Jižní Anglie a Londýn                                                             

Byli jsme tam a bylo to super!  2. dubna se skupina studentů a 2 učitelů VOŠ a SŠT Česká Třebová  vydala na dlouhou cestu s CK František Prášek z Ohnišova. Z francouzského Calais jsme se trajektem přepravili do Doveru. První den v Anglii je vždy náročný, protože po noci strávené v autobusu celý den chodíte po Londýnu. Anglie nás přivítala větrným a velmi chladným počasím. Zážitky na sebe nedaly dlouho čekat. Následovala prohlídka Londýna – Big Ben, Parlament, Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Whitehall, Trafalgarské náměstí, tržnice Covent Garden a náměstí Piccadilly. Ubytování v rodinách patří určitě k velkým zážitkům. Poznáte, jak vypadá život v jiných rodinách, než je ta vaše. Ochutnáte místní stravu a hlavně musíte komunikovat.
Další den jsme se vydali do přímořského letoviska Brighton. Ač je tam obvykle mírné klima a daří se tam palmám, my jsme zažili palmy pokryté sněhem a počasí, které tam naposledy panovalo v roce 1962. Uchvátilo nás mořské akvárium s velkými žraloky a dalšími mořskými živočichy. Na své si přišli i shoppingu chtiví jedinci.
Čtvrtý den byl také chladný a nepřirozeně větrný, ale my si začínali zvykat. Následoval Rochester a dům věnovaný památce Charlese Dickense, nejhezčí zámek Anglie v Leeds a katedrála v Canterbury.
Poslední den se stal zázrak. Začalo svítit slunce a svítilo celý den. Na programu byla prohlídka pevnosti Tower, korunovační klenoty, 7 havranů a průvodci a strážci hradu v tudorovských kostýmech /Beefeaters/. Odpoledne jsme se vláčkem vydali do Greenwiche. Navštívili jsme přístav, Námořní muzeum, a pak jsme procházkou parkem pokračovali ke hvězdárně a k nultému poledníku. Den se chýlil ke konci a stejně tak náš pobyt v Anglii. Z trajektu se nám ještě podařilo vyfotit útesy v Doveru. Všichni jsme měli v očích spokojený výraz a snad si to zase brzy zopakujeme.                                                                  Mgr. Helena Nerudová