Českotřebovský deník 120/2013 (16.5.)                                  

Vznikne v České Třebové pobočka nestátní základní školy Na rovině?

Ve čtvrtek 9. 5. 2013 se v České Třebové sešlo okolo padesáti rodičů, dětí a učitelů, kteří diskutovali o respektujících způsobech vzdělávání s učitelkou a ředitelem montessori školy. Setkání se uskutečnilo v prostorách, které by v budoucnu mohly sloužit jako místo pro nestátní školu. Všichni, kteří dorazili, hledají způsoby vzdělávání, které umožňují rozvoj dítěte v přátelském prostředí. Od září se tak prostor Pod Jelenicí 657, Česká Třebová promění ve vzdělávací centrum pro děti i dospělé. V budoucnu by zde mohla vzniknout pobočka nestátní základní školy Na rovině, která již funguje v Lázních Bohdaneč. Další připravovanou akcí je Den dětí v rámci projektu Česko mluví o vzdělávání.  Ve čtvrtek 30. 5. od 15.00 do 17.00 hod se mohou děti zúčastnit Zážitkové cesty, která je provede oblastí matematiky, češtiny, přírodopisu a zeměpisu. Srdečně vás zvou iniciátoři vzniku pobočky ZŠ Na rovině v České Třebové.

Němčická olympiáda

Dne 22. června 2013, od 9.00 hod. se ve Sportovním areálu v Němčicích uskuteční VI. ročník Němčické olympiády. Zástupci obcí stejného názvu z celé republiky se každé 2 roky utkají ve sportovních či recesistických disciplínách a zároveň poznávají spoluobčany z „druhých Němčic“ – ať už je to u Holešova, Boskovic, Mladé Boleslavi,  u Kolína či Netolic. Po 10 letech se olympiáda vrací na místo svého vzniku, tedy do Němčic v okrese Svitavy. Pokud jste příznivci sportu, zábavy, přijďte mezi nás. Občerstvení zajištěno, večer k tanci a poslechu hraje skupina H.I.T. music Litomyšl.
Srdečně zvou pořadatelé, Obec Němčice, TJ Sokol Němčice a SDH Němčice

„Stavební firma DS INTEX s.r.o. vypisuje výběrové řízení na pozici účetní firmy.

Zájemci o tuto pozici musí v období od 1. května 2013 do 31. května 2013 vyplnit

přihláškový formulář, který naleznou na www.dsintex.eu a zaslat na e-mail: sloupensky.ds@seznam.cz.

Po vyhodnocení těchto dotazníků budou zájemci vyzváni k osobnímu pohovoru.“


Ze sedla uvidíš mnohem dál

Hřebčín Karlen  Dlouhá Třebová, Na Kopci 105, Vás srdečně zve na akci ,, Ze sedla vidíš mnohem dál ".  Akce se uskuteční dne 16.6.2013 v 13.30hod. Čeká Vás bohatý program: prezentace projektu Thik Big O2,  představení plemen koní, žehnání letošních hříbat, využití nájezdové rampy pro handicapované, parkur malých a velkých koní, ukázka psů plemene knírač z chovné stanice Gloria Leones, další praktické využití překážek a svezení dětí na koni. Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné. Parkování u obecního hřbitova - cesta bude značena.
 
Poslední zprávy ze SKI KLUBU 


Rozloučení se sněhem

Sjezdaři SKI KLUBU Česká Třebová se rozloučili se sněhem 25. – 28.4.2013 při soustředění na ledovci Kaunertal. Soustředění se zúčastnili Hamplová Tereza a Kamila, Říhová Adéla, Hicklová Zdeňka ml., Stolín Petr, Hickl Milan, Hicklová Zdeňka st., Hampl Alois, Říha Tomáš a Dostál Oldřich. Z rodinných příslušníků, kteří se starali o pravidelný příjem kalorií a dodržování pitného režimu především u dětí se zúčastnili Hana Hamplová, ín Jarda,Jana a Honza Stolínovi a Monika Říhová.

Hlavní náplní soustředění bylo zažít a zafixovat pohybové návyky na lyžích získané a naučené v průběhu sezóny. Lyžovalo se v nadmořské výšce 2750 až 3100 m nad mořem na přírodním sněhu a především v dopoledních hodinách na dokonale upravených, širokých, tvrdých, místy i dost strmých sjezdovkách.Měli jsme možnost sledovat, jak zde trénuje několik klubů z Rakouska, Německa a Polska nejen v tyčích, ale i jejich nácvik prvků techniky na volném svahu. Počasí kromě prvního dne bylo přímo ideální a lze říci, že soustředění splnilo očekávání.

 

Slavnostní vyhlášení Lyžařského poháru Vysočiny.

8.5.2013 v odpoledních hodinách v lyžařském středisku Jalovec u Třebíče proběhlo slavnostní předávání cen celkových výsledků Lyžařského poháru Vysočiny. Z 5 závodů se započítávali 4 nejlepší výsledky a závodníci, kteří se umístili na 1.- 3. místě získali plaketu, diplom a věcné ceny, na 4.-6. místě získali diplom a věcnou cenu. Letošního 10. ročníku se zúčastnilo ve všech kategoriích od myšáků po dospělé celkem 465 závodníků. Ne všichni se zúčastnili všech pěti závodů. Účast v jednotlivých závodech se pohybovala mezi  200 až 240 závodníky. Závodů se zúčastnilo celkem 24 oddílů. O to více je třeba ocenit Hamplovou Kamilu na 2. místě z 53 závodníků v kategorii přípravka, Hicklovou Zdeňku na 3. místě z 19

závodníků v mladších žákyních, Stolína Petra na 3. místě ve starších žácích, