Návštěva ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v našem regionu

V sobotu 6. 4. 2013 navštívil náš region ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Celá návštěva byla míněna jako setkání příznivců s prezidentským kandidátem.
Pan ministr přijal pozvání regionální organizace TOP 09 Ústí nad Orlicí a jako první bod svého programu absolvoval s podporovateli besedu a oběd v restauraci Mathyss v Divišově divadle v Žamberku. V obřadní síni radnice MÚ Žamberk se setkal se zastupiteli města a řediteli městských organizací a zapsal se do pamětní knihy města Žamberk. Zcela mimořádné bylo setkání s panem Parishem, šlechticem a majitelem žambereckého panství, který se, navzdory svému velmi pokročilému věku, zúčastnil této akce. Setkání v Žamberku provázela velmi milá, neformální atmosféra. Karel Schwarzenberg trpělivě odpovídal na otázky, hovořil o politice, nechal se fotografovat s každým zájemcem.
Následovala návštěva města Litomyšl. Zde se shromáždili příznivci ve velkém počtu a zaplnili celou restauraci Karlov. Pan ministr byl přivítán bouřlivým potleskem. Aby se předešlo frontě u jeho stolu, byla zvolena veřejná beseda. Bylo zde zdůrazněno, že právě Litomyšl byla v našem regionu tím "ostrůvkem", kde Karel Schwarzenberg v prezidentských volbách zvítězil. Snad i proto se diváci debaty museli v restauraci střídat, protože se tam všichni nevešli. To všechny pořadatele samozřejmě velmi potěšilo a všichni doufají, že se podaří v budoucnu podobnou návštěvu znovu zopakovat. Dvě hodiny "s Karlem na Karlově" utekly jako voda, ale je jisté, že každý návštěvník si přišel na své a na toto setkání jen tak nezapomene.
Posledním místem, které pan Karel Schwarzenberg navštívil, bylo město Česká Třebová. Pan ministr byl nejprve přijat na radnici panem starostou Jaroslavem Zedníkem. Podepsal se do pamětní knihy města. Tohoto setkání se zúčastnil i pan poslanec Cempírek. Po krátkém odpočinku a večeři nastal závěrečný bod programu, setkání s občany České Třebové.
Příznivci ho očekávali v hotelu Bravo na Starém náměstí. Někteří i pár hodin před plánovanou besedou. Ten, na kterého se všichni tolik těšili, přišel mezi Českotřebováky okolo půl sedmé a přes hodinu odpovídal na zvídavé dotazy. Dotazy byly opravdu různorodé, týkaly se např. historie rodu Schwarzenbergů na českém území, lesů ČR a českého zemědělství, zahraniční politiky a samozřejmě české politické scény.
Pan ministr všem přítomným dokázal, že se v politice dá vystupovat slušným, zásadovým způsobem, ale zároveň i lidským, velmi vstřícným k občanům. Atmosféra besedy byla velmi přátelská, pan ministr byl zábavným glosátorem názorů svých i českotřebovských občanů. Byl to obdivuhodný výkon vzhledem k nabitému programu, který pana ministra ještě čeká – v pondělí odlétá na pracovní návštěvu do Gruzie. Karel Schwarzenberg korunoval návštěvu našeho regionu humorem, trpělivostí a pohodou.
Hana Pleváková, foto Michal Horák