Českotřebovský deník 95/2013 (18.4.)                                    
Českotřebovský aquapark 

Od narození žiji v České Třebové a tak si i hodně pamatuji to, co jsme jako děti měly v létě nejraději. Bydlím pod Jelenicí a tak koupaliště jsem měla, co by kamenem dohodil a pro nás děti to byl v létě úplný ráj.
Od raného věku jsme tam trávily spoustu času. Nejprve s rodiči a potom, když jsme byly větší, tak se svými kamarády. Původně dřevěné šatny i restaurace, které měly svůj půvab, byly po požáru nahrazeny rádoby moderní stavbou, ale doba byla taková a tak nakonec i to bylo pro nás přijatelné. Ráda vzpomínám i na pana plavčíka, který nás děti učil plavat a to bez nároku na nějaký honorář. Přiznám se, že to je pro mne opravdu srdeční záležitost a tak když se mi dostalo do rukou těch několik fotek úplně zdevastovaného koupaliště, byl to šok. Samozřejmě chápu, že je všechno podmíněno financemi.
Krytý bazén je sice dobrá věc, ale v létě nikdy nemůže nahradit venkovní koupání v přírodě a na sluníčku. Navíc ten travnatý plácek přímo u silnice moc k oddychu neláká, když se okolo prohánějí auta. Myslím, že nikde v blízkém okolí nemají tak pěkné místo na koupaliště, jako máme u nás v České Třebové. Proto bych se moc přimlouvala za to, aby se alespoň naše děti a vnuci dočkaly toho, co bylo kdysi dopřáno nám, jako dětem. Myslím, že toto malé zamyšlení s nadcházejícím létem je docela aktuální.   Iva Součková

10 dní florbalu v České Třebové

Po roce je to opět tady!!! Již po šesté se uskuteční tato 10 denní florbalová akce. Těšit se můžete jak na tradiční turnaje škol a turnaj firem, tak na celodenní turnaj veřejnosti a nový turnaj rodin, kam se budou moci přihlásit florbalisti s rodinnými příslušníky. Touto akcí náš klub součastně oslaví 10 let od založení klubu, takže doufáme, že se akce vydaří a naši členové a příznivci si ji náležitě užijí.
TURNAJ PRO VEŘEJNOST - obsazen  Přijímají se přihlášky pro dva náhradní týmy.
 
Pošta nás stále víc omezuje - především v České Třebové 

Od 1. dubna platí omezení pracovní doby pro veřejnost u pošty na Parníku, podobně je hodně omezena pracovní doba na poště 01 a na hlavní poště 02 na náměstí Jana Pernera 584 byla před nedávnem zavedena hodinová polední pauza a navíc byla sobotní provozní doba zkrácena o jednu hodinu (jen do 11 hodin). Dokonce zde bývá třeba i "z technických důvodu" v sobotu zavřeno.  Počet otevřených přepážek se zmenšil. Pošta šetří na občanech, omezuje služby.   Pochopit bychom to mohli, kdyby to bylo všude. Jak to, že v  Ústí nad Orlicí, v  Lanškrouně, Vysokém Mýtě, ve Svitavách, Litomyšli, v Poličce i v Moravské Třebové  je otevřeno pro veřejnost bez polední pauzy a v sobotu až do 12 hodin? Chápu to tak, že v České  Třebové si může pošta dělat co chce a nikdo jí v tom nebrání.   nebo že by byla Česká Třebová nějakým "pilotním projektem"?   (mm)
 
Pardubický kraj přijal petici z Litomyšle

Pardubice (18.4.2013) – Tento týden obdržel hejtman Pardubického kraje Martin Netolický Petici občanů za zachování gynekologicko-porodnického a dětského oddělení Litomyšlské nemocnice, a. s. Je na ní 5502 podpisů a byla předána k vyřízení odboru zdravotnictví. Ten nyní zpracuje stanovisko, které předloží Radě Pardubického kraje, a ta rozhodne do 30 dnů od podání petice o odpovědi. „V reakci na doručení petice počítáme nad rámec zákona s tím, že spolu s hejtmanem, vedením Litomyšlské nemocnice a vedením města Litomyšl se v příštím týdnu sejdeme se zástupkyněmi petičního výboru a budeme hovořit o celé situaci,“ zdůraznil dnes 1. náměstek hejtmana Roman Línek, v jehož gesci je zdravotnictví. „Určitě je lepší o věcech otevřeně mluvit a vyjasnit si svá stanoviska, důvody a argumenty,“ dodal náměstek Línek.
 
