Přechody bez důkladného osvětlení jsou životu nebezpečné. Dopravní policie v současné době registruje 243 rizikových přechodů, u kterých mimo jiné chybí kvalitní osvětlení. Jen loni došlo v České republice k 1348 nehodám s účastí chodce a 35 chodců bylo při těchto nehodách bohužel usmrceno. Proto Skupina ČEZ ve spolupráci s Policejním prezidiem ČR a BESIP vybrala 70 rizikových přechodů, které by se díky grantu Nadace ČEZ mohly správně osvětlit. Stačí, když pro ně budete hlasovat v letošním ročníku vaší volby. Vy sami rozhodněte, které přechody naši pomoc potřebují nejvíce. A my už si na ně pěkně posvítíme. V každém regionu (rozdělení dle distribučních území) osvětlíme 5 rizikových přechodů s nejvyšším počtem vašich hlasů. Celkem to znamená 35 osvětlených  a bezpečnějších přechodů v České republice.

Náš region se jmenuje Východní Čechy:

Máme tvrdou konkurenci: Hradec Králové, Pardubice, Chrudim a Trutnov a dále i Moravská Třebová, Holice, Náchod, Nová Paka a Rychnov nad Kněžnou. 
 
Hlasuje se na webové stránce www.cezregiony.cz
 
 Hlasování bylo spuštěno dnes ve středu 10. dubna 2013. Po 1. dnu hlasování je odborníky doporučený českotřebovský přechod na křižovatce Dr. Beneše - Masarykova na 1. místě v regionu se 74 hlasy.   (ve 24.00 hodin) Termín ukončení hlasování zatím nebyl dosud sdělen.  Hlasovat lze také na facebooku.

Odborníci vyberou 2 nejrizikovější přechody. Další 3 vybere veřejnost. Finálně tak ČEZ podle svého vyjádření osvětlí 5 přechodů v každém regionu. 
Dohromady tak v celém Česku řádně rozsvítí 35 přechodů.

Třebováci jsou obětaví patrioti. Nedávno to dokázali, když vybojovali pro Českou Třebovou nové Rákosníčkovo hřiště, které českotřebovským dětem postaví firma LIDL.  Vytipovaný přechod  u křižovatky Masarykova - Dr. E. Beneše  je nejen frekventovaný s vysokou četností automobilové dopravy včetně těžké dopravy nákladní, ale také s velkým počtem přecházejících chodců, zejména dětí a mládeže. připomeňme, že přechod vede ke škole na Skalce, kde je internát a jídelna, do které chodí na obědy všichni studenti českotřebovského gymnázia také  VDA, chodí sem sportovci do sportovního areálu, ale také spousta starších osob.  Na přechodu se stane během roku velký počet dopravních nehod a v minulosti zde byly také nehody smrtelné.

Máme tady nabídku, která nám může pomoci. Využijme ji! Stačí pár kliknutí a zas bude o hlas více.  Pomozte nám i z okolních měst a obcí! Bezpečný přechod v tomto místě můžete využít i vy!

Navštivte stránku www.cezregiony.cz! Pomocí  systému Google a kamer Streetview si prohlédněte zmíněný přechod z nejrůznějších stran včetně příjezdů, posuďte křižovatku z různých úhlů pohledu. Uvidíte, jak se může zdát jednoduchá, ale současně i obtížná, zvláště  při pohledu malých dětí a provozu těžkých vozidel! Místo není dostatečně široké, vozidla jezdí rychle blízko chodníků což stěžuje odhad, zda vozidlo, které přijíždí je již v řadě poslední. Osvětlení nebezpečného přechodu nemusí být jedinou úpravou, kterou bude nutné udělat!

Rozbíhá se  program "Vaše volba"
Může přinést České Třebové
nový bezpečný přechod 
Opět budeme hlasovat !!!

Vaše volba 2013“je program financovaný ČEZ a.s., ve kterém v letošním roce osvětlíme rizikové přechody v ČR. V České třebovébyl vybrán jeden rizikový přechod pro chodce – konkrétně přechod na ulici Dr. E. Beneše u křižovatky s ulicí s ulicí Masarykova. Tento přechod je součástí seznamu 70 rizikových přechodů v ČR, které z hlediska bezpečnosti silničního provozu nutně potřebují osvětlit. Tento seznam vypracovala jednotlivá krajská ředitelství policie ČR v březnu 2013 pod záštitou Policejního prezidia České republiky. V rámci projektu „Vaše volba 2013“ vyzveme v dubnu veřejnost k hlasování pro přechody, které následně osvětlíme. V každém ze sedmi regionů ČR (dle distribučního členění ČEZ) bude veřejnost vybírat ze seznamu 10 přechodů. Spolu s doporučením odborné komise takto vybereme 5 přechodů v každém z distribučních regionů, tedy celkem 35 přechodů napříč Českou republikou. Všechny tyto vítězné přechody budou následně osvětleny za finančního přispění Skupiny ČEZ. Město, kterému vítězný přechod náleží, takto získá přímou finanční podporu od Skupiny ČEZ na kompletní osvětlení či přisvětlení dle aktuálního stavu a platných norem.
Největší šanci na nové bezpečné osvětlení přechodu pro chodce budou mít taková města a obce, která v rámci projektu „Vaše volba 2013“ získají co největší podporu laické i odborné veřejnosti a hlasování podpoří sami starostové. To je také důvod, proč se na Vás nyní obracíme s žádostí o Vaše zapojení do zmiňovaného projektu. Jsme připraveni Vám poskytnout propagační materiály k oslovení Vašich občanů, aby pro váš přechod hlasovali. Hlasování bude probíhat na www.cezregiony.cz od 10. 4. 2013.