Českotřebovský deník 119/2013 (15.5.)                                 

Hasiči hráli divadlo pro seniory

Dne 14.5.2013 přijeli mladí hasiči ze Skuhrova zahrát divadlo do Domova pro seniory v České Třebové. Divákům se pohádka O perníkové chaloupce líbila a dokonce poprosili ještě o přídavek. Příjemné dopoledne tak děti zakončily společným zpíváním písniček a recitací básniček. Záštitu nad touto akcí převzala místostarostka ing. Jaroslava Žáčková a ředitel Josef Jurenka. Výbor SDH Skuhrov
 
 
 
Srdečně Vás zveme na akci "Vítání jara aneb Brány otevřené 2013"

Akci  pořádá občanské  sdružení Bacrie tuto sobotu (18.5.) od 9:00 do 15:00 v areálu Pravěké Osady Křivolík u České Třebové.  http://www.krivolik.cz/  Akce bude zaměřena na prezentaci pravěkých technologií a řemesel tematicky se vztahujících k jarnímu  období. Pro dětské návštěvníky budou navíc připraveny zábavné aktivity spojené s životem našich předků.  Podrobnější informace včetně programu akce naleznete na:  http://www.krivolik.cz//akce/vitani-jara-aneb-brany-otevrene-2013
Přes areál Pravěké osady je rovněž naplánovaná trasa turistického pochodu "Putování za třebovským  kohoutem" pořádaným Klubem českých turistů také v tento den. Areál bude sloužit jako jedna ze zastávek účastníků tohoto pochodu.
 
Literární večer Prod RNDr. Pavla Kováře  v městské knihovně

Na  dobře navštíveném večeru byl proveden dvojkřest svou publikací  Pavla Kováře: Sbírky poezie "Radost z chůze"  (OFTIS 2012) a prózy "Každou nohou v jiné době", kterou na jaře letošního roku vydalo nakladatelství Academia Praha. Literární večer uvedla zasvěceným projevem třídní profesorka Pavla Kováře z dob jeho gymnazijních studií prof. Jaroslava Víšová  o hudební doprovod se postarala  Dr. L. Hamplová se svou studentkou ZUŠ, ukázky z nově pokřtěných knih  četli studenti gymnázia. Vlastní křest knih pak provedli  na přání autora Mgr. Miloš Habrman a Mgr. Milan Mikolecký. Setkání nad knihami Pavla Kováře proběhlo ve velmi příjemné atmosféře a přineslo všem přítomným radost se setkání s novými knihami i s jejich autorem. Více ZDE 
 
Čaroskok na PODHORCE

Agility závody pro každého, kdo má rád aktivní pohyb se svým čtyřnohým kámošem. Letos se konal 27.4.  Konečně jsme se dočkali poměrně ,,normálního“ počasí. Pravda, meteorologové strašili přívalovými dešti a bouřkami, ale na Podhorce pouze trochu – i když opakovaně – sprchlo a bouřit začalo až po ukončení závodů . Proti počasí v minulých letech, kdy jsme měli  i 33st. ve stínu anebo sněhovou přeháňkou ,to byla příjemná změna. Celkem  si zazávodilo 52 týmů ( z toho 4 naše). V kategorii ZÁVODNÍK se na krásném 2.místě umístila Barbora Machová s kříženkou Citou a na 3. místě  Helena Chrastilová ml. s kříženkou Ťapkou.  Děkujeme  touto cestou našim sponzorům -  především  firmě  DIBAQ , která  vyrábí superprémiové  krmivo  řady  FITMIN,  paní  Klimešové  a  Petrové  a  autoškole DRUMEL, Všechny výsledky jsou na www.podhorka.org – Závody a fotografie jsou pod ODKAZY – FOTO III. Další agility závody pořádáme  29.6.  Podhorský skok.  Poprvé zde bude zastoupena i kategorie štěňat a to od stáří 8. měsíců. 30.6. se  sjedou již ostřílení závodníci na FITMIN CUP – Podhorka. Posuzovat běhy bude národní rozhodčí Petr Dostál z Ostravy.
 
Pozor na končící životnost identifikačních karet TEPVOS Ústí n.O.

Používáte ke vstupu do městských rekreačních zařízení identifikační kartu? Zkontrolujte si její platnost. Karty platí vždy jen dva roky. Společnost TEPVOS před časem výjimečně prodloužila čerpání bodů z karet platných do konce roku 2012 o šest měsíců.  Tato mimořádná lhůta pro opozdilce ovšem 30. 6. 2013 skončí.
„Body zakoupené na identifikačních kartách s končící platností nebude možné zpětně proplatit. Tyto nevyčerpané body lze uplatnit výhradně na pokladně Krytého plaveckého bazénu a využít ke vstupu do plaveckého bazénu a relaxačního centra, do Centra RIO (spinning, K2 hiking, cvičení TRX a Flowin), na masáže nebo do solária. Body lze vyčerpat rovněž nákupem plaveckých pomůcek a solární kosmetiky nebo nákupem brožury Dárková publikace, která nabízí za cenu 580,- Kč sadu zvýhodněných vstupů do všech zařízení Rekreačních služeb v celkové hodnotě 880,- Kč“ vysvětlila Veronika Krajová, vedoucí úseku rekreačních služeb společnosti TEPVOS, spol. s r.o.
Společnost TEPVOS upozorňuje majitele identifikačních karet, že na několika desítkách, nejvíce nabitých karet, se aktuálně eviduje více než 100 bodů! „Doporučujeme všem majitelům identifikačních karet, aby si jejich platnost zkontrolovali co nejdříve, protože prodloužený termín 30. 6.2013 je pro karty s platností do konce roku 2012 definitivní. Po tomto datu nebude možné zbylé body vyčerpat a ani převést. Držitelé ostatních identifikačních karet, s platností do 31.12.2013 a 31.12.2014, se o své bodové zůstatky obávat nemusí“, dodává Veronika Krajová. Více informací najdete na www.tepvos.cz , www.bazenusti.cz 
Bc. Veronika Krajová vedoucí úseku Rekreační služby RS@tepvos.cz
 
Vodovodní a kanalizační potrubí v Ústí nad Orlicí by dosáhlo až do Hodonína

V Ústí nad Orlicí připadá na každého obyvatele včetně dětí necelých devět metrů vodovodních a kanalizačních tras. Při jejich spojení a narovnání by dosáhly na náměstí jihomoravského města Hodonín. „Všechno tohle potrubí bylo vybudováno pro Vás. Musíme se postarat o jeho plynulé a bezpečné provozování a dlouhodobou udržitelnost. Pro tyto účely máme k dispozici odborné a technické zázemí, kvalifikovaný personál a rozsáhlé zkušenosti. Vedení položené pod městem považujeme za technické dědictví – i proto nyní realizujeme projekt rekonstrukce a dostavby kanalizační sítě „Ústí nad Orlicí – kanalizace a ČOV“, spolufinancovaný Evropskou unií“ vysvětluje Iveta Doležalová, ředitelka divize vodohospodářských služeb městské společnosti TEPVOS, spol. s r.o. Vodovodní a kanalizační síť je společně s čistírnou odpadních vod nejdražší položkou vodního hospodářství každého moderního města. Řádná údržba těchto sítí je prevencí budoucích nákladných investic, které by museli platit odběratelé.
„V Ústí nad Orlicí si město moudře ponechalo vodohospodářskou infrastrukturu ve svém majetku a nesvěřilo  ji nadnárodním koncernům. Nemusí to nutně znamenat, že dnes občané zaplatí za vodu méně než jinde, představuje to ovšem záruku, že hospodaření s vodou bude sledovat zájmy obyvatel města  a nebude omezovat údržbu a investice kvůli dosažení rychlého zisku“ dodala ředitelka Doležalová.
Zřizovatelskou a vlastnickou funkcí k městské společnosti TEPVOS, spol. s r.o. disponuje Město Ústí nad Orlicí.
Více na www.tepvos.cz.
Kontakt:  Bc. Iva Doležalová, ředitelka divize Vodohospodářské služby, TEPVOS spol. s r.o.
777 773 350  Iveta.dolezalova@tepvos.cz
 
