Informace z jednání Zastupitelstva Pardubického kraje 25. dubna 2013

 

Pardubický kraj sloučí domovy mládeže ve Vysokém Mýtě

Zastupitelstvo Pardubického kraje dnes schválilo sloučení Domova mládeže a školní jídelny Vysoké Mýto s Integrovanou střední školou technickou (ISŠT) k 1. červenci 2013. Nástupnickou organizací se stane ISŠT Vysoké Mýto, Mládežnická 380. Sloučením Domov mládeže a školní jídelna Vysoké Mýto jako právní subjekt zanikne. „Pardubický kraj si z hlediska hospodárnosti nemůže dovolit provoz obou zařízení. V Domově mládeže a školní jídelně je z kapacity 275 žáků ubytováno 98 a v domově mládeže ISŠT je na 110 míst jen 30 dětí. Navíc příští rok nastoupí do prvních ročníků nižší počet žáků. Standardně patří domovy mládeže pod střední školy a není důvod v tomto případě dělat výjimku. Nástupnickou organizací se tedy stane střední integrovaná škola,“ uvedla důvody slučování náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

 

Domov mládeže a školní jídelna Vysoké Mýto funguje jako samostatná příspěvková organizace, druhý domov mládeže je pak zřízen v rámci činnosti ISŠT Vysoké Mýto. Pro žáky je ubytování v domově mládeže ISŠT o třetinu levnější a cesta od školy trvá jen o pět minut déle. Kraj sloučením uspoří mzdové náklady ve výši přibližně 1,145 milionu korun ročně a při nevyužívání stávajícího Domova mládeže a školní jídelny Vysoké Mýto i provozní náklady dva miliony ročně.

 

V Bruselu bude kraj využívat Zastoupení Plzeňského kraje, ušetří dva miliony

Zastupitelé Pardubického kraje dnes schválili návrh Dohody o spolupráci v evropských záležitostech s Plzeňským krajem.  Ten bude našemu kraji poskytovat ze svého Zastoupení v Bruselu pravidelný monitoring událostí v Evropské unii, například v oblasti kohezní a dopravní politiky. Rovněž bude sledovat nabídky na zapojení do projektů a zajímavých akcí. Smlouva kraji umožňuje jednou ročně spořádat v prostorách Zastoupení Plzeňského kraje svou reprezentační a propagační akci.

 

Tyto služby budou stát Pardubický kraj půl milionu korun za kalendářní rok, čímž se náklady na provoz vlastní kanceláře v Bruselu sníží o dva miliony korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Nová smlouva by měla platit letos od 1. července poté, co ji schválí také Zastupitelstvo Plzeňského kraje. „Stálá kancelář Pardubického kraje v Bruselu byla přínosná zejména v době, kdy vrcholilo vyjednávání o regionálních fondech a kdy měla Česká republika půlroční předsednictví v Radě EU. Tehdy jednotlivá zastoupení podporovalo i ministerstvo zahraničí. Nyní musíme logicky potřebnost vynaložených financí přehodnotit,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který jezdí do Bruselu jako stálý člen Výboru regionů. „V žádném případě nevyklízíme v Bruselu pozice. Skutečností však je, že většina jednání spojených s příštím programovým obdobím 2014 – 2020 bude probíhat v Praze na úrovni vlády a krajů,“ dodal hejtman.

 

Dosavadní pracovnice Pardubického kraje v Bruselu zůstává v trvalém pracovním poměru na Krajském Úřadu Pardubického kraje, nebude však mít nadále pracoviště v Bruselu, ale v Pardubicích.

 

Kraj vypoví smlouvu společnosti OREDO

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek informoval krajské zastupitele o dnešním rozhodnutí rady vypovědět smlouvu o spolupráci se společností OREDO, s. r. o., která pro kraj v posledních třech letech zajišťuje organizaci regionální autobusové a vlakové dopravy. Nejpozději od srpna si bude kraj organizaci dopravy v regionu zajišťovat

sám. „I přes personální změny, které byly v Oredu po nástupu nového vedení kraje provedeny, jsme se rozhodli jít jinou cestou. V rámci odboru dopravy a silničního hospodářství si budeme moci řídit změny v jízdních řádech přímo. Je to úspornější varianta. Se společností OREDO, která bude dále nositelem projektu odbavovacího systému a jeho správy v obou krajích,   budeme moci uplatňovat vratky z DPH, což by při smíšeném financování nebylo možné,“ vysvětlil náměstek Dušek.,“ vysvětlil náměstek Dušek.

 

Zastupitelstvo schválilo granty v sociální oblasti

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém dnešním zasedání schválilo poskytnutí grantů v oblasti sociálních věcí. Ve třech programech podpořilo celkem 74 žádostí částkou 5 949 000 korun. Pardubický kraj v prvním programu podpořil sociální služby, u kterých  zatím nedošlo k předpokládanému financování z individuálního projektu "Systémová podpora procesu transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny" Ministerstva práce a sociálních věcí.  „Patří sem především oblast rané péče, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a sociální rehabilitace s cílovou skupinou děti, rodiny s dětmi,“ vysvětlil radní zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Finanční příspěvek tak získaly například SKP – Centrum Pardubice, Šance pro tebe nebo Fond ohrožených dětí. Ve zbylých dvou programech získaly podporu například organizace jako Most pro lidská práva, Amalthea nebo Základní škola a Praktická škola Svítání.

 

Kraj  zachovává podporu hasičům  i v horších časech

Kraj významně přispěje ke zlepšení materiálně-technického vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, rozhodli o tom dnes zastupitelé. „Také letos, i když musíme šetřit, jsme vyčlenili v krajském rozpočtu na tyto účely 4,5 milionu korun. Místní hasiče považujeme za důležitý  článek v životě obcí. Pomáhají v případě ohrožení, ale často jsou i hlavními tahouny dalších aktivit na venkově,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Peníze z prvního dotačního kola poslouží dobrovolným hasičům na pořízení dopravních automobilů, cisternových automobilních stříkaček, plovoucích a kalových čerpadel a na opravy požárních vozidel. Zastupitelé Pardubického kraje dnes také odsouhlasili rozdělení části účelové státní neinvestiční dotace v požární ochraně pro rok 2013 ve výši 2,7 milionu korun pro 24 obcí.  Ty zajišťují akceschopnost jednotek požární ochrany a jejich výjezd k zásahu nejpozději do pěti minut po vyhlášení poplachu. Významně tak doplňují profesionální jednotky Hasičského záchranného sboru kraje.