Českotřebovský deník 113/2013 (9. května)                        
Poliklinika Česká Třebová zdarma vyšetří mateřská znaménka

9. května 2013, Česká Třebová: Bezplatné vyšetření mateřských znamének nabídne veřejnosti v pondělí 13. května Poliklinika Česká Třebová, člen skupiny AGEL. Akce se uskuteční v rámci Evropského dne melanomu od 13:00 do 17:00 hodin. Počet lidí s diagnozou maligního melanomu rok od roku stoupá. Jen za posledních třicet let vzrostl v České republice počet nemocných více než čtyřikrát.
Evropský den melanomu se koná každoročně a jeho hlavní náplní je nabídnout pacientům vyšetření pigmentových znamének, a tak zvýšit pravděpodobnost včasného záchytu případných nádorových onemocnění,“ říká MUDr. Růžena Vomočilová z kožní ambulance Polikliniky Česká Třebová. Čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře.
Maligní melanom vzniká nádorovou přeměnou kožních melanocytů - buněk tvořících hnědý pigment melanin a patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění. Přestože v celém světě funguje velmi kvalitní osvěta, počet lidí s tímto onemocněním stále roste. Na vině je mimo jiné změna životního stylu, neboť Češi častěji jezdí na dovolenou za sluncem a chodí do solárií. „Mnoho lidí dnes považuje opálenou kůži za symbol atraktivity, nicméně opak je pravdou. Nerozumně a hodně opálená kůže je známkou poškození ultrafialovým zářením. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit toto poškození,“ dodává dermatoložka. Melanom kůže se vyvíjí relativně pomalu, od prvních příznaků trvá dva až tři roky, než se vytvoří metastázy i v jiných částech těla. S pokročilejším onemocněním však klesá šance na uzdravení.
 
Výměnný pobyt dětí z Agrate Brianza v České Třebové

Dne 1. května 2013 přijelo do České Třebové 17 dětí ze ZŠ v Agrate Brianza, aby se svými vrstevníky ze ZŠ Ústecká strávily necelý týden, poznaly partnerské město, ověřily si své  komunikační a jazykové schopnosti a také aby se dověděly něco o historii České Třebové. Ve středu přijely ve večerních hodinách, stihly si prohlédnout rotundu a odešly ke svým „českým rodičům“.  Ve čtvrtek a v pátek dopoledne probíhala výuka ve škole, zaměřená na oblast chemie, rukodělné aktivity a vaření. V rámci neformálního vzdělávání děti shlédly film o Italech, kteří byli deportováni ze severní Itálie v době I. světové války do oblasti Čech a dále ve spolupráci se svými českými kamarády pracovaly s mapou městského parku Javorka, kdy měly za úkol zakreslit sochu Šárky, vodárnu a Bosenský pavilon, kde se nalézá zdobený medailon z agrátské usedlosti. Ve čtvrtek se zapojily do kuželkářského turnaje. Na sobotu byl pro ně byl připraven program v městském muzeu a v oblasti U Floriána. Vzhledem k nepřízni počasí strávily děti odpoledne ve svých rodinách. V sobotu navštívily italské i české děti Prahu, kde kromě muzea na Vítkově prošly centrální část Prahy a seznámily se s historickými budovami. Nedělní program byl jako vždy zcela na bedrech hostitelských rodin, které nabídly svým hostům sportovní a kulturní aktivity. V pondělí ráno celá delegace vedená ředitelem pro spolupráci Alfredem Bosisiem a radní pro školství paní Amodio Giovanou odjela do Brna a odtud odletěla do Itálie.  Během návštěvy byla projednána účast agrátských sportovců v České Třebové.
 

