Českotřebovský deník 99/2013  (22.4.)                                   

První nedělní burza v bývalé cihelně v Semanínské ul. (dnes sběrna EKOLINE GROUP).

Pořádala to sběrna, přijeli i další prodávající.Akce by se měla i opakovat. Podle letáků  byl správný název Název akce "NOVÁ auto - moto - burza a bleší trh" .  Prodávalo se téměř vše, co se dá v domácnosti najít. Foto Martin Šebela.
 
Další zprávy stručně:
V sobotu 4.5. se bude konat slavnostní zahájení provozu logistického terminálu Metrans, a.s., který je v provozu již od ledna t.r.. . Novináři nejsou na této akci žádoucí, nebyli pozváni.
 
Českotřebovský stacionář A centrum na Lhotce směřuje k novému zřizovateli.  V jednání je možnost zřizovatelství v rámci příspěvkové organizace Sociální služby Česká Třebová. Budovy a pozemek patří městu, mobiliář je nyní ve vlastnictví zřizovatele, tedy o.s. Přátelství.  
 
Česká Třebová se v brzké době dočká převaděče pro digitální terestický příjem  kanálů České televize v tzv. Multuplexu I. Takový převaděč již více než rok funguje např. v Ústí nad Orlicí (54. kanál) nebo v Žamberku.  V Č. třebové bude zesilopvač umístěn  na rodinném domku v ulici Na Výšině.
 
Ministryně Ludmila Müllerová přivezla naději na dofinancování sociálních služeb

Pardubice (22. 4. 2013) – Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která žije na Orlickoústecku, se v pondělí ráno zastavila na pracovní návštěvě na hejtmanství. I zde totiž mají sociální služby, stejně jako v jiných krajích, problémy s financováním. O situaci ji informovali hejtman Martin Netolický a radní Pavel Šotola.
„Výpadek ve financování sociálních služeb je u nás oproti roku 2012 přibližně 35 milionů korun a kraj už na pomoc sociálním službám sáhl i do svých vnitřních rezerv,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ministryně přivezla naději, že by se situace mohla ještě do pololetí letošního roku zklidnit. Dodatečně totiž žádá o uvolnění až 450 milionů korun ze státního rozpočtu. Možnost získání těchto prostředků ministryně vidí optimisticky. V tom případě by Pardubický kraj už v červnu znal částku, která bude přerozdělena na potřeby ohrožených služeb.
„Hovořili jsme také o přechodu financování sociálních služeb na kraje, ke kterému mělo dojít od prvního ledna příštího roku. Vzhledem k nízké připravenosti a nejasné výši finančních prostředků pro jednotlivé kraje navrhujeme, aby byl přesun o jeden rok odložen, a to na 1. leden 2015,“ dodává radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
 
Na 22. dubna připadá Den Země.  V Pardubicích se slavilo

Třetí ročník oslavy Dne Země v Pardubicích zaplnil dnes Pernštýnské náměstí v Pardubicích. Sluncem zalité historické centrum města nabídlo návštěvníkům tradiční jarmark i bohatý kulturní program. Děti soutěžily v přírodovědných disciplínách, které pro ně připravily neziskové organizace. Den Země zahájil krajský radní Václav Kroutil, který má ve své gesci životní prostředí. Akci podpořil také radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Radní Kroutil ocenil systém ekologické výchovy v regionu: „V našem kraji funguje dostatečné množství organizací, které se ochraně přírody věnují. Je to vidět na výchově mladé generace, která teď zaplnila Pernštýnské náměstí. Hřeje mě u srdce, že tu vidím tolik mladých lidí, kteří nechtějí poškozovat přírodu.“
Radní Pavel Šotola vyzval přítomné, aby se zapojili do dobrovolnické činnosti: „Den Země neznamená jen připomenutí, že máme třídit odpad. Především je to možnost prezentovat neziskový sektor a dobrovolnictví. Pečovat o Zemi znamená také starat se o mezilidské vztahy. A k tomu nám pomáhají neziskovky. Když vás některá z přítomných organizací zaujme, můžete se stát dobrovolníky.“
Den Země se koná v rámci Evropského roku občanů 2013. Letos ho opět připravila Koalice nevládek Pardubicka společně s více jak dvaceti neziskovými organizacemi z Pardubic a okolí společně s partnery - Lesy ČR, Pardubickým krajem, Europe direct a dalšími. S organizací také pomáhali dobrovolníci ze Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim.

