Českotřebovský deník 96/2013 (19.dubna)                            
Poděkování Základní škole Ústecká

Touto cestou bychom rádi poděkovali paním učitelkám a dětem ze Základní školy Ústecká za čas a úsilí, které věnovaly tvorbě výzdoby spojovací lávky mezi budovami Domova pro seniory. Jejich výtvory nejen zdobí prostory spojovací lávky, ale současně dělají radost uživatelům Domova.     Vedení Domova pro seniory
 
 
Charitní ošetřovatelská služba v České Třebové

Oblastní charita Ústí nad Orlicí nabízí občanům Českotřebovska domácí ošetřovatelskou péči. Tuto službu ordinuje lékař a hradí zdravotní pojišťovny.  Denně můžeme vidět v ulicích charitní sestřičky, které chodí do domácností pacientů a tam jim  poskytují svoji péči.  V České Třebové a okolí ošetří 3 sestry měsíčně cca 40-50 pacientů a vykonají přes 1.000 návštěv. Sestřičky procházejí permanentním vzděláváním,  takže poskytují řadu odborných úkonů, např. infuzní terapii, cévkování, bazální stimulaci, ošetřování stomií, proleženin, odběry krve,  kyslíkovou terapii, ošetřovatelskou rehabilitaci a mnoho dalších.
Sestřičky jsou pro pacienty také psychickou oporou. Vedoucí charitní ošetřovatelské služby, paní Dana Tajstrová k tomu uvádí: „Vedle odborných výkonů s našimi pacienty cvičíme, chodíme, povídáme si s nimi. Pravidelnými návštěvami se tak zlepší jejich psychický stav, zmírní bolestivost, zlepší pohyblivost…“
Na sestřičky se můžete obrátit i v případě potřeby doprovázení umírajícího člověka, tzv. domácí hospicové péče.  U těchto pacientů se zaměřujeme na analgetickou terapii tak, aby těžce nemocný mohl zemřít doma a netrpěl nesnesitelnými bolestmi. V loňském roce doprovodily sestřičky z České Třebové  ke konci života 10 pacientů.
Více informací o obou službách najdete na www.uo.charita.cz
Kontakt: Dana Tajstrová Matyášova 983 560 02  Česká Třebová Tel. 731 402 330

 

Církev adventistů sedmého dne oznamuje:

Církev adventistů s. d. srdečně zve českotřebovskou veřejnost na hudební vystoupení:
WORSHIPY – zpívané chvály
Kdy: sobota 18. 5. 2013 v 17:00 hodin
Kde: park Javorka
při nepřízni počasí se koncert bude konat v Malé scéně
http://ceskatrebova.casd.cz

 

Jana Kostřicová na rozhlasové stanici ČRo3 - Vltava 

V úterý 23. dubna se bude na Vltavě vysílat kapitola z připravované knihy Jany Kostřicové (odborné knížky)  - Sestupy a naděje Jana Balabána.
V neděli 12. května bude rovněž na stanici Vltava, v cyklu Česká povídka (11.30-12.00) vysílán výběr textů z Kroniky Jany Kostřicové
 

Prioritou ministra dopravy i kraje je výstavba R35


Pardubice (11. 4. 2013) – Na prioritě výstavby rychlostní komunikace R35 se dnes na pracovním jednání v Pardubicích shodli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Podle realistického scénáře by měla být v délce 110 kilometrů kompletně dokončena do roku 2020. „Soustředili jsme se na ta témata, která jsou realizovatelná v dohledné době a shodli jsme se takřka ve všech bodech jednání,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.
Ten velmi uvítal návštěvu ministra dopravy v regionu: „Je to evidentně jeden z ministrů, který vyjíždí do regionů a jeví zájem o naše problémy. Je vidět, že je to bývalý primátor Opavy, protože problematiku vnímá nejenom z centrálního pohledu,“ ocenil ministra Martin Netolický a pokračoval: „Jsme na stejné lodi v mnoha ohledech. V současné situaci není podstatné, v jaké politické konstelaci působí vláda. V tuto chvíli řešíme věcné problémy, které se týkají dopravy, dopravní obslužnosti a infrastruktury. Ministr po svém nástupu vyslovil prioritu silnice R35. Ihned jsme jeho záměry aktivně podpořili.“
S věcností jednání byl maximálně spokojený i ministr Stanjura. „V silniční dopravě považuji za prioritu číslo jedna dobudování silnice R35. Včera jsme oznámili několikaletou rekonstrukci dálnice D1, která by probíhala mnohem klidněji, pokud by stála silnice R35. Naším úkolem je urychlit přípravu a zahájit jednotlivé stavby R35,“ konstatoval. První dva úseky R35 připravuje ministerstvo tak, aby mohly být soutěženy v roce 2014 a na jaře roku 2015 byla započata jejich výstavba. Hejtman Netolický kvitoval, že ministerstvo má připraveny v rozpočtu prostředky na výkupy pozemků, bez kterých se realizace R35 neposune dále.
Ministerstvo je připraveno platit kompenzace za D1
Na otázku problematiky přesunu kamionů z opravované dálnice reagoval ministr velmi rozhodně: „Pevně doufám, že kamiony zůstanou na D1, naší snahou je udržet je na dálnici. Budou uzavřeny minimálně dva sjezdy před každou uzavírkou. Nicméně jsme připraveni škody, které vzniknou díky uzávěrce D1, kompenzovat, ať už krajům nebo obcím. Pokud stát modernizuje své silnice, nemůže to být na úkor silnic jiných vlastníků.“ Jednalo se i o výtlucích na silnicích II. a III. třídy, ale i v majetku státu. Hejtman předal ministrovi také seznam 93 silnic na území regionu, které jsou v kritickém stavu a vyžadují investice.
Projekty v železniční dopravě
Ještě letos by měla být zahájena první etapa modernizace tratě Pardubice - Hradec Králové. „Očekáváme, že zdvoukolejnění této trati přinese její větší propustnost a zvýší komfort cestujících,“ komentoval Netolický. Ministr připomněl, že rekonstrukce železniční stanice Ústí nad Orlicí už začala a připravuje se velká stavba Ústí nad Orlicí – Choceň.
 