Zájem lidí o levnou elektřinu a plyn překonal v Ústí očekávání

Ústí nad Orlicí – Záměr radnice Ústí nad Orlicí zapojit občany do veřejné aukce na změnu dodávek plynu a energie se setkal s obrovským úspěchem. Během prvního dne navštívily kontaktní místa desítky občanů, kteří se chtějí do projektu zapojit.
„Tím, že celý projekt organizuje město, mají občané v Ústí nad Orlicí a okolních obcích k aukci mnohem větší důvěru. Při velkém množství podvodných firem v dnešní době občané vítají možnost výrazně zlevnit své náklady s pomocí svého města,“ komentuje první ohlasy od lidí starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek a dodává: „Zájem nás velmi příjemně překvapil a bude pro nás určitě inspirací pro tvorbu dalších projektů, kterými bychom chtěli pomoci našim obyvatelům v této těžké době. Inspirovali jsme se od Tomáše Bati, který něco podobného uplatnil u svých zaměstnanců ve Zlíně.“
Nápad na společnou aukci vyšel z orlickoústecké radnice, které se díky nákupu elektřiny a plynu formou aukce v posledních třech letech podařilo ušetřit stovky tisíc korun, které může nyní zpět investovat do města. Společná aukce přinese občanům a firmám v Ústí nad Orlicí výraznou úsporu peněz a zároveň žádnou investici. Veškeré náklady na aukci bude hradit dodavatel.
Hned první den přišly desítky zájemců
Projekt zapojení obyvatel města do veřejné aukce na dodavatele elektrické energie a plynu zahájil naplno. Samotná dražba se bude konat v červnu. Od května se na kontaktních místech mohou občané přidávat k aukci. Hned první den jich přišly desítky. Podepsalo se okolo 150 smluv a řada lidí si volala a přišla pro další informace.
„Do konce května bude dále probíhat sběr podkladů pro elektronickou aukci. Provozní doby a kontaktní místa společně s dalšími informacemi najdou občané na internetových stránkách města. V červnu poté proběhne samotná elektronická aukce a celý projekt bude završen uzavíráním jednotlivých smluv s vítězným dodavatelem,“ dodává k organizaci projektu starosta Hájek.  

 

Kdopak si z nás dělá legraci ???


Stojíš před sběrným dvorem s naloženým vlekem (z půjčovny) pečlivě vytříděného odpadu a ejhle - brána se neotvírá B-).
Kam s ním ?  To už řešil Jan neruda.  Nnyí jsme ale dál a přijímáme dotace z EU. přesto při návštěvě webů  zjistíme nesoulad informací :   http://www.sberne-dvory.cz/dvur/6588/   http://www.ekobi.cz/odpady/sberny-dvur/provozni-doba/
Při bližším zkoumání lze zjistit, že prostě vedle sebe stále existují staré sběrné dvory v Benátkách a na Semanínské a k nim přibyl nový sběrný dvůr postavená s pomocí dotace EU a SFŽP. Ptal jsem se jak se to mohlo stát. Podle zprávy z odboru životního prostředí MěÚ Česká Třebová bylo zrušení starých sběrných dvorů nahlášeno všude kam mělo být, bohužel už nelze z úrovně našeho města donutit tyto instituce, aby nahlášenou změnu převedli do svých registrů.  Takže nyní existuje soutěž, ve které máme odpovídat na otázku, jak nám vyhovují sběrné dvory, které už byly před několika lety zrušeny....

Informace do kalendáře akcí a událostí - červen 2013:


datum: 1. 6. 2013 od 13:00 v Ústí nad Oorlicí
název: FFT slopestyle vol. 5 (freestyle závod horských kol)
pořadatel: FFT Bikes o. s.  kontakt:
www.fftbikepark.com  tel.: 737450937