Autobusová doprava přes Dlouhou Třebovou zrušena, odkloněna 

Už jsem  o tom psal, je to potřeba, nedá se nic dělat, je to lepší a levnější, v Dlouhé Třebové to měsíc vydrží. Stejně zde mají počet zastávek na ujetou vzdálenost poměrně velký.  myslím však, že by to stálo za informaci třeba ve výchozích stanicích na př. na dopravním terminálu Jana Pernera.   zde si dovolím ještě doporučit, aby se zveřejněné jízdní řády zveřejněné ve velkých zasklených   vitrinách při kopírování zvětšovaly a cestující  zde měli komfortnější možnost studia  spojů.  Vitriny jsou velikánské, jízdní řády  tradiční, tedy malé. Podobně i  tarifní mapa.  Opravdu by s tím nešlo něco udělat? 

 

Pronájem vybavené kosmetiky. Telefon 731 583 654          
 
Den Země v Pardubicích bude ve správný termín: 22. dubna

ZATÍMCO V ČESKÉ TŘEBOVÉ BUDEME DEN ZEME SLAVIT (JIŽ PO NĚKOLIKÁTÉ) UPROSTŘED KVĚTNA, TAK V PARDUBICÍCH CTÍ VYHLÁŠENÝ DEN, který letos padne na pondělí.  Pernštýnské náměstí v Pardubicích zaplní v pondělí 22. dubna 2013 od 9 do 15 hodin oslavy tradičního Dne Země. Pod širým nebem se návštěvníkům otevře bohatý program s tradičním jarmarkem i soutěžemi o ceny. Den Země letos přilákal i rekordní počet žáků základních škol – je jich přihlášeno přes osm set.  Pro ně jsou připraveny přírodovědné soutěže a ukázky ekologických, sociálních a volnočasových aktivit neziskových organizací.
„Na této již tradiční akci má veřejnost možnost seznámit se s řadou neziskových organizací a následně se může zapojit do jejich činnosti jako dobrovolníci či podporovatelé,“ komentoval Den Země Pavel Šotola, krajský radní zodpovědný za pro sociální věci a neziskový sektor, který nad akcí převzal záštitu. „Mám radost z velmi široké nabídky doprovodných aktivit, které mohou přilákat i lidi, kteří se o ekologii a neziskové organizace běžně nezajímají. Kromě kulturních a přírodovědných akcí budou pro návštěvníky připraveny také stánky s bio zeleninou, ovčím sýrem, kořením, sušenými plody, šperky i českými přírodními mýdly,“ sdělil Šotola.
„Návštěvníkům akci určitě zpříjemní bohatý kulturní program – lidové, country a orientální tance, břišní tanečnice, vystoupení dětí z MŠ Zvoneček a ZŠ Svítání či představení kouzelníka. Sportovní nadšence zase potěší soutěž „Dojeď do Železných hor“, ve které mohou příchozí změřit síly ve šlapání na rotopedu. A ti s největším počtem najetých kilometrů získají hodnotné ceny,“ uvedla hlavní organizátorka, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.
Do pardubického Dne Země se zapojil také Český svaz zahrádkářů, který u Matičního jezera připraví v ten samý den od 11 do 17 hodin zajímavý naučný a zábavný program. Návštěvníci se mohou těšit na přírodovědnou procházku, zahrádkářskou poradnu – jak se připravit na jaro, kuličkiádu a také symbolické odbahnění „Maťáku“.
Den Země se koná v rámci Evropského roku občanů 2013. Letos ho připravilo přes dvacet neziskových organizací z Pardubic a okolí společně s partnery - Lesy ČR, Pardubickým krajem, Europe direct a dalšími. S organizací budou také pomáhat dobrovolníci ze Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim.
Projekt Dunaj - Odra – Labe je důležitý i pro Německo

