léčivé rostliny v okolí mého bydliště v Dolní Dobrouči, jejich sběr a užití“. V oboru Zdravotnictví si prvenství vybojovala práce Justýny Kučerové „Celiakie a problémy s potravinami“. Druhé místo obsadila práce Kateřiny Šverclové „Poruchy páteře dětí a mladistvých v mém okolí“ a třetí příčku práce Terezy Telecké „Cronhova choroba“. V oboru Životní prostředí postoupila do krajského kola práce Kateřiny Chudé a Kristýny Tomášové „Vliv města na kvalitu vody v řece Třebovce“. Hana Grundová
Hejtman gratuloval „svému“ sboru

Přívrat – V sobotu pokračoval druhým koncertem 15. ročník hudebního festivalu Antonína Bennewitze. Tentokrát se v obci Přívrat představily pěvecké sbory Bendl z České Třebové a Vlastislav z Heřmanova Městce. Hostem byl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se sborem Bendl dříve sám zpíval. S potěšením proto pogratuloval jeho sbormistru Josefu Menšíkovi k ceně, kterou sboru udělila obec Přívrat za kulturní přínos. Na společný zpěv s hejtmanem ale nakonec nedošlo.  Významný houslista, hudební pedagog a dirigent Antonín Bennewitz se narodil v roce 1833 v hájovně v Přívratu. „Jen díky iniciativě velkých kulturních nadšenců tady v roce 1998 vznikla myšlenka uspořádat na jeho počest hudební festival, který se rozrostl ve spolupráci s městem Česká Třebová do velmi zajímavé hudební událost místního kulturního života,“ podotkl hejtman. Letos se čtyři z pěti koncertů festivalu odehrávají v České Třebové a posluchači se mohou těšit ještě na Dětskou operu Praha s Malým Mozartem, komorní pořad s Alfrédem Strejčkem nazvaný Bedřichu Smetanovi s láskou a závěrečný koncert Czech virtuosi s oratoriem Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.
 
Přes Dlouhou Třebovou neprojedete 

Až do 15 května je v platnosti úplná uzavírka komunikace přes Dlouhou Třebovou, která je současně také cyklostezkou. Práce na výstavbě kanalizačního sběrače žádný provoz neumožňují.  Neprojedou ani  autobusy, které na zastávce U Vaňků otáčí a jedou zpět a po silnici I/14 se vrací na původní trasu až na křižovatce  na konci Dlouhé Třebové.  Na všech zastávkách ČSAD to ovšem není označeno!
 
Změny ve středním školství: Kraj se poradí i se zaměstnavateli 

Pardubice - Členové Komise Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů se poprvé v novém volebním období setkali 26. března 2013 v Pardubicích. Deklarovali společný zájem aktivně se podílet také na připravovaných změnách ve středním školství a zlepšování spolupráce mezi vzdělávacími institucemi a zaměstnavateli. „Názor odborné veřejnosti, kterou v komisi reprezentují zástupci firem, podnikatelských svazů, úřadu práce, hospodářské komory, odborů i vzdělavatelů, považujeme při uskutečňování našich dalších kroků v oblasti středního školství za nesmírně důležité. Naším prvořadým cílem je motivovat žáky a jejich rodiče k výběru vhodné střední školy a připravovat pro život absolventy, kteří se budou moci snáze uplatnit na pracovním trhu. A to navzdory současné hospodářské recesi a liknavosti české vlády v oblasti rozvoje lidských zdrojů,“ komentuje výsledky jednání náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která je zároveň předsedkyní uvedené komise. V diskusi opakovaně zazněl apel na zvyšování požadavků na žáky při přijímacích i maturitních zkouškách, snižování počtu víceletých gymnázií, na podporu technických oborů a vznik legislativního rámce pro snadnější spolupráci středních škol se zaměstnavateli. Členové komise budou seznámeni s výsledky analýzy aktuálního stavu středního všeobecného i odborného školství v Pardubickém kraji a aktivně se zapojí do projednávání konkrétních změn v jednotlivých regionech se zástupci středních škol a místních samospráv. „Diskuse by neměla být motivována dílčími politickými zájmy, neměla by být vedena emotivně, ale na základě skutečně odborných stanovisek a logických argumentů,“ konstatuje člen komise a předseda představenstva Krajské hospodářské komory Miloš Huryta.
 
Žamberecká CEMA ve Štrasburku

V březnu jsme za Občanské sdružení CEMA Žamberk zavítali do francouzského Štrasburku. Návštěva nám byla umožněna na základě pozvání místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka, který k návštěvě pozval aktivní zástupce neziskových organizací Pardubického a Královehradeckého kraje podílející se na realizacích investičních i neinvestičních projektů. Společně se členy ostatních neziskových organizací jsme navštívili Evropský soud pro lidská práva a Evropský parlament, ve kterém jsme se zúčastnili přednášky o podstatě fungování této instituce a také o její historii.
Při své dvoudenní cestě jsme dostali příležitost živě sledovat část plenárního zasedání Evropského parlamentu, kde v danou chvíli europoslanci projednávali víceletý rozpočet EU. Během návštěvy nám byla popsána také práce europoslance a principy hlasování v Evropském parlamentu. „ Nejvíce mne zaujalo jaká byla velká účast při hlasování. Zároveň jsme dostali do ruky zasedací pořádek a mohli jsme se podívat, zda jsou naši poslanci přítomni hlasování. Během cesty jsme měli také dostatek času si předat zkušenosti s ostatními kolegy z jiných organizací.“ dodávají Lucie Malá a Dana Hubálková z Občanského sdružení CEMA Žamberk. Kromě zástupců jednotlivých neziskových organizací se této cesty účastnila také Bc. Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubického kraje a Ing. Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální oblast a neziskový sektor.
PRODÁME družstevní byt 2+1 v České Třebové na Novém náměstí. Volejte: 604944573

NABÍZÍME větší rohovou obývací stěnu (hnědou). Cena dohodou.  Volejte: 604944573