Kraj chce prohloubit spolupráci s univerzitou. Dobrým příkladem je jižní Morava

Brno (15. 5. 2013) – Pardubický kraj chce nastartovat mnohem intenzivnější spolupráci s Univerzitou Pardubice. Příklady táhnou, tvrdí známé rčení. Hejtman Pardubické kraje Martin Netolický s 1. náměstkem Romanem Línkem se proto vydali spolu s rektorem Univerzity Pardubice (UPa) Miroslavem Ludwigem a ředitelem Centra transferu a technologií a znalostí UPa Pavlem Krečmerem do Jihomoravského kraje. Tam se spolupráci kraje s univerzitami daří více než dobře.
 „Hledáme inspiraci v projektech, které budou mít konkrétní výsledky a budou mít prokazatelné pozitivní dopady na region. Ne, jak tomu bylo v případě Technoparku. Jihomoravská cesta se zdá být správná. Hejtman Michal Hašek nám spolu s kolegy představili své zkušenosti s rozvojem ambiciózních vědecko-výzkumných projektů a talentovaných studentů na jižní Moravě. To se jim daří především prostřednictvím zájmového sdružení právnických osob Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu (JCMM), jehož členy je vedle kraje také všech pět veřejných univerzit z regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
JCMM se jako téměř jediný zástupce ze střední a východní Evropy podílí na budoucí podobě opatření COFUND Evropské komise a daří se mu čerpat prostředky z programu Marie Curie na mobilitu vědců. „To umožňuje dlouhodobou koncepční práci s talentovanými studenty již od střední školy prakticky až po doktorandský stupeň vzdělání. Zároveň se daří přivádět vědce ze zahraničí do regionu. Program kofinancuje ze čtyřiceti procent Evropská komise, zbytek Jihomoravský kraj,“ shrnul poznatky Netolický. Druhou ukázkou zajímavé spolupráce, se kterou se seznámila delegace z Pardubického kraje, je Jihomoravské integrační centrum (JIC). Díky tomuto Inkubátoru vzniklo v loňském roce na území regionu 11 nových firem. „Pardubický kraj spolupracuje s pardubickou univerzitou na různých aktivitách každoročně. Cítíme však, že je potřeba dát této spolupráci hlubší rozměr a především dlouhodobější vizi. Návštěva v Brně pro nás i zástupce Univerzity Pardubice byla velmi podnětná a je pro nás motivací,“ řekl náměstek hejtmana a předseda Správní rady UPa Roman Línek. „Ačkoliv máme v regionu na rozdíl od Jihomoravského kraje jedinou univerzitu, je naší povinností pokusit se využít v maximální možné míře potenciálu, který skýtá fakulta chemicko-technologická, ale i v rámci republiky unikátní dopravní fakulta. Domluvili jsme se proto s rektorem Ludwigem na výjezdním zasedání rady přímo na půdě univerzity,“ doplnil hejtman. 
Rada Pardubického kraje bude s rektorátem jednat o nových možnostech spolupráce přímo na Univerzitě Pardubice na výjezdním zasedání 30. května 2013.

 

Představenstvo nemocnic představí krajskou strategii zdravotnictví

Pardubice (15. 4. 2013) – Ve čtvrtek 16. května 2013 představí představenstvo krajských nemocnic návrh Scénáře transformace zdravotnictví radním Pardubického kraje a v příštím týdnu v rámci odborného semináře i všem zastupitelům. Vedení nemocnic musí reagovat na situaci, kdy ve zdravotnictví v kraji chybí pro tento rok na provozních nákladech až 180 milionů korun. „Situace je velmi vážná, a proto je nutné přistoupit k okamžitému řešení. Kraj nemá prostředky na to, aby provoz nemocnic neustále dotoval na úkor silnic, školství a dalších potřebných oblastí,“ zopakoval hlavní důvod nové strategie 1. náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Roman Línek. „Pokud bychom se situací v nemocnicích něco neudělali, hrozila by všem zdravotnickým zařízením řada neřešitelných problémů včetně možné insolvence,“ zdůraznil Roman Línek. Cílem by podle něj měl být funkční systém nemocnic, které nebude potřeba nestále provozně dotovat.
„Bohužel, nikoliv naší vinou jsme se dostali do pozice, kdy kraj musí řešit některé problémy za stát, který před lety předal zadlužené nemocnice krajům, a nastavenými úhradovými mechanismy stav ještě zhoršuje,“ shrnul situaci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Samotná strategie předpokládá řadu systémových kroků a v žádném případě neohrozí funkčnost zdravotnictví v kraji. Inspirujeme se i v Rakousku nebo Německu,“ vysvětlil hejtman Netolický.  
Náměstek Roman Línek očekává, že se k materiálu následně povede obsáhlá odborná diskuse. „Politici nemohou rozhodovat o odborných krocích, které jim nepřísluší. Proto je tu představenstvo, které reaguje na doporučení odborných společností a vychází ze zkušeností z jednotlivých nemocnic a měst. Teď chceme o materiálu diskutovat se starosty měst a obcí, kterých se to týká, s lékařskou komorou a odbornými lékařskými společnostmi, odbory i pracovníky nemocnic,“ doplnil Línek. Materiál poté znovu projde Radou Pardubického kraje a výslednou verzi bude projednávat Zastupitelstvo Pardubického kraje 20. června 2013.