Pátý ročník  FFT Slopesytle pod Duklou v Ústí nad Orlicí


FFT slopestyle vol. 5
Rádi bychom Vás pozvali na již pátý ročník FFT Slopestyle, který se bude konat 1. 6. 2013 v bikeparku pod Duklou v Ústí nad Orlicí. Na tento závod se sjedou ti nejlepší evropští jezdci z Visegrádské čtyřky, Norska, Německa a Velké Británie. Bikeři budou na svých horských kolech předvádět akrobatické kousky na obrovských skocích. Během závodu se budete moci občerstvit, zhlédnout vystoupení TS Agony Crew, navštívit sponzorské stánky a Vaše ratolesti si přijdou na své ve skákacím hradu a u hasičské stříkačky. Závod se pojede od 13:00, kdy odstartujeme kvalifikaci všech přihlášených bikerů. Vstup pro diváky je zdarma.  Po závodě ve 20:00 se můžete těšit na afterparty ve Sport Music Clubu Poprad, kde zahrají dvě kapely a nakonec to roztočí DJ. Za pořadatele Matouš Holubář – FFT Bikes o. s. www.fftbikepark.com
 

Tři, dva, jedna, start! Podnikatelé soutěží o prestižní ocenění

Nakladatelství Grada Publishing, výrobce dveří Sapeli, Kofola, Lukáš Pytloun se svou sítí hotelů nebo Linda Vavříková s firmou na zážitky. To jsou společnosti a živnostníci, kteří v předchozích ročnících uspěli v soutěžích Firma roku a Živnostník roku. Nyní se po bok těchto podnikatelů mohou zařadit i další firmy, a zviditelnit tak své podnikání, získat nové zákazníky či obchodní partnery a zvýšit mediální publicitu. Již poosmé startují podnikatelské soutěže Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku.
Vodafone soutěž podporuje již několik let. K tomuto projektu se kloní především proto, že si váží inovativních a zajímavých podnikatelských záměrů a snahy nabídnout zákazníkům více, než je běžné,” uvedla obchodní ředitelka pro segment malých a firemních zákazníků společnosti Vodafone Milena Linhartová.
V letošním roce se partnerem soutěže Živnostník roku poprvé stala GE Money Bank. „Rozvoji firemního bankovnictví se GE Money Bank věnuje velmi cíleně a zejména segment malých a středních podniků vnímá jako velmi perspektivní s velkým růstovým potenciálem. Spolupráce s Živnostníkem roku doplňuje strategii firmy ve vztahu k podnikatelům o nový rozměr, který bance dává možnost odměnit, podpořit a zviditelnit úspěšné živnostníky v České republice,“ říká Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank.

 

Regionální vítězové postupují do celostátního kola
Do podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2013 a GE Money Bank Živnostník roku 2013 se mohou přihlásit malé a střední firmy a živnostníci působící v České republice s nejméně dvouletou účetní historií a s obratem do 1,5 mld. Kč. Soutěže jsou vyhlašovány na krajské úrovni (ve všech 14 krajích České republiky). Finalisté krajských kol následně postupují do celostátního kola, ze kterého vzejde jeden vítěz v každé kategorii. Ocenění je svým rozsahem ojedinělou záležitostí. Účast v soutěžích je zcela bezplatná, soutěžící nehradí registrační ani jiný poplatek. Podnikatelské subjekty mohou být do soutěží také nominovány (svými známými, kolegy, zaměstnanci nebo zákazníky).
V loňském roce se v Pardubickém kraji do soutěží přihlásilo 229 firem a 197 podnikatelů. Titul Vodafone Firma roku  Pardubického kraje 2012 vybojovala polygrafická společnost H. R. G. spol. s r.o. ,  která se orientuje především na výrobu reklamních tiskovin. Její majitel Petr Lorenc začínal v garáži svého domku s vyřazeným tiskovým strojem. Nyní zaměstnává více než sto zaměstnanců, patří mu budova v průmyslové zóně a rád by založil muzeum. Mezi živnostníky zvítězila v kraji Hana Maria Tomášková, která se zabývá energetickou aromaterapií a její specialitou je „voňavý marketing, který léčí prostor“. Soustředila se na malé obchůdky, terapeuty a zdravotní personál, cestovala po republice a získala tak více než 150 obchodních míst. Má internetový obchod a kamenné obchody v Bratislavě a Pardubicích. Jejím plánem do budoucna je provonět metro v zahraničí. V celorepublikovém žebříčku se podnikatelka umístila na třetí příčce.
Odpovědnost a inovace
Další kategorií, ve které se společnosti mohou utkat, je Vodafone Odpovědná firma roku. „V soutěži oceňujeme firmy, které zohledňují dopady podnikání na životní prostředí a podporují společensky odpovědné aktivity. Cílem je především upozornit na menší regionální firmy, které jdou svou snahou být společensky odpovědné mnohdy příkladem i větším společnostem,” uvedla Milena Linhartová.
Zájemci o účast v soutěži se do konce května mohou registrovat na internetových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz. Prvních 100 podnikatelů, kteří kompletně dokončí přihlášku, získává předplatné Hospodářských novin na jeden rok.
Dravci zachránění v Pasíčkách se vrátili do přírody

