Dubnové zpravodajství z juda                                                


 

Samurajská katana Jičín

O velikonoční neděli jsme se vydali s 19 malými judisty na 1.kolo Samurajské katany, kterou letos obhajujeme, do města pohádek, do Jičína.

Turnaje se zúčastnilo cca 140 dětí a soutěž se konala na 4 tatami. Naši svěřenci předvedli pěkné judo, někteří z nich se dokázali prosadit i výbornými technickými výkony, které dělají judo krásným. Celkem jsme si odvezli 3 první místa, 7 druhých míst a 4 třetí místa.

 

Velká cena Týn nad Vltavou

V sobotu 6.4. se v Týně utkalo 238 závodníků z 27 oddílů z Čech a Rakouska, z našich sedmi se na medailových pozicích umístilo pět.

mladší žáci: Ondra Málek 2.místo a Zuzana Gregarová 3.místo.

starší žáci: Tomáš Verner 1.místo , Vít Škrkoň 1.místo , Kristýna Klimešová 3.místo.

 

Mistrovství ČR juniorů

Dne 6.4.2013 jsem se vydal s naší juniorkou Pavlou Horskou a dvěma dorostenci Markem Švestkou a Vojtou Typlem na juniorské Mistrovství České republiky konané v Jičíně. Turnaje se účastnilo 144 judistů a judistek z celého Česka a přesto, že kvantita nebyla příliš velká, obsazení některých kategorií slibovalo dobrou kvalitu českého juda. První do bojů zasáhla Pavla, která ve váze do 78 kg musela překonat 4 soupeřky, aby měla šanci dosáhnout na titul. V prvním zápase porazila Katku Bradáčovou z SKKP Brno po 48 vteřinách na Jokošiho gatame, ve druhém utkání porazila stejnou technikou Dominiku Hálkovou z JC Domažlice po 2 minutách a 9 vteřinách a přiblížila se tak ví tězství ve své hmotnostní kategorii. Třetí utkání již bylo 4 minutové drama s další Katkou, tentokrát Hoffmanovou, z Třince, ale Pavla se dokázala ubránit Katčině osobní technice Seoi nage a jediným Yukem utkání tak získala třetí vítězný bod v tabulce. V posledním utkání proti třetí a poslední Katce Havlíkové z Teplic si Pavla pohlídala pokus o útok a krásným Kamišiho gatame ukončila utkání po 44 vteřinách. Pavle se tak podařilo dosáhnout zlatého hattricku a stala se Mistryní České republiky pro rok 2013. Gratulujeme!
Vojta s Markem vstoupili do bojů ve svých kategorií do 66 a do 73 kg záhy po Pavle. Vojtovi přisoudil los těžkého soupeře hned v prvním zápase a Lukáš Selecký z Ostravy prokázal bohužel pro Vojtu své kvality, když po 2 minutách a 19 vteřinách si počíhal na krátké Vojtovo zaspání a technikou Uči mata ukončil utkání před časovým limitem. Lukáš však Vojtu vytáhl do oprav, kde se Vojta utkal nejprve s Janem Stavinohou ze Zlína, kterého po 4 minutách porazil na jediné Shido udělené Honzovi za pasivitu, a poté ho čekal Štěpán Vaněček ze Sokola Praha Vršovice. Vojta si na Štěpána věřil, ale udělal jedinou chybu a Štěpán ji dokázal využít a Vojtu upáčil po 1 minutě a 5 vteřin ách. Vojta si tak odváží ze své premiéry na juniorském MČR krásné 7. místo a důležité zkušenosti, které určitě zúročí v příštím roce. Marek začal vítězstvím v 1.kole nad Šimonem Skurkou z Hranic, kterého porazil kontrachvatem Sumi otoši po 2 minutách a 32 sekundách na Ipon. Ve 2.kole čekal Marka Petr Bukovský z Jablonce a ani tady Marek nezaváhal. Technikou Kuzure jokošiho gatame ukončil utkání po 1 minutě a 47 vteřinách. Ve čtvrtfinále Marek narazil na nasazeného Radka Voňavku z Kladna a bohužel se nedokázal ubránit Radkově technice O soto gari a 55 vteřin před koncem utkání prohrál na Waza-ari awasete Ipon. V opravách nejprve Marek postoupil přes Martina Roušavého z Mohelnice, který utkání vzdal pro zranění, a poté se ve finále oprav utkal s Fandou Štraitem ze Sokola Hradec Králové, kterého 38 vteřin před koncem zahodil na Uči matu na Ipon. Marek tak postoupil do boje o bronz, kde ho čekal Markův kamarád a sparing z Olomouce, František Šmehlík z Baníku Ostrava. Marek začal ukání zlehka a to pro něj znamenalo Shido za pasivitu. Marka to však nakoplo a přepnul na vyšší rychlostní stupeň a záhy získal Waza-ari za Jokošiho gatame, z něhož se však František ještě dokázal dostat. Na soupeři se nejspíš podepsal jeho drobný kolaps v semifinále a během 3 a půl minuty dokázal nasbírat 3 Shida. Markovi se těsně před koncem podařilo dostat soupeře do dalšího držení, ale Franti šek už byl vyčerpaný a sekundu před limitem vzdal utkání. Marek si tak odvezl z Jičína bronzovou medaili. Gratulujeme! Co dodat na závěr? Snad jen pár glos. Judo Česká Třebová získalo 1 zlatou, 1 bronzovou medaili a 1 sedmé místo. V pořadí klubů jsme se umístili na krásném 9. místě a vyhráli jsme 10 zápasů ze 13. JUDU ZDAR!

