Publikace Z minulosti Bezděkova a okolí nebude poslední knížkou Martina Šebely
1.   Rozhovor s úspěšným autorem literatury faktu

Poslední dvoudílná knížka  "Z minulosti Bezděkova a okolí"  byla zřejmě Vaší nejrozsáhlejší prací. Jak dlouho jste její vydání připravoval?
 
Kniha Bezděkov měla být původně vydána jako celek o jednom díle. Když se podařilo dát dohromady text i fotografie, zjistilo se, že díky značnému rozsahu stran  a také s ohledem na prodejní cenu bude nutné její rozdělení do dvou dílů. Na  původní knize jsem pracoval  asi dva roky. Samozřejmě jejímu vzniku předcházelo také několikaleté období sbírání podkladů. K jejímu napsání mě inspirovaly vzpomínky bezděkovského rodáka a pamětníka Jana Stránského. Při návštěvách v jeho chaloupce myšlenka vydat knihu o minulosti Bezděkova také vznikla.

 

V jakém nákladu vyšel první díl, očekáváte, že druhý díl bude srovnatelný?  Je ještě první díl v prodeji? Kniha je svým uspořádáním obdobná publikaci  pojednávající  o historii Trávníka.  Bezděkov však na rozdíl od Trávníka dosud stojí a tak se podařilo sehnat více podkladů. Proto je kniha ve výsledku rozsáhlejší. První díl vyšel v nákladu 500 ks a je dosud v prodeji. Věřím, že zájem o druhý díl bude obdobný, aby bezděkovští rodáci měli doma oba dva díly.
 
2.   Celkem jste se podílel na vydání deseti knížek s místní tématikou. Které z nich si vážíte nejvíc, která Vám dala nejvíc práce? Která z nich byla podle Vašeho názoru nejúspěšnější?
Z celkového počtu deseti publikací, s nimiž mám „něco“ společného, jsem u tří z nich spoluautorem, zbývajících sedmi jediným autorem.  Z hlediska získávání údajů byla nejnáročnější příprava  publikace Parnická textilní továrna.  Materiály potřebné k prostudování se  kromě našeho města totiž nacházejí v archivech v Zámrsku a v Ústí nad Orlicí.
Nejvíce si vážím  obou knih o Bezděkovu. Jedná se totiž o historii místa, kde jsem jako kluk ze sídliště Křib prožil část dětství, mnohé zdejší obyvatele v knihách popsané mohl osobně poznat. Je to zkrátka takový můj návrat do klukovských let. Publikace  Ze starého Trávníka mi také udělala radost. Pamatuji se na poslední okamžiky této čtvrti, jako školák jsem často opuštěná stavení tajně procházel, doma slýchal vyprávět od dědečka, který tuto čtvrť znal , o jejich obyvatelích. Tak jsem se pokusil historii tohoto předměstí soustředit do jednoho svazku. Trávník měl značný úspěch mezi bývalými obyvateli této části města. Kniha o parnické textilce zase lákala ty, kteří
 zde pracovali. Zkrátka každý svazek si najde svůj okruh čtenářů.

 

3.   Připravujete něco dalšího? Kdy  předpokládáte její "narození"? V současné době pracuji na poněkud odlišné tématice. Asi od čtrnácti let se zajímám o zdejší bývalé obchody, firmy a živnosti. Vzhledem k poměrně velkému množství získaného materiálu jsem si řekl, že by nebylo špatné poznatky soustředit také do publikace. Opět, vzhledem  k velkému počtu oborů podnikání, je to tématika na několik dílů. V přípravě je zatím první z nich, mapující  potravinářské obory, jako jsou zdejší prodejci potravin, řezníci, pekaři, mlékaři, zelináři, cukráři a další  spřízněné živnosti. Kniha je z větší části připravena, i když práce na jejím dokončení je stále dost. Budu se snažit, aby čtenáře potěšila co možná nejdříve.
Děkuji za informace (mm)
Fotografie ze slavnostního křtu II. dílu publikace , který se uskutečnil v závěru března v čítárně městské knihovny.