Tübingen (17. 4. 2013) – Mezinárodní konference k Dunajské strategii se na pozvání prezidenta vládního kraje Tübingen Hermana Strampfera zúčastnili také zástupci Pardubického kraje hejtman Martin Netolický a náměstek pro dopravu Jaromír Dušek. Hejtman využil svého vystoupení k otevření otázky o vybudování mezinárodní vodní cesty Dunaj – Odra – Labe. „Tato myšlenka rozhodně není nová. S touto vizí přišel téměř před sto lety úspěšný český podnikatel Tomáš Baťa. Dodnes se na ni ovšem nenašly finanční prostředky. Řada lidí přitom považuje projekt za vědecko-fantastický. Všichni přitom víme, že lodě musí v současnosti obeplouvat celou Evropu. Průplav proto vnímám jako významnou součást Dunajské strategie a měl by být vnímán velmi vážně,“ vyzval Netolický.
Zlepšení mobility prostřednictvím vnitrozemských vodních cest je skutečně jedním z pilířů Akčního plánu Dunajské strategie. Ten přijalo všech čtrnáct zúčastněných států. „V investičních prioritách ho měly také vlády České republiky, vždy dostaly přednost jiné infrastrukturní projekty. Všechny státy trápí přetížené silnice a železnice. Vodní doprava je jednou z možných cest, jak zlepšit podmínky také pro obchod. V tomto směru budeme žádat i ostatní partnery o spolupráci. Jestli je něco skutečně celoevropským projektem, tak je to spojení hlavních toků,“ upozornil hejtman a pokračoval: „Domnívám se, že přímé vodní spojení z Hamburku až do Černého moře je velmi atraktivní také pro Německo, neboť výrazně zkrátí dobu dopravy zboží směrem na jihovýchod Evropy. Projekt Dunaj – Odra - Labe protíná téměř celé území Pardubického kraje a počítáme s ním v Politice územního rozvoje státu a pochopitelně také v územním plánu kraje. V regionu jsou v plánu realizace částí trasy vodního kanálu a navrženy stavby plavební stupeň Přelouč II a přístav Pardubice,“ doplnil.
V letošním roce se připravuje mezinárodní studie proveditelnosti financovaná ze zdrojů Evropské unie, jejíž výsledky budou předloženy vládě České republiky do konce roku. Projekt je v kompetenci Ministerstva dopravy České republiky.
Dunajská strategie
Strategie Evropské unie pro podunajský prostor je makroregionální iniciativou DG REGIO s cílem využívat integrovaného přístupu k řešení výzev, kterým čelí země v povodí Dunaje. Byla schválena Radou Evropy dne 24. června 2011. Do projektu se zapojilo osm členských států, včetně České republiky a šest nečlenských států. V České republice je garantem Úřad vlády a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nejvýznamnějším dokumentem je Akční plán, který má čtyři pilíře a 11 prioritních oblastí.
 
Nové plakáty k majálesu 

Důvodem je to, že studenti si včera odhlasovali změnu tématu. Nyní se již zveřejňuje plakát s podrobným programem :


Silnice od Wonkova mostu ke Globusu bude uzavřena   
 
Pardubice (18. 4. 2013) – V neděli 21. dubna začne série uzavírek důležité pardubické tepny, která propojuje střed města se Semtínem. Během ní bude provedena celková oprava povrchu vozovky a bude položen takzvaný tichý kryt, který přispěje ke snížení hlučnosti dopravy. V jednotlivých etapách budou postupně uzavřeny různé úseky mezi Wonkovým mostem a křižovatkou se silnicí I/37 u Globusu. To si vyžádá řadu opatření v meziměstské autobusové dopravě.
 
