Českotřebovský deník 118/2013  (14.5)                                  
Nová služba Městské knihovny-dovoz knih mezi pobočkou na Parníku a městem

Vylepšujeme naše služby pro Vás a od května nabízíme dovoz knih na přání mezi městem a pobočkou na Parníku. Pokud si chcete půjčit knihu, která je na městě půjčená a nechcete čekat na její vrácení, dovezeme vám volnou knihu z pobočky na Parníku (i obráceně), pokud je zde ve fondu, do 2 dnů. Poplatek je stejný jako u běžné rezervace 10,- Kč.
10 dnů florbalu v České Třebové   

Začátek týdne patřil základním školách s žáky ze 6. a 7. třídy. Zúčastnilo se zde celkem 12 chlapeckých a 3 dívčích družstev.
Zvítězilo družstvo z Litomyšle (ZŠ T.G.M.), druhé bylo družstvo z Chocně (ZŠ M. Choceňského) a bronz patřil Třebovským (ZŠ Ústecká).  V pondělí odpoledne proběhl premiérový turnaj rodin, kterého se zúčastnilo 9 družstev. Ve svých řadách měli jednotlivá družstva své rodinné příslušníky, kteří se nebáli vzít do rukou hokejku a pohrát si tak s míčkem.

POŘADÍ:
1) Moravcovi
2) Blahovi
3) Vondrovi - 3V
4) LudKra(Ludvíčkovi,Krajovi)
5) Špátovy děti
6) Rudovi
7) Police Family (Zavřelovi)
8) For survival (Köhlerovi)
9) Lstivé lasičky (Typlovi)
Tento "první" turnaj se vydařil! Těšíme se na další rok, kdy ho určitě zopakujeme!

V úterý probíhaly florbalové souboje v kategorii základní školy 8. a 9. třída.Máme zde celkem 15 chlapeckých a 8 dívčích družstev.

Společnost Tepvos připravuje v Ústí n.O. moderní systém městských karet 

Na podzim by se mělo Ústí nad Orlicí zařadit mezi města využívající tzv. městskou kartu. Jde o elektronický systém umožňující jednoduchým a pohodlným způsobem využívat výhod a služeb, které město poskytuje svým občanům a pravidelným návštěvníkům. 
„Městské karty byly donedávna spíše doménou velkých měst, jako Pardubice nebo Hradec Králové. Předchůdcem městských karet byly totiž karty používané v městské hromadné dopravě, zaváděné počátkem století právě v krajských městech. Moderní kartový systém umožňuje mnohem širší využití a je jen na potřebách a možnostech města, jaký výběr funkcí si zvolí“ vysvětluje Václav Knejp, jednatel společnosti Tepvos, spol. s r.o.
Městská karta je plastová kartička ve velikosti kreditní karty. Obsahuje elektronickou čipovou aplikaci s řadou informací. Její držitel tak nemusí nosit u sebe celou řadu průkazů a vstupenek, nemusí mít při sobě neustále drobnou hotovost. Městskou kartou, na kterou předem vložil zvolený finanční obnos, se pohodlně prokazuje při vstupu do placených prostor nebo při odběru služeb. Systém městských karet funguje například v nedaleké České Třebové.
„Město Ústí nad Orlicí se rozhodlo jít cestou širokého uplatnění karty. Městskou kartu bude možné využít k průchodu turnikety do placeného prostoru sportovišť, k úhradě půjčovného sportovních potřeb a doplňkových služeb, vjezdu či vstupu do prostor sběrného dvora, k úhradě parkovného apod. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele městských karet. Uživatel karty bude moci využívat systém slev a bonusů, evidovaných elektronickým systém karty“ dokončil jednatel Knejp. K zajištění plné využitelnosti městské karty dojde při jejím zavedení k úpravě systému parkování ve městě a k osazení závorových a turniketových prvků do vstupů a vjezdů v místech, kde to přispěje k pohodlí obyvatel města – uživatelů městských karet.
 
