Českotřebovský deník 108/2013 (4.5.)                                    

Pestrý majálesový program na gymnáziu

30. duben se na českotřebovském gymnáziu nesl tradičně v duchu majálesových oslav. Po celý den byl pro studenty připraven zajímavý program. Dopoledne žáky nižšího gymnázia zaujal svým výkladem pan Stanislav Pecháček z Teracentra v Dolní Čermné. Seznámili se s rozdíly mezi jednotlivými skupinami plazů, měli možnost pozorovat svlékání hada z kůže, způsob pohybu chameleona i obranný postoj agamy. Po teoretickém úvodu se dostali do přímého kontaktu s plazy a mohli si tak ověřit, že had není slizký, ale příjemně hladký, že gekon má na prstech přísavky a chameleon leze dobře i po ruce.
Studenti vyššího gymnázia zhlédli divadelní představení Memento od Radka Johna v podání Víta Chadimy z umělecké agentury Rajcha. Jednalo se o monodrama popisující život závislého narkomana, kterému drogy zničily život. „Vystoupení nás velmi zaujalo, protože nám realisticky ukázalo, jak to může dopadnout s drogově závislými lidmi. Myslíme si, že po tomto vystoupení si mnozí z nás uvědomili, jak se chovat při setkání s drogami,“ zhodnotily program studentky sexty.
Všechny ročníky absolvovaly program věnovaný adopci na dálku. Paní Kateřina Gužíková, koordinátorka Diecézní katolické charity z Hradce Králové, představila projekt, který má pomoci  chudým dětem v Indii. Po dvouleté pauze se tak studenti znovu rozhodli pomoci jednomu z indických dětí.
Odpolední majálesové oslavy začaly ve 13 hodin průvodem studentů v maskách. Letos si vybrali téma Historické epochy lidstva, takže jste mohli v ulicích města potkat pravěké lovce i mafiány s jejich půvabnými společnicemi. Pochvalu si zaslouží všechny třídy, protože k přípravě kostýmů přistoupily opravdu zodpovědně a nebály se popustit uzdu své fantazii.
Od 15 hodin čekal v areálu gymnázia na všechny přítomné bohatý doprovodný kulturní program a majálesové hry, které si už v minulých letech získaly oblibu u dětí i jejich rodičů. Připravena byla řada soutěží o ceny. Studentky i studenti našeho gymnázia, kteří pomáhali s organizací her, vytvořili pro malé soutěžící příjemnou atmosféru.
Studenti si poslední dubnový den opravdu užili. Děkujeme jim za jejich přístup a těšíme se společně s nimi na Majáles 2014. Naše poděkování patří také partnerům akce, kterými byly Město Česká Třebová, KOH-I-NOOR HARDTMUTH Trade, a.s. Česká Třebová a Lesy ČR.                   
                                                                                                                       Dana Řehořová

 

Hejtman zahájil Den zemědělské školy a pochválil laboratoř veterinárního centra

Lanškroun (4. 5. 2013) – V Lanškrounu slavili o víkendu na místní střední zemědělské a veterinární škole „Den školy“. Vrcholem celodenního programu byl 33. ročník parkurových závodů o Hliněný pohár.  Součástí celodenního programu byl také festival tradičních řemesel a soutěž ovčáckých psů. Na akci nemohl chybět ani hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten využil návštěvy k tomu, aby si prohlédl nově vybudovanou laboratoř veterinárního centra.
„Střední zemědělská a veterinární škola v Lanškrounu je v našem regionu zcela ojedinělá. Nejenom nabídkou studijních oborů agropodnikání a veterinářství, ale také tím, že více než šedesát procent žáků není z Pardubického kraje. Vedení školy se snaží neustále zlepšovat podmínky pro výuky s důrazem na praktickou stránku. Dnešní Den školy je toho dobrým příkladem. Toto je jednoznačně cesta, kterou by se měly odborné školy vydávat,“ ocenil aktivity školy hejtman Netolický.
Na školním statku mají v moderních stájích, rekonstruovaných za přispění dotací z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, ustájeny krávy, koně a kozy. O ty se spolu s menší hospodářskými zvířaty starají v rámci výuky žáci školy. S přispěním evropských peněz se škole rovněž podařilo postavit moderní veterinární laboratoř včetně jejího vybavení. „Laboratoř je velmi dobře vybavena. Žáci veterinárního oboru tak mají velmi dobré podmínky získat praxi při ošetřování zejména malých zvířat. Laboratoř může využívat zdarma i veřejnost. S drobnějšími poraněními například pejsků si tady prý bez problému poradí,“ doplnil hejtman. Vedení školy počítá s tím, že by veterinární laboratoř mohla do budoucna generovat finanční příjmy. To však bude možné až po ukončení pětileté udržitelnosti projektu spolufinancovaného z Evropské unie.
 