1. etapa: neděle 21. dubna – neděle 12. května
V této etapě bude uzavřen úsek silnice od křižovatky silnic II/324 a III/32224 (odbočka směr Staré Hradiště) až po malý kruhový objezd u Intersparu. To postihne pouze autobusové spoje a linky, které jsou ze zastávky Polabiny, Hradecká vedeny směrem na Trnovou a Semtín. Konkrétně linky 610109, 650637, 650607 a spoj 8 na lince 650101. Spoje 4, 7 a 9 na lince 650602 a spoje 11 a 15 na lince 650601 pojedou z města na světelné křižovatce u Lidlu směrem do Bělehradské ulice, dále do ulice Kosmonautů a pak na svou trasu do Poděbradské ulice. Vzhledem k tomu, že nebude možno obsloužit zastávku Polabiny, Hradecká a zastávku Poděbradská, bude pro tyto spoje a linky náhradní nástupní místo na zastávce MHD Polabiny, točna v obou směrech. Linek a spojů, které jedou z Pardubic ze zastávky Polabiny, Hradecká směrem na Staré Hradiště se tato uzavírka nedotkne.
 
2. etapa: pondělí 13. května – neděle 2. června
V tomto období se stavební práce přesunou na úsek od malé okružní křižovatky u Intersparu až ke kruhovému objezdu u Globusu. V tomto období budou mimo provoz zastávky Trnová, křižovatka a Globus. Náhradním nástupním místem bude zastávka na Poděbradské a Semtín, železniční zastávka za nadjezdem nad tratí 031 a silnicí I/37. Tato uzavírka postihne linky 610109, 650607 a 650637. U spoje 8 linky 650101, spoje 4, 7 a 9 linky 650602 a spoje 11 a 15 linky 650601 nebude rovněž možné obsloužit zastávku Ohrazenice, škola. Náhradním nástupním místem bude zastávka MHD Ohrazenice, Semtínská.
 
3. a 4. etapa: pondělí 3. června – neděle 23. června
Tato etapa bude nejnáročnější, neboť postihne největší množství spojů a linek – jak ty, které jsou vedeny na Lázně Bohdaneč, tak i ty vedené na Hradec Králové. Provoz bude omezen od mostu Pavla Wonky až ke křižovatce silnic II/324 a III/32224 (odbočka směr Staré Hradiště) a současně mezi kruhovým objezdem u Globusu a výjezdem, respektive nájezdem na silnici I/37. V tuto dobu bude zcela vyloučen provoz ze zastávky Polabiny, Hradecká.
 
Všechny příměstské i dálkové linky (540004, 610109, 610117, 610650, 620701, 620716, 640120, 650100, 650101, 650600, 650601, 650602, 620888, 630084, 680038, 680771, 690280, 760430, 840126), které jedou z Pardubic směr Staré Hradiště a Hradec Králové a opačně, budou od křižovatky u Lidlu vedeny ulicí Bělehradskou a Kosmonautů, kde obslouží náhradní nástupní místo zastávku MHD Polabiny, točna a poté budou pokračovat do Poděbradské ulice a dále na svou trasu po II/324. Pro náhradní zastávku MHD Polabiny, točna budou platit časy odjezdu spojů jako ze zastávky Polabiny, Hradecká.
 
 
 
 
 
Spoje linek 610109, 650607 a 650637 z Pardubic směrem na Lázně Bohdaneč budou od křižovatky u Lidlu vedeny ulicí Bělehradskou a Legionářskou, dále po obchvatu I/37 na křižovatku se silnicí I/36 u Globusu a potom ve své trase a opačně. Pro nástup a výstup bude zřízena náhradní zastávka v místě zastávky MHD Polabiny, hotel.  Pro tyto 3 linky bude vypracován objížďkový jízdní řád.