Strašidelný mlýn se v Malé scéně líbil malým i velkým       

V neděli dne 21. dubna 2013 měla v odpoledním čase řada českotřebovských dětí a jejich rodičů možnost shlédnout další zdařilou pohádku, kterou v českotřebovské Malé scéně zahráli herci Divadelní společnosti Julie Jurištové z Prahy.
Autorkou pohádky „Strašidelný mlýn“ je známá herečka Dana Bartůňková, jejíž umění jsme si mohli nedávno připomenout v reprízovaném seriálu Zkoušky z dospělosti.  Objevila se však v mnoha dalších TV pohádkách, filmech i seriálech. Za všechny jmenujme např. S čerty nejsou žerty (princezna Angelína), Anděl s ďáblem v těle (manželka policejního inspektora Bulise), Chlapci a chlapi (manželka pplk. Mareše) a další. V našem městě jsme ji mohli vidět 11. února 2003 v  představení divadla Skelet Praha, nazvaném „Létající snoubenky“, po boku Pavla Trávníčka, Markéty Hrubešové a Dany Morávkové.  
Pohádka Strašidelný mlýn vyprávěla o dvou strašidlech  s legračními jmény – Bobolis a Bubulis, která měla své „působiště“  v opuštěném mlýně. Tam měl být také ukrytý zlatý poklad. Jednalo se vlastně o bývalé zdejší mlynáře, za své nekalé činy zakleté a čekající na vysvobození dobrým skutkem. K mlýnu jednou zabloudili dva mladí lidé z nedaleké vesnice  Bětuška a Matěj. Nescházel ani čert Vilibald, hledající potřebné „dušičky“ do pekla a chamtivá babka, chtivá pokladu. A zápletka mohla začít.
V roli Bětušky se divákům  představila mladá herečka, Jana Birgusová, známá postavou Lídy Farské v TV seriálu Ulice.  Babku se zájmem o poklad výborně ztvárnila Julie Jurištová, principálka souboru. I tu si mnozí z nás pamatují z TV pohádek (Láďo, ty jsi princezna!,  Předeme, předeme zlatou nitku, Deváté srdce, Princ a večernice, Sychravé království, Démantový déšť, Sněženka a Růženka), filmů pro děti (Od zítřka nečaruji, Pan Tau na pionýrském táboře) a mnoha dalších filmů a TV pořadů pro dospělé (např. Noc klavíristy, Příliš velká šance, Muž na radnici, Pletky paní  Operetky).
Po představení si  navíc děti mohly na jevišti se svými oblíbenými hrdiny zatančit.  Julie Jurištová všechny přítomné diváky v sále pozvala na další představení svého souboru – pohádku O medvědu Ondřejovi, s níž by měli do Třebové zavítat začátkem roku 2014.    Martin Šebela