Hejtman pomohl otevřít dveře investiční spolupráci s Německem

Reutlingen (19. 4. 2013) – Investorské příležitosti v Pardubickém kraji a prezentace SemtinZone, jako jedné z několika průmyslových zón v regionu, byly zásadním tématem druhého pracovního dne delegace Pardubického kraje v Tübingenu. Ředitel regionální kanceláře CzechInvestu pro Pardubický kraj Michal Svoboda a obchodní manažer SemtinZone Vít Luptovský si z Německa odvezli velmi cenné kontakty.
„Vyšli jsme vstříc zástupcům CzechInvestu a SemtinZone, kteří chtěli představit náš kraj jako region s bohatou průmyslovou tradicí, kvalifikovanou pracovní sílou a strategickou geografickou polohou. Naším společným cílem je přivádět do regionu nové investice, ale také otevírat dveře našim podnikům do Německa. Zprostředkovali jsme proto pracovní jednání s ředitelem významné Průmyslové a obchodní komory Reutlingen doktorem Wolfgangem Eppem i politickými představiteli vládního kraje Tübingen i okresu Reutlingen. Výsledky jednání si dovolím hodnotit jako perspektivní,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Spolková země Badensko – Württembersko, kde se Tübingen a Reutllingen nachází, patří k nejbohatším regionům v Německu. V průmyslu zde pracuje 42 procent lidí. „Oceňuji možnost zúčastnit se cesty do partnerského regionu Tübingen po boku hejtmana Martina Netolického, jehož aktivního postoje k hospodářskému rozvoji našeho regionu si vážím. To, že CzechInvest může jednat s představiteli významné a vlivné průmyslové a obchodní komory v Německu pod záštitou vrcholného politického představitele kraje, je ideálním modelem, jak by podpora přílivu zahraničních investic do krajů ČR měla vypadat,“ konstatoval Michal Svoboda z CzechInvestu. Podobně návštěvu Německa hodnotí i zástupce SemtinZone Vít Luptovský: „Díky panu hejtmanovi se nám podařilo navázat konkrétní kontakty, které bychom chtěli dále rozvíjet. Věřím, že právě v takto ekonomicky zajímavém regionu jako je Tübingen a Reutlingen působí firmy, které by mohly investovat právě v SemtinZone či ostatních průmyslových zónách v našem regionu,“ uzavřel Luptovský.
CzechInvest
Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest podporuje příliv zahraničních investic do České republiky. Od svého založení v roce 1992 do roku 2012 pomohla zprostředkovat 2148 investičních projektů v celkové hodnotě přes 741 miliard korun, díky nimž vzniklo téměř čtvrt milionu nových pracovních míst. Přispívá ke zlepšování celkového podnikatelského prostředí v České republice a usiluje o zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky v měnících se podmínkách. Od roku 2004 funguje jako implementační orgán pro strukturální fondy EU a své odborníky má v regionálních kancelářích všech krajských měst ČR.
SemtinZone
SemtinZone je největší průmyslová zóna na území města Pardubic i ve východních Čechách. V současnosti poskytuje ideální příležitost pro podnikatelské aktivity firem, které hledají prostory k podnikání. Investoři zde mohou využít ucelené investiční lokality, nebo jednotlivé budovy a pozemky, které jsou nabízeny k prodeji. Areálové služby, kompletní infrastruktura a bezproblémovost územního plánu jsou předpokladem pohodlného podnikání v této zavedené lokalitě.

