ZO ČSOP Podorlicko hlásí                                                   

Vydařené Hledání jara na stezce

Jaro se konečně ukázalo slunečným víkendem a vylákalo v neděli 14.4. 2013 na tradiční akci  Hledání jara na stezce  rekordní počet - 53 skupin nadšených pozorovatelů přírody. Jednalo se většinou o rodiny s dětmi nebo skupiny přátel. Zkušený organizační tým ochránců přírody ze ZO ČSOP Podorlicko připravil tentokrát několik typů terénních listů a 5 nových stanovišť. Týmy poznávaly kvetoucí rostliny na obrázcích a snažily se je nalézt i v přírodě. Nadšení vyvolávalo pozorování žab a hledání žabích vajíček na hrázi vodní nádrže. Největší nával byl u stanoviště o pavoucích. Strach z pavouků, zde organizátoři odstraňovali povídáním o životě těchto živočichů a  hlavně si každý z návštěvníků mohl vyrobit korálkového pavouka a dát mu jméno. Vyžadovalo to zručnost a trpělivost, ale výsledky byli krásné. Na stanovišti u totemu poznávali soutěžící zpěvné ptáky a skládali je do obrázků. Pak už čekala týmy poslední disciplína velmi oblíbené hraní kuliček. Byl to většinou lítý rodinný boj s velkými diskusemi a hodnocením stylu cvrnkání. V cíli vypadali všichni velmi spokojeně a od organizátorů získali sladkou odměnu, samolepky a informace o dalších akcích a tipy na výlety.
 
 
AKCE POŘÁDANÉ V KVĚTNU 2013
 
„VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU “
SOBOTA 4.5.2013  OD 7,30
VÝLET ZA POZOROVÁNÍM PTÁKŮ U SVITAVSKÝCH RYBNÍKŮ
Sraz u informační tabule před nádražím ČD v České Třebové v 7,30. Odjezd vlakem v 7,49 do stanice Svitavy zastávka. Návrat vlakem v odpoledních hodinách.
Zahájení akce na hrázi Dolního svitavského rybníka (začátek naučné stezky). Procházka s determinací ptačích hlasů, určování pozorovaných druhů, ukázka kroužkování ptáků, soutěž pro děti. Vhodné terénní oblečení a dalekohled.
 Vycházku vede Mgr.Jiří Mach  
Pořádá ZO ČSOP Rybák Svitavy.
 
 
 „VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU “
NEDĚLE  5.5.2013
VÝLET ZA POZOROVÁNÍM PTÁKŮ V OKOLÍ DOLNÍ ČERMNÉ.
Sraz v neděli 5. 5. ve 4:00 na náměstí v Dolní Čermné. Několikakilometrová procházka v okolí obce, poslech a pozorování ptáků, ukázka kroužkování, soutěž pro děti. Na závěr zhodnocení s besedou, prezentací a občerstvením.
Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).
Pořádá Česká společnost ornitologická