Chrudim (9. 5. 2013) – Záchranná stanice Pasíčka navrátila ve středu v okolí rozhledny Bára nedaleko Chrudimi zpět do volné přírody několik dravců a sov. Jednalo se o kalouse ušaté, puštíky obecné, káňata lesní a poštolku obecnou. Opeřenci se dostali do stanice v zimním období z různých důvodů: někteří se zlomeninou křídla, která si vyžádala odborný lékařský zákrok, další utrpěli lehčí zranění při střetu s dopravními prostředky či při nárazu do jiné překážky. Jiní se v zařízení ocitli kvůli vyhladovění. Ptáci dostali svobodu z  rukou ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, radních Pardubického kraje Ludmily Navrátilové a Václava Kroutila.
Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka je závislá na pomoci svých příznivců, kteří přispívají a pomáhají s pokrytím provozních nákladů areálu. „Navýšili jsme celkové prostředky pro obě záchranné stanice v Pardubickém kraji. U Pasíček se příspěvek na péči o chráněné živočichy zvedl ze 70 tisíc na 100 tisíc korun. Druhá stanice ve Vendolí dostala 50 tisíc korun, což je o 20 tisíc více než v loňském roce. Pardubický kraj se snaží, seč může,“ sdělil krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Ministr životního prostředí si prohlédl celé zařízení Záchranné stanice Pasíčka. Byl mu představen připravovaný projekt, kdy bude vybudována interaktivní naučná stezka s průchozí přírodní ptačí voliérou a výběhem pro bobra a vydru s výhledem pod vodu. Celý komplex by měl být lemován výběhy pro vysokou. Bude určen hlavně pro děti a součástí by mohla být i malá ZOO. „Jsem ráda, že ministra projekt nadchl a slíbil mu maximální podporu,“ prohlásila krajská radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová. Pardubický kraj také významně finančně podpořil činnost ekocentra, ekovýchovných vzdělávacích programů a provoz expoziční části zařízení, která je přístupná veřejnosti. Kromě sponzorů a drobných dárců přispěl na provoz z vlastních prostředků ve výši 25 tisíc korun i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.
Kvůli snížení příspěvků od sponzorů v důsledku krize oslovila záchranná stanice s žádostí o pomoc s hrazením provozních nákladů nejen dlouhodobé partnery. Mimo jiné byly požádány město Chrudim, Paramo Pardubice, Služby města Pardubic, AVE, Marius Pedersen, Purum a společnost Synthesia Semtín.
Vzrostl i počet drobných dárců a příznivců stanice, kteří na základě vyhlášené sbírky významně pomohli se zajištěním krmiva i s finančními prostředky. Do sbírky se intenzivně zapojily také školy, které dodaly spoustu pečiva, granulí, konzerv a podobně.
 

Základní umělecká škola Česká Třebová - taneční obor

Vás zve na taneční příběh

 

 Potkali se na ulici…

 

14. května 2013 v Kulturním centru Česká Třebová

1. premiéra v 16 hodin - 2. premiéra v 18 hodin

Tančí žákyně Lenky Slavíkové                                 Vstupné dobrovolné