Nedožitých 100 let hostinského Bernarda Paukrta               

V měsíci lednu  2013 jsme si připomněli nedožité sté narozeniny populárního třebovského  hostinského z restaurace“U vlašťoviček“ v Moravské ulici pana Bernarda Paukrta.
Narodil se  dne 23. ledna 1913 v Dolní Sloupnici, v rodině  tamějšího  pekaře a majitele koloniálního obchodu Barnarda Paukrta st. a jeho manželky  Emílie, rozené Karlíkové.   Měl ještě dva sourozence. Bratr  Josef zůstal v rodném stavení, sestra Míla žila v Praze. Po ukončení školní docházky se Bernard Paukrt  v Litomyšli na náměstí  vyučil pekařem.
V roce 1942 se  Bernard Paukrt dostal k nám  do České Třebové, když se dne 4. července oženil  s Boženou Hamplovou, dcerou hostinského a koňského řezníka Jana Hampla, majitele hostince čp. 218 – 219 na křižovatce ulic Moravské, Chorinovy a Riegrovy. Hostinec v tomto místě po řadě svých předchůdců  provozoval již otec Jana Hampla Alexandr, současně otec i dalších dvou místních hostinských – Jana Hampla ml. (U Mařenky) a Rudolfa Hampla (U Lenina).  Božena, provdaná Paukrtová, se stala majitelkou otcova hostince. V hostinci se rázem zapojil i manžel Bernard. Manželům Paukrtovým se narodily dvě dcery – starší Miroslava a mladší Alena.
Za výčepem hostince působil Bernard Paukrt  společně s manželkou až do odchodu do důchodu. Zaměstnání zde nalezli i další číšníci, např. Alois Duspiva.  Po odchodu na odpočinek Bernard Paukrt nezahálel. Spolu s manželkou působili nějaký čas v bufetu v Nádražní ulici, v  přízemí budovy tehdejšího Provozního oddílu ČSD.  Pan Paukrt zde točil pivo a prodával nápoje, paní Paukrtová byla v kuchyni. Později, po dobu asi  tří let, pracovali manželé Paukrtovi na Davidově boudě ve Špindlerově mlýně v Krkonoších.
Bernard Paukrt se stal také vášnivým sběratelem známek a členem zdejšího klubu filatelistů.
K přátelům Bernarda  Paukrta patřili např. holič Jiří Krejčí, obchodník Karel Bartošek, strojvedoucí Jaroslav Pleský, Richard Horák, syn krejčího, Rudolf Plodr, někdejší obchodník uhlím a bývalý kriminalista Václav Fürst.  Tak je společně zachytil objektiv fotoaparátu  před restaurací Modrá hvězda na náměstí, kde se tito přátelé pravidelně scházeli.
Bernard Paukrt zemřel dne 19. dubna 1992 ve věku devětasedmdesáti let.                                                Martin Šebela