 

Velká cena Kamenice

V neděli dne 7.4.2013 se část našich závodníků zúčastnila na závodech v Kamenici, kde jsme získali celkem 5 medailí.

-dorost: K.Gregar 1.místo

-starší žáci: A.Vítek 3.místo

-mladší žáci: Z.Gregarová 3.místo , M.Ryšavá 2.místo , J.Stehlík 2.místo
 

Český pohár Chomutov

V sobotu 13.4.2013 se konal v pořadí již třetí kvalifikační turnaj Českého poháru, tentokrát v Chomutově. Náš oddíl jelo reprezentovat bohužel pouze deset závodníků, ovšem všichni dokázali předvést výborné výkony a získat celkem 6 medailí! Turnaj otevřela věková kategorie mladších žáků a žákyň, kde Magdaléna Ryšavá získala první bronzovou medaili pro náš oddíl. Poté se pral Dominik Štusák, který se zbytečně nechal předejít soupeřem, ten chyby využil a pro Dominika turnaj bohužel skončil. V nejtěžší váhové kategorii +60 kg se pral Ondřej Málek. Ondra čtyřikrát zvítězil ješt� � před časovým limitem, ovšem v posledním zápase soupeře podcenil a zápas po vlastní zbytečné chybě prohrál. Díky lepšímu celkovému skóre přesto Ondra v kategorii zvítězil. V kategorii starších žáku bojoval jako první Filip Adamský. Adam měl těžkého soupeře, který ho však nedokázal vytáhnout. Honza Růžička po chybě také vypadl a jako poslední v této kategorii startoval Tomáš Verner ve váze do 73 kg. Tomáš potvrdil svou výbornou aktuální formu a po excelentním výkonu s přehledem zvítězil. Do bojů také zasáhla děvčata Klimešovi a opět úspěšně – Magda získala 3.místo a Kristýna slušné 5.místo. Dále pak za čala startovat kategorie dorostenců, kde Karel Gregar ve váze do 50 kg získal bronzovou medaili. Předvedený výkon – bojovný, cílevědomý – pochvala, jen je potřeba přidat do zápasu více kvalitních technik. Souběžně startoval i Vojta Typl ve váze do 66 kg. Vojta vybojoval pěkné 3.místo, když prohrál jen jediný zápas s favoritem této váhy. Ostatní zápasy zvládl s nadhledem a potvrdil svou zlepšující se výkonnost. Celkově je potřeba naše mladé judisty pochválit za předvedené výkony, za zisk celkem 6 medailí a za reprezentaci Města Česká Třebová!!! Judu zdar.

 

Velká cena České Skalice

Dne 20. dubna 2013 se 14 mladých Českotřebovských judistů zúčastnilo Mezinárodní velké ceny České Skalice v judu. Na soutěž se sjelo celkem 197 judistů ze 17 oddílů z České republiky a 2 oddíly z Polska. Naši svěřenci si v této konkurenci vedli velice dobře,kdy první místa obsadili:

Vít Škrkoň, Jan Janiš a Jakub Herman. Druhá místa obsadili: Zuzana Gregarová a Jakub Stehlík. Třetí místa obsadili: Adam Vítek, Petr Šácha, Vladimír Synek a Jakub Verner. Závodů se ještě zúčastnili Markéta Zachová, Vít Smejkal, Veronika Janišová, Matěj Řezníček a Petra Vážková. Jmenovaní se sice neumístili na medailových pozicích, ale svým výkonem také přispěli našemu družstvu k získání celkového 7. místa v pořadí klubů. Judu zdar.

 

Velká cena Hranice na Moravě

Dne 27.4.2013 jsme se vydali se 13 mláďaty, 8 mladšími žáky a žákyněmi a 3 staršími žáky do Hranic na Moravě, kde se konala Velká cena pořádaná oddílem KJUS Hranice v tamní házenkářské hale. Soutěže se zúčastnilo 234 dětí ze 32 oddílů a pro nás to bylo velmi dobré srovnání s moravským judem, s nimž se v našich regionálních soutěžích téměř nepotkáváme. Nejzajímavější judo předvedli judisté Martina Paarová (v prvním utkání IPPON po 8 vteřinách na O-GOSHI), Jakub Verner (v 8 členém pavouku si suveréně došel pro vítězství), Lukáš Hübl (7. místo za 2 vítězství ve 20-ti členém pavouku), Dominik Štusák (3. místo za 3 vítězství a pouze 1 prohru ve váze do 42 kg), Filip Adamský (úžasné nasazení, 2 vítězství, 4. místo) a Jan Formánek (výborná koncentrace v prvních 2 zápasech, 2. místo). Dovolil jsem si vypíchnout těchto pár svěřenců, ale samozřejmě pochvala patří všem, kteří vyhráli nějaké utkání v soutěži, a i těm ostatním, kterým se zrovna moc nedařilo. Pro všechny to byla výborná zkušenost a určitě je důležité se účastnit moravských soutěží a porovnávat se tak s jiným stylem boje. JUDU ZDAR!