 

Duální vzdělávání cestou k zaměstnanosti absolventů


Tübingen (19. 4. 2013) – Zástupci Pardubického kraje získali velkou inspiraci během třídenní pracovní návštěvy v partnerském regionu Tübingen zejména v oblasti středoškolského a vysokoškolského vzdělávání. Díky tzv. duálnímu vzdělávání zde absolventi dosahují více než devadesátiprocentní zaměstnanosti. Právě nezaměstnanost mladých lidí po dokončení studia je v České republice problémem. Pouze v Pardubickém kraji bylo podle úřadu práce k 31. 12. 2012 evidováno 2 012 nezaměstnaných absolventů. Hejtman Martin Netolický považuje duální vzdělávání za jednu z cest, jak zkvalitnit a zvýšit uplatnitelnost středoškoláků na pracovním trhu.

„V posledních letech se ukazuje jako velký problém nezaměstnanost čerstvých absolventů, kteří končí na střední nebo vysoké škole bez dostatečné praxe a nemohou najít práci. Německo je v tomto výjimkou. Těží z precizně nastaveného systému úzké spolupráce podnikatelů, škol a veřejného sektoru. V České republice je řada podobných projektů, ale žádný z nich nedosahuje takové intenzity jako tzv. duální vzdělávání. To je ve vyučovacím týdnu založeno na třídenní praxi studenta přímo v podniku ve spojení s dvoudenní teoretickou výukou. Pokud chceme zlepšit uplatnění našich středoškoláků, musíme se v tomto inspirovat a zajistit hlubší spolupráci veřejného a soukromého sektoru,“ objasnil hejtman Netolický hlavní výhodu spočívající v praktickém uplatnění žáků. Zajímavostí také je, že se na nákladech na výuku významně podílejí právě zaměstnavatelé. Veřejný sektor je zase schopný pružně reagovat na změny v poptávce po konkrétních oborech.

S duálním vzděláváním by mohly pomoci evropské peníze

„Rozhodli jsme se připravit setkání s německými kolegy v našem kraji za účasti ředitelů škol, významných zaměstnavatelů, hospodářské komory a kraje, kde by bylo duální vzdělávání představeno a diskutováno. Budeme hledat cesty, jak jej využít v našich podmínkách,“ informoval hejtman, podle něhož by v tom kraji mohly pomoci také evropské dotace v rámci Dunajské strategie. „V Tübingenu mají s rozvojem lidských zdrojů bohaté zkušenosti. Spolu s prezidentem vládního kraje Hermanem Strampferem si dovedeme představit přípravu konkrétních projektů včetně výměn studentů. Chtěli bychom na to využít evropské peníze z nového programového období 2014+, případně z programu INTERREG,“ doplnil Netolický.

 

Brány památek se otevírají dokořán poslední dubnovou sobotu

Město Letohrad se připojilo k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v sobotu 27. dubna 2013 otevře Brány  památek dokořán. Pořadatelé zpřístupní  zámek, světničku Járy Cimrmana, ale i kapli  svatého Jana Nepomuckého, kde se po oba víkendové dny koná fotografický a malířský plenér. Pamětihodnosti  ve městě a okolí ukáže turistům  průvodce, který bude vycházet na vytipovanou trasu v 10 a 14 hodin.   K nultému ročníku akce motivované Mezinárodním dnem  památek 2013 se přihlásili také majitelé středověké tvrze Orlice a Muzea řemesel. 
Výstavy a expozice zpřístupní návštěvníkům Městské muzeum ve všech prostorách. Můžete se například těšit na výstavu letohradského rodáka, grafika a ilustrátora knih Josefa Hochmana, od jehož narození letos uplynulo  100 let. V nové expozici sirkařství objeví návštěvníci technologické postupy výroby sirek, do níž se zapsal i dědeček bývalé ministryně zahraničních věcí Madelaine Albrightové jako významný dodavatel dřeva.
Z náměstí je na dohled  raně barokní zámek se sály vybavenými stylovým nábytkem a obrazy významných malířů bratrů Umlaufů. K zámku   přiléhají přírodně krajinářský park s empírovou kašnou, umělou jeskyní  a altánem. Ve sklepních prostorách zámku se nachází Muzeum a světnička Járy Cimrmana.
Letošními oslavami 300. Kopečkové pouti se nechaly inspirovat Spolek přátel umění a letohradská farnost. Zvou  děti i dospělé na malířský a fotografický plenér do barokní kaple sv. Jana Nepomuckého na Kopečku.
Za poznáním středověké architektury se vydáte na okraj Letohradu, kde se uprostřed přírody nachází Tvrz Orlice. V historických místnostech, gotickém sklepení nebo Kouzelném lese  s českou faunou vás čekají zážitky, na které nezapomenete. Stejně jako v Muzeu řemesel, které patří k největším svého druhu v České republice. Zahrnuje více než 50 ucelených expozic řemesel a živností z období 1840 – 1930.  Nachází se v památkově chráněném areálu Nového dvora.
Pro ty, co dávají přednost turistice, je určena turisticko-historická procházka městem  a přilehlým okolím.  První zastavení je u kostela  svatého Václava. Sraz s průvodci je před městským muzeem.
Sobotní program podpořily město Letohrad, Kulturní centrum Letohrad, Spolek přátel umění Letohradu, Muzeum řemesel a Tvrz Orlice.