Zahájení lázeňské sezóny v Bohdanči obohatilo sté výročí Gočárova pavilonu 

Lázně Bohdaneč (4. 5. 2013) – Stříkající fontány, prohlídky lázní, křest slatiny a minerální vody otevřely již 116. lázeňskou sezónu v Bohdanči. Vydařený lázeňský rok přijel Léčebným lázním Bohdaneč popřát také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Lázně neprocházejí vůbec jednoduchým obdobím. Rozsáhlé změny v systému financování výrazně snížily návštěvnost klientů na doporučení lékařů. Na druhé straně mají pro lázně stále větší význam samoplátci. Doufám, že letošní sezóna bude pro lázně nejenom stabilizační, ale přinese naopak nárůst počtu klientů,“ vyslovil své přání při slavnostním zahájení Netolický.
Zahájením lázeňské sezony žilo celé město, nejen areál lázní. „Letošní rok je výjimečný tím, že si současně připomínáme sté výročí otevření unikátního pavilonu Gočár, postaveného významným kubistickým architektem Josefem Gočárem," sdělil ředitel lázní Rudolf Bubla. Právě před tímto pavilonem se odehrávala většina bohatého programu, který byl plný až do večera. Na hlavním pódiu koncertovaly Monika Absolonová a populární pardubická kapela Ready Kirken. Nechyběly řemeslné stánky, mažoretky v dobových kostýmech. Nejmenší účastnici oslav se mohli vyřádit v nafukovacím hradu či na trampolíně.

Ústí sníží lidem pomocí aukce platby za elektřinu a plyn


Ústí nad Orlicí – Výraznou úsporu peněz pro občany i firmy podnikající v okolí města Ústí nad Orlicí připravuje zdejší radnice. Té se podařilo díky nákupu elektřiny a plynu formou aukce v posledních třech letech výrazně ušetřit a snížit tak náklady na energie o stovky tisíc korun. Díky tomu vznikl i před časem nápad připravit podobný projekt pro občany, kteří by také mohli ušetřit stovky korun za nákup elektřiny a plynu.  Tento projekt chce město spustit od letošního května.

„Občany ani podnikatele nebude nic stát. Veškeré náklady na aukci bude hradit dodavatel,“ vysvětluje starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Sám starosta Hájek předpokládá, že výhodné možnosti jak si snížit náklady využije až několik stovek domácností a firem. Sběr podkladů pro elektronickou aukci začne probíhat již od května, zatímco samotná aukce se rozběhne v červnu tohoto roku. Občané města budou mít možnost v průběhu května navštívit kontaktní místo, které bude umístěno v budově zdejší radnice. Tam si přinesou kopii smlouvy, poslední roční vyúčtování a pracovníci firmy zajišťující aukci jim se vším ostatním pomohou. „Na sběr dat od občanů bude vyčleněno pět termínů v průběhu května. K uzavření jednotlivých smluv s vítězným dodavatelem dojde v červnu tak, abychom stihli další topnou sezónu,“ zdůvodnil starosta Petr Hájek.

 

Ústí chce přilákat do města nové lidi a podnikatele

Město Ústí nad Orlicí se rozhodlo svým krokem přivést do města nové obyvatele a firmy. Od úspor na energiích si slibuje zvýšení investic lidí a podnikatelů do nemovitostí a rozvoje podnikání. „Díky projektům zaměřeným na zlevňování energií bychom chtěli do města přilákat nové lidi a podnikatele. Především větší firmy si dokážou spočítat zrychlenou návratnost investic, na kterou díky našemu projektu na úspory v příštích letech dosáhnou,“ dodal starosta Hájek.    

 

Ústí nad Orlicí je první město s aukcí v Pardubickém kraji

Radnice garantuje, že žádnému ze zájemců o levnější energie nepřinese elektronická aukce vyšší cenu, než platil dosud. Město Ústí nad Orlicí je tak první v Pardubickém kraji, kde se společná aukce energií pro občany a podnikatele opravdu uskuteční.  Kontakt: Petr Hájek, starosta města, tel. 777 736 337, e-mail: hajek@muum.cz