Českotřebovský deník 107/2013 (3/5)                                     
Exkurze gymnazistů na Krajský úřad Pardubice 

 
Dne 23. dubna 2013 se studenti sexty a druhého ročníku čtyřletého gymnázia vypravili na Krajský úřad do Pardubic, aby se zde dozvěděli konkrétní příklady a zajímavosti o správním právu. Exkurze tedy sloužila zejména jako neobvyklé zpestření učiva, které je na gymnáziích probíráno v předmětu Základy společenských věd. Když jsme dorazili do budovy úřadu, byli jsme ohromeni spletitostí chodeb a nespočtem místností, které se zde nacházejí. Naše další cesta vedla do zasedací místnosti zastupitelstva Pardubického kraje, kde jsme se setkali s panem hejtmanem Martinem Netolickým. Nejdříve jsme se dozvěděli důležité informace o správě našeho kraje a poté jsme dostali prostor na naše dotazy. Studenti se zajímali zejména o zastavování vlaků v našem městě a o případné slučování škol v našem kraji. Dále jsme si prošli kancelář hejtmana a další místnosti. Exkurze byla zajímavým ozvláštněním běžné výuky na naší škole a donutila nás přemýšlet o konkrétních problémech v našem regionu, což bylo myslím hlavním důvodem naší návštěvy.
Dominika Kubištová, sexta
 
Koupím pivní sklenku z Českotřebovského pivovaru. Tel.732 170 454.              
Vzpomínka na pana MUDr.Milana Trefného.

 l6.dubna tohoto roku zemřel jeden z nejstarších žijících lékařů našeho regionu, pan MUDr.Milan Trefný, ve věku nedožitých devadesáti let.Vzpomínáme na něho jako na skvělého chirurga,který vždy odvedl perfektní práci a lékařská profese pro něho byla, stejně jako pro jeho manželku,paní MUDr..Evu Trefnou,nejen povoláním,ale také posláním a láskou. Pracoval na chirurgickém oddělení v Ústí nad Orlicí, s nímž ho spojovalo i přátelství s dalšími skvělými chirurgy - MUDr.Luborem Špátou  a primářem MUDr.Rudolfem Kleislem. Mnozí pacienti v České Třebové dodnes vzpomínají na  zlaté ruce pana doktora Trefného z dob, kdy léta působil v chirurgické ambulanci na obou poliklinikách v České Třebové. Ani po odchodu do důchodu se nenudil-měl rád pěší turistiku,běžky, cestování,  spolu se svou manželku se staral o nádhernou zahradu, bavilo ho i včelaření. Manželé Trefní se měli  velmi rádi a prožili spolu krásné manželství, byli velmi vzdělaní, citliví a rozuměli si. Tato generace lékařů, k níž patřil i pan doktor Vasyl Melnyk a která nás již opouští, je pro nás, následovníky, skvělým  příkladem profesionality a etiky, zvláště v době,kdy byznys snad až příliš  proniká do naší profese.  Za kolegium SČL v České Třebové MUDr.Hana Fialová MUDr.Luďka Křibská

VÍTĚZSTVÍ BASKETBALISTŮ GYMNÁZIA ČESKÁ TŘEBOVÁ
V KRAJSKÉM KOLE OLYMPIÁDY DĚTÍ A MLÁDEŽE

Ve čtvrtek 18. dubna vyrazili studenti Gymnázia Česká Třebová k odehrání krajského kola v basketbale. Chlapci měli za sebou dvě složitá a vypjatá kola, v okrskovém zvítězili nad školami ZŠ Habrmanova a Gymnázium Ústí nad Orlicí, v okresním kole porazili školy z Chocně, Dolní Čermné a Jablonného nad Orlicí. Náš tým ve složení Martin Kamenický, Matěj Tesař, Daniel Bubeníček, Vojtěch Typl, Dominik Štancl, Oldřich Ezr, Tomáš Langer a Jan Horák jel na krajské kolo do Ústí nad Orlicí v dobré náladě a ta vydržela i do prvního zápasu, v němž jsme se střetli se základní školou z Chrudimi. Toto utkání skončilo bez problémů ve prospěch našich hráčů a nyní nás čekala ZŠ Felberova ze Svitav, která měla v týmu sedm basketbalistů (náš tým je složen převážně z florbalistů a tří basketbalistů). Druhý zápas začal nadějně, hned po začátku utkání jsme si udělali náskok a nepřestali bojovat. Celý zápas byl velmi vyrovnaný a vyhecovaný, týmy se přetahovaly o každý bod. Před koncem 3. čtvrtiny trefil hostující Zeman 3 trojky za sebou a my jsme během minuty prohrávali o 8 bodů. Rána to byla velká a nečekaná, tribuna plná studentů tamější školy, proto se naši hráči nevzdali a celou poslední čtvrtinu stahovali skóre bod po bodu. Několika chybami v obraně jsme si konec zkomplikovali, ale když na tabuli svítilo 10 sekund do konce zápasu a skóre 32:33 pro Svitavy, dokázal ještě Martin Kamenický zápas otočit na 34:33 a vydřít to vytoužené zlato, pro které jsme sem jeli. „Nebýt Kamenického, tak bychom se nedostali ani do okresu, druhý zápas nebyl Česká Třebová proti Svitavám, ale Kamenický proti Zemanovi,“ řekl trenér Nespěchal po největším basketbalovém úspěchu v historii školy. Celostátní kolo se bohužel nekoná.  Martin Kamenický, kvarta
Dětskému centru Veská se daří dobře. Pěstounů je však stále nedostatek