Cykloglacensis 2013: Čeští a polští cyklisté se letos sjedou do Nového Hrádku 

Pardubice (10. 5. 2013) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický  vyjede  v pátek 17. května spolu s dalšími účastníky na trať letošního 12. ročníku CYKLO GLACENSIS. Tato největší mezinárodní cyklistická akce v česko-polském příhraničí  má letos cíl v Novém Hrádku, kam se sjede na 500 cyklistů z  jedenácti českých a osmi polských míst. Akce se tradičně koná pod záštitou Romana Línka, 1. náměstka hejtmana.
„Nejde tady o medaile, ale o společné zážitky a poznávání česko-polského příhraničí. To se pak projevuje nejen ve společenských kontaktech přilehlých obcí, ale také v nenásilné propagaci cestovního ruchu na obou stranách hranice,“ říká hejtman Martin Netolický.  „Je sympatické, že se pořadatelé z Regionu Orlicko-Třebovsko  letos zaměřili především na nábor mladých účastníků ve věku 17 – 26 let. Dostali na nábor grant z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis a podařilo se jim přizvat na dvě stovky mladých nováčků. Přece jen je v česko-polském příhraničí hodně kopců a chce to trochu omladit krev,” dodává Roman  Línek, který jel několik ročníků v minulých letech.
CYKLO GLACENSIS si za dvanáct let si vytvořila image zahajovací akce cykloturistické sezóny v česko-polských regionech. Společným cílem je místo symbolicky ležící v blízkosti česko - polské hranice, které se každým rokem střídá na české nebo na polské straně. V roce 2013 je cílem Nový Hrádek.
Na české straně startují kmenové týmy cyklistů z 11 českých míst (Bačetín, Brandýs n.O., Česká Třebová, Choceň, Králíky, Lanškroun, Náchod, Nové Město n.Metují, Ústí n.O., Vysoké Mýto, Žamberk). Novými aktivitami jsou v letošním roce sportovní hry na motivy Her bez katastru, vědomostní soutěž v průběhu celodenní cyklojízdy a beseda s mořeplavcem Rudou Krautschneiderem v cíli. Kromě mladých cyklistů je do akce zapojeno také družstvo handicapovaných účastníků z Domova pod hradem Žampach.
V areálu Astra Dlouhé Rzy se sejde 500 cyklistů, pro které je připraven večerní společenský a kulturní program. Účastníci v cíli přenocují a následující den se na kolech navrátí do svých domovů.
 
Tři obce a firma Kovolis získaly plakety za péči o válečné hroby 

Pardubice (13. 5. 2013) – Pamětní plakety Péče o válečné hroby předal v pondělí hejtman Martin Netolický společně s Imrichem Vetrákem z Ministerstva obrany zástupcům tří obcí a jedné firmy Pardubického kraje. Ocenění za příkladnou péči o památníky a hroby vojáků padlých v obou světových válkách získaly obce Výprachtice, Biskupice, Telecí a také akciová společnost Kovolis Hedvikov.
„Všem, kteří se o válečné hroby a pietní místa starají, patří naše poděkování. V Pardubickém kraji je přes 1300 válečných hrobů – to je neuvěřitelné číslo. Oběti válek jsou zpravidla pochovány daleko od svých blízkých a obce jsou mnohdy jediné, kdo o tyto hroby obce stará. Na veterány by se nemělo zapomínat a budeme rádi, když v péči budete pokračovat,“ vyjádřil poděkování představitelům oceněných subjektů hejtman Netolický.
Tato ocenění byla v Pardubickém kraji udělena už v letech 2011 a 2012. Povinnost pečovat o válečné hroby přisuzuje v České republice zákon vlastníkovi válečného hrobu, což bývá nejčastěji obec.
„Válečné hroby znamenají symboly vojáků, kteří pozvedli zbraň, aby bránili svou zemi. Padlé vojáky už nemůžeme považovat za nepřítele. U nás je péče o válečné hroby uložena jejich vlastníkům a jsem rád, že se tu setkávám s obcemi, které tuto zodpovědnost příkladně plní,“ ocenil přítomné zástupce obcí a firmy Kovolis Imrich Vetrák z odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR.
„Musím souhlasit, že válečné hroby jsou symbolem. Chápu, že péče o ně není prioritou obcí, a proto obdivuji jejich snahy, které jsou náročné finančně i lidsky. Zvláště také oceňuji aktivitu soukromé firmy, která obnovila pietní místo Ing. Roháčka v Třemošnici,“ dodal hejtman.
Oceněné obce a firmy:
Výprachtice - za dlouhodobý, svědomitý a příkladný přístup k soustavné údržbě válečných hrobů a jejich okolí
Biskupice - za celkovou rekonstrukci památníku k uctění padlých vojáků v první světové válce a jeho okolí
Kovolis Hedvikov, a. s. - za znovuobnovení pietního místa Ing. Roháčka
Telecí - za rekonstrukci pomníku padlým v první světové válce
Dobrovolní hasiči dostali dotace od kraje

