Máte doma památku?                           
Máte doma památku ze dřeva či starý obraz po babičce?
Přemýšlíte, jak se správně postarat o rodinnou bibli, která se dědí z generace na generaci?

 

Právě pro Vás Fakulta restaurování spolu s občanským sdružením Generace 89 a Centrem pro restaurování a památkovou péči o.p.s. v uplynulých měsících nejen pro litomyšlskou veřejnost organizovala v rámci projektu ARC – Ars Regio Civitas  - Občanské vzděláváni pro kulturu, region a demokracii (reg. č. CZ.1.07/3.1.00/37.217). prakticky zaměřené workshopy, jejichž cílem bylo seznámit laiky s tím, jak se dobře postarat o drobné památky  z různých materiálů.
V úvodním workshopu „Jak se dobře postarat o nemovitou památku, aneb historická budova z hlediska praxe“ se zájemci seznámili s možnostmi čerpání dotací na opravy historických budov a zároveň se učili najít informace o konkrétní památce prostřednictvím nejrůznějších odborných webových aplikací. Následovaly praktické workshopy „Jak pečovat o staré kamenné sochy“ a „Jak pečovat o obrazy aneb Umělecké dílo, aneb víte, co máte?“, kde se účastníci měli možnost podívat do ateliérů, seznámili se se základními technikami restaurátorské práce a odnesli si konkrétní tipy, jak se o památky doma starat. Velký úspěch měl workshop „Jak pečovat o staré knihy a grafiky“, kde si zájemci mohli sami vyzkoušet techniky čištění a dolévání strat papírové podložky papírovou suspenzí. V průběhu března proběhly další dva workshopy „Jak pečovat o drobné památky z textilu a usně“ a „Jak pečovat o drobné památky ze dřeva“, odkud si účastníci odnesli cenné rady, jak drobné památky z těchto materiálů čistit, uchovávat a opatrně ošetřovat.
Že jste o možnosti zdarma se praktických workshopů zúčastnit nevěděli, nebo se Vám nehodil termín? Máme pro Vás dobrou zprávu, všechny workshopy se budou s většími či menšími obměnami konat ještě jednou. (Bližší informace můžete najít na našich webových stránkách www.ars-regio-civitas.cz)

 

V měsíci květnu  pro Vás připravujeme:

Jak pečovat o drobné památky z textilu a usně

Workshop povedou zkušené pracovnice Národního muzea Ing. Martina Ohlídalová, Ph.D a Bc. Veronika Šulcová.
Účastníci workshopu se seznámí s problematikou základní péče o drobné předměty z textilu a usně a také s nejběžnějšími způsoby jejich poškození, s vhodným způsobem zacházení, ošetření a uložení. Na vybraných příkladech jako je lidový oděv, bytový textil, historický oděv a oděvní doplňky budou prezentovány jednotlivé restaurátorské postupy pro useň a textil. Vybrané dílčí úkony, jako např. čištění či tukování, si zájemci sami vyzkouší. Proběhne v sobotu 18. května 2013 od 9:00 do 14.00 hod v budově Fakulty restaurování v Litomyšli.
 
Jak pečovat o drobné památky ze dřeva 

Praktický workshopem Vás provede litomyšlský restaurátor - pan Jiří Věneček.
Účastníci workshopu se seznámí s problematikou základní péče o drobné předměty ze dřeva a dozví se, jak s nimi zacházet a jak o ně pečovat. V druhé části se zájemci mohou těšit na praktické ukázky různých restaurátorských postupů a bude prostor i na doplňující dotazy.  Proběhne v sobotu 25. května 2013 od 9:00 do 14.00 hod v budově Fakulty restaurování v Litomyšli.
 
Účast na všech akcích zdarma.
Svou účast, prosím, potvrďte: eva.novotna@upce.cz tel. +420 737 111 507. Těšíme se na Vás!