 

Festival otevřel ožehavá témata                                

Na nebezpečné šíření netolerance a rasismu upozornil festival filmů o lidských právech Jeden svět 2013. Probíhal v březnu a dubnu v Praze a dalších 40 městech České republiky. Jana Pakostová, Tomáš Jakoubek a Jan Holub z českotřebovské pobočky Naděje, o.s. se jako hosté festivalu zúčastnili filmových projekcí v Ústí nad Orlicí, Poličce nebo ve Svitavách.

 

 
Mottem letošního festivalu se stala otázka „Bojíte se snášet“? I když podle festivalových organizátorů česká společnost na rozdíl od jiných není tak pestrá, Češi si často příležitost k vymezování najdou. Vadí jim prý třeba jiná národnost sousedů, obyvatelé jiného města, alternativní způsob života nebo jiný politický názor.
Diskriminace a rasismus podle organizátorů festivalu nesílí ale jen v ČR. V hlavní sekci festival představil 13 filmů z různých koutů světa, které dokládají šíření xenofobních nálad.  O slavnostní zahájení se postaral dokument „Statečná srdce“ (Bravehearts). Režisérka Kari Anne Moe v něm původně chtěla popsat podstatu politické scény v Norsku. Do příběhu čtveřice studentů ale              v létě 2011 vstoupil Anders Breivik, který povraždil desítky mladých lidí. Dokument mapuje nenásilnou reakci Norů a vyrovnávání se s touto hrozivou zkušeností  také na osobní rovině jedné z přeživších účastnic incidentu.
V rámci 15.ročníku mezinárodního filmového festivalu  Jeden svět  proběhly speciální projekce pro žáky základních a středních škol a to ve všech festivalových městech po celé České republice. Regionální organizátoři festivalu vědí, kam které snímky nabídnout.  „Připravili jsme například zajímavý snímek „Šmejdi“, který poukazuje na nekalé praktiky prodejců dek či nádobí. Budeme jej mimo jiné promítat také v domově pro seniory," říká Markéta Kutilová Tauerová z Pontopolis, o.s., díky kterému festival zavítal také do Poličky, Litomyšle a Svitav. „Studenti mají největší zájem o filmy s romskou tematikou. Sem patří  snímek „Na divokém severu“ . Zajímá je také vztah člověka  k životnímu prostředí, o kterém pojednává film „Na sever od slunce,“ dodává Tauerová.
Jana  Pakostová, vedoucí Naděje, o.s pobočka Česká Třebová, popisuje svou zkušenost hosta moderované diskuse se studenty v Poličce. „Přijala jsem pozvání na projekci filmu „Na divokém severu“. Jeho autorem je David Vondráček. Film se  věnuje se nepokojům ve Varnsdorfu a Rumburku v letech 2011 a 2012. Davy demonstrantů tehdy obklíčily domy přistěhovalých Romů a skandovaly rasistická hesla. Režisér zkoumá dané téma komplexně, z různých úhlů pohledu. Zajímá ho historie Šluknovska od odsunu Němců po přistěhování prvních Romů. Oslovuje všechny skupiny zainteresované ve sporu – zaměstnané Romy i ty, kteří pobírají sociální dávky, nespokojené sousedy a účastníky demonstrací, starousedlíky i nově přistěhované. Ukazuje, že problém je mnohem hlubší a že sahá za hranice etnického původu. Ve vysídlených Sudetech je těžké najít práci, sociální systém má své slabiny, lidé jsou nespokojení a nespokojenost plodí zášť. Na příkladě Šluknovska je vidět, jak pozorně se člověk musí dívat, aby viděl všechny souvislosti. Mnozí zůstávají u toho, že lidé se dělí pouze na dvě kategorie – hodné a zlé. Ten dokument trval asi padesát minut, byl doporučen studentům nad 14 let. Řada z nich má osobní, většinou negativní zkušenost s Romy. Hodně se ptali, nebyli pasivní. Nešlo jen o opakování klišé, jako třeba zneužívání dávek; chtěli vědět, v čem spočívá práce občanského sdružení Naděje v České Třebové, co vlastně děláme. Zajímalo je, jaký má naše práce dopad, jestli se situace mění směrem k lepšímu.“
Festival přiváží filmy a zprostředkovává setkání se zajímavými hosty nejen ve velkých městech, ale představuje ožehavá témata v místech s limitovanou nabídkou informací, kulturních akcí a občanských aktivit. Regionální týmy mají navíc volnou ruku ve výběru filmů a sestavení doprovodného programu. Festival Jeden svět v minulém roce navštívilo více než 100 000 účastníků.