Veská u Pardubic (3. 5. 2013) – Hejtman Martin Netolický pokračuje v pracovních návštěvách po organizacích zřizovaným Pardubickým krajem. Tentokrát navštívil Dětské centrum Veská a mohl odjet spokojený. Tomuto zvláštnímu zdravotnickému zařízení pro děti a rodiče v tíživé sociální situaci se daří dobře. Hejtman hovořil s ředitelkou centra Markétou Tauberovou také o budoucích investicích.
 
„Změny v systému péče o ohrožené děti se do rozpočtu a činnosti zařízení zatím nijak zásadně nepromítly. Ukazuje se, že pěstounů, kteří by se chtěli starat o handicapované děti, není v republice stále dostatek, jak nás přesvědčovalo ministerstvo. Nové ředitelce se daří držet plánový rozpočet. Centrum je kapacitně velmi slušně naplněno, v průměru jsou zde poskytovány služby 45 dětem,“ konstatoval hejtman. Zařízení navíc nabízí také 14 lůžek pro děti a rodiny vyžadující okamžitou pomoc.
 
Hejtman s ředitelkou hovořili také o rozvoji a budoucnosti dětského centra. „Při prohlídce objektu jsme se bavili o investicích, které by umožnily jeho další rozvoj. Paní ředitelka Tauberová hovořila o možnostech využití Norských fondů. Domluvili jsme se, že připraví několik variant řešení. Samozřejmě jsme jako zřizovatel připraveni investici s přispěním evropských peněz podpořit. Projekt však musí být smysluplný a dlouhodobě udržitelný,“ doplnil Netolický.
Hejtman si také pochvaloval místní stravu. Se svými kolegy poobědval uzené s křenovou omáčkou. „Konečně normální strava. K pracovnímu obědu mi obvykle servírují zcela jiné pochutiny. Byl jsem proto nadšený a kuchař by si zasloužil metál,“ pochvaloval si na závěr návštěvy Martin Netolický.
 Seznam služeb, které Dětské centrum Veská poskytuje:
  • komplexní péči o dítě v ohrožení, to je péči léčebnou, preventivní, psychologickou, rehabilitační, sociální
  • respitní (odlehčovací) péče handicapovaným dětem a jejich rodičům dle individuálních potřeb
  • ambulantní péče handicapovaným dětem
  • poradenství rodinám v nouzi
  • poradenství pro žadatele o náhradní rodinnou péči
  • služby pro děti vyžadující okamžitou pomoc.
O Zlatou stuhu pro Vesnici roku se letos v kraji utká 19 obcí

Pardubice (3. 5. 2013) – Necelá dvacítka obcí se v letošním roce uchází o prestižní titul Vesnice roku 2013 Pardubického kraje. Jedna z nich získá tradiční symbol pro vítěze v podobě Zlaté stuhy a postoupí do celostátního kola. Již 19. ročník soutěže vyhlásily ministerstvo pro místní rozvoj, Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo zemědělství a Svaz měst a obcí ČR. „Nejvíce oceňuji, že hodnocení Vesnice roku povzbuzuje obyvatele k aktivní účasti na rozvoji jejich obce,“ řekl radní Pardubického kraje pro zemědělství, venkov a životní prostředí Václav Kroutil a dodal: „Obdiv si rozhodně zaslouží všichni zástupci obcí, kteří sebrali odvahu a přihlásili se do soutěže. Příprava na soutěž vyžaduje čas a systematickou práci.“
Krajská komise, která začne objíždět přihlášené obce 17. května, bude hodnotit například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. V komisi budou zastoupeni představitelé vítězných obcí z minulých let, Pardubického kraje, Spolku pro obnovu venkova, Svazu města a obcí, knihovníků a informačních pracovníků a také příslušných ministerstev. Výsledky budou oznámeny po vyhodnocení všech obcí, tedy do konce června 2013. V červenci a v srpnu se pak bude ve všech krajích konat slavnostní vyhodnocení vítězů krajských kol. Do celostátního kola postoupí za každý kraj vždy jedna obec. Celostátní kolo soutěže je naplánováno na první týden v září. Vítěze soutěže a nositele titulu Vesnice roku 2013 oznámí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský 14. září 2013 v Luhačovicích.