Pardubice (14. 5. 2013) – S mírným zpožděním oslavili svátek svatého Floriána, patrona všech hasičů, starostové tří desítek obcí na přátelském setkání s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Získali totiž dotace na pořízení mobilní hasičské techniky v celkové částce 3,3 milionu korun a v sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu slavnostně podepsali dotační smlouvy.
„Zvolili jsme netradiční způsob přidělení, a to osobním předáním dotačních smluv. Chceme obce a jejich jednotky dobrovolných hasičů podpořit systémově. Pro kraj není jednoduché tyto prostředky najít a rozhodně nejsou samozřejmostí,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, proč pozval zástupce obcí do budovy bývalé reálky a pokračoval: „Upřednostnili jsme jednotky, které si pořizují dopravní automobily nebo cisternové automobilní stříkačky, protože pro zásahy je akceschopnost a mobilita jednotek sborů dobrovolných hasičů nezbytná. Podpořili jsme tedy jen požární techniku – helmy, přilby, rukavice nebo hadice si může pořídit každá obec sama.“  Pardubický kraj obdobně jako v minulých letech vyčlenil v rozpočtu na rok 2013 částku 4,5 milionu korun na pořízení požární techniky a věcných prostředků. Rozdělení 3,965 milionu korun pro první kolo dotací schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje 25. dubna. Podstatná část těchto prostředků byla určena právě na pořízení mobilní požární techniky. Zbylé prostředky získaly obce na nákup ponorných a plovoucích čerpadel. V druhém letošním kole grantového řízení budou rozděleny dotace obcím podle aktuální situace a potřeb jednotek – například na opravu techniky, pořízení nezbytného vybavení a podobně.

Společnost Tepvos připravuje moderní systém městských karet

 

Na podzim by se mělo Ústí nad Orlicí zařadit mezi města využívající tzv. městskou kartu. Jde o elektronický systém umožňující jednoduchým a pohodlným způsobem využívat výhod a služeb, které město poskytuje svým občanům a pravidelným návštěvníkům. 

 

„Městské karty byly donedávna spíše doménou velkých měst, jako Pardubice nebo Hradec Králové. Předchůdcem městských karet byly totiž karty používané v městské hromadné dopravě, zaváděné počátkem století právě v krajských městech. Moderní kartový systém umožňuje mnohem širší využití a je jen na potřebách a možnostech města, jaký výběr funkcí si zvolí“ vysvětluje Václav Knejp, jednatel společnosti Tepvos, spol. s r.o.

 

Městská karta je plastová kartička ve velikosti kreditní karty. Obsahuje elektronickou čipovou aplikaci s řadou informací. Její držitel tak nemusí nosit u sebe celou řadu průkazů a vstupenek, nemusí mít při sobě neustále drobnou hotovost. Městskou kartou, na kterou předem vložil zvolený finanční obnos, se pohodlně prokazuje při vstupu do placených prostor nebo při odběru služeb. Systém městských karet funguje například v nedaleké České Třebové.

 

„Město Ústí nad Orlicí se rozhodlo jít cestou širokého uplatnění karty. Městskou kartu bude možné využít k průchodu turnikety do placeného prostoru sportovišť, k úhradě půjčovného sportovních potřeb a doplňkových služeb, vjezdu či vstupu do prostor sběrného dvora, k úhradě parkovného apod. V současné době probíhá výběrové řízení na dodavatele městských karet. Uživatel karty bude moci využívat systém slev a bonusů, evidovaných elektronickým systém karty“ dokončil jednatel Knejp.

 

K zajištění plné využitelnosti městské karty dojde při jejím zavedení k úpravě systému parkování ve městě a k osazení závorových a turniketových prvků do vstupů a vjezdů v místech, kde to přispěje k pohodlí obyvatel města – uživatelů městských karet.

Sledujte www.tepvos.cz a www.ustinadorlici.cz.