Českotřebovský deník 97/2013 (20.4.)                                    
JANA JIROUŠKOVÁ
JE VICEMISTRYNÍ REPUBLIKY V AQUATLONU

Dne 6.dubna.2013 se v Praze uskutečnilo Mistrovství republiky v Aquatlonu (plavání + běh). Plavecká část závodu proběhla v areále v Podolí a běžecký úsek závodu byl situován na atletický stadion Na Děkance. Distance byly 800m plavání a 5km běh. Na start se po mateřské dovolené postavila i  vynikající  českotřebovská sportovkyně Jana Jiroušková. Tato univerzální závodnice byla například juniorskou vicemistryní  Evropy v triatlonu, v tomto sportovním odvětví byla i nejlepší ženou České republiky. Rovněž byla členkou duatlonového družstva, které vyhrálo mistrovství světa. Není proto divu, že miminko Janě na rychlosti, šikovnosti a mrštnosti vůbec neubralo, spíš naopak. V Praze to jednoznačně předvedla.  Po plavání vyrážela na běžeckou část z šestého místa a v cíli pětikilometrového běhu byla v pěkném čase (18:53) minut. Ve své kategorii 24-39 let obsadila druhé  místo a v absolutním pořadí žen byla třetí.  
MR.   
Foto: Archív ČtřZ

 

HONZA STEKLÍK OSLAVIL 75. NAROZENINY V ČESKÉ TŘEBOVÉ VÝSTAVAMI

Městské muzeum Česká Třebová pozvalo společně s Triariusem v pátek 12. dubna milovníky umění do svých komnat. Uspořádalo výstavu k blížícím se 75. narozeninám orlickoústeckého rodáka Jana Steklíka. Tomuto výtvarnému hračičkovi, excelentnímu  kreslíři, vydalo dokonce i pěkný katalog. BOHUŽEL, TO SE ANI V JEHO RODNÉM ÚSTÍ NAD ORLICÍ NEPOVEDLO, NEBO ŽE BY NECHTĚLO…
Úvodní text katalogu napsal Honzův velký kamarád, estetik Josef Cseres. Ten také vlastní vernisáž  výstavy v muzeu zahájil. Mimo jiné prozradil, že při vyslovení jména Steklík se mu kromě piva vybaví i hra. Oslavence uvítal svoji vlastní skladbou „Z HLOUBI“ další  kamarád violoncellista a koncertní mistr Národního divadla v Brně Josef Klíč. Těch kamarádů z řad undegroundu se sešlo  opravdu mnoho. Kurátorkou výstavy je Ludmila Marešová Kesselgruberová, otcem myšlenky potom známý českotřebovský divadelník Josef Jan Kopecký.
Z vystavených Steklíkových kreseb jmenujme například: „Chlupatá pyramida – Uhlí – Houby pro Johna Gage – Trávy věže – Stín kolínské katedrály -  Ňadrovky – Chlupaté párky – Partitury – Mickey Mouseu – Portrét Karla Nepraše „ a další.  S německou výtvarnicí Annegret Heinl vytvořil: „Doublovky – Věže dvojčata – Instantní voda“ a další. Výtvarnice a fotografka Helena Wilsonová přivezla do České Třebové několik vzácných snímků Křížovnické školy ředitelů Jana Steklíka a Karla Nepraše z šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Pořadatelům se podařilo sehnat i několik soch zesnulého výtvarníka Karla Nepraše, přímo ze stálé expozice Národní galerie v Praze: „Figura se šroubem – Kráčející – Figura s náplní“ a další. Výstava potrvá v muzeu do 26. května 2013, otevřeno denně mimo pondělí 10-18 hodin.
Další výstava byla večer otevřena v klubu Modrý trpaslík na českotřebovské Skalce. Vernisáž dále pokračovala koncertem výtvarníka a hudebníka Libora Krejcara a jeho skupiny Tamars od Flowers. Tato výstava je přístupná v otevírací době klubu Modrý trpaslík.
MR. Jan Steklík Z vernisáže Foto: M. Richter

 

Atletické mistrovství v Ustí nad Orlici

Do Ústi nad Orlicí bylo přiděleno mistrovství České republiky v atletice mužů a žen do 22 let. Termín je stanoven na 31.srpna a 1.záři kdy do Ústi n.Orl. přijede více jak 400 atletů a atletek z téměř stovky oddílů Čech a Moravy. Jedná se velice kvalitní podnik na němž bude startovat řada reprezentantů České republiky. Dvoudenní program obsahuje celkem 38 disciplin. Pořádající Jiskra Ústí nad Orlicí už nyní zajišťuje všechny úkoly s vrcholným podnikem spojené. Na podzim se podařilo díky dotaci z ministerstva školství provést rekonstrukci atletické dráhy včetně sektorů, takže stadion teď vypadá jako nový.                                                         J. Hetfleiš
 
DDM Kamarád - program na květen

Tvořivá dílna

DDM Kamarád Česká Třebová zve všechny šikovné děti na tvořivé odpoledne. Vyrobíte si dárek pro svoje maminky ke Dni matek. Dílna probíhá ve čtvrtek 9.května 2013 od 15:30 do 17:30 hod. S sebou si přineste přezůvky a poplatek 50,-Kč. Přihlásit se můžete v kanceláři DDM nebo na tel.č. 465 535 382 nejpozději do 3.5.2013.

 

Příměstský tábor 29.7. – 2.8.2013 VOLNÁ MÍSTA!!!

DDM Kamarád pořádá pro děti ve věku 13 – 16 let příměstský tábor Adrenalinové prázdniny pro teenagery v termínu 29.7. – 2.8.2013. Pro děti je připraven bohatý program např. lanový park, tříkolky, sjezd na raftech, cyklo/in-line výlet na Lanšperk a jiné aktivity. Cena: 1650,-Kč. Přihlašovat se můžete od 1.3. do 30.6.2013 v kanceláři DDM nebo na tel. č. 465 535 382.

 

Příměstský tábor 15.7. – 19.7.2013 POZOR NOVÝ TERMÍN!!!

DDM Kamarád připravuje pro děti školního věku příměstský tábor Divoký západ v termínu 15.7. – 19.7.2013. V průběhu tábora děti navštíví Westernové městečko Boskovice, lanový park Brno (i pro nejmenší), hvězdárnu a planetárium Brno, ranč v Radiměři, kde děti čeká jízda na koních a spousta další zábavy. Cena: 1300,-Kč. Přihlásit se můžete v kanceláři DDM nebo na tel.č. 465 535 382.

 

Besídka zájmových kroužků DDM

DDM Kamarád  zve všechny rodinné příslušníky a kamarády na Besídku zájmových kroužků. Besídka se koná v úterý 4.6.2013 v 16:00 hodin v Malé scéně. Představí se vám děti z hudebních, sportovních a ostatních kroužků. Při vstupu můžete shlédnout výstavku prací dětí z výtvarných kroužků. Přijďte se podívat, co vše se děti za celý školní rok naučily. Vstupné dobrovolné.

 

Den dětí

DDM Kamarád připravuje pohádkový den dětí s názvem S Krakonošem do pohádky v sobotu 1.6.2013 v čase od 15:00 – 17:00 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoli). Poplatek: 30,-Kč/dítě (do 3 let zdarma) Začátek pohádkové cesty je u restaurace Na Horách. Po cestě vás čekají pohádkové bytosti z Krkonošských pohádek, plnění úkolů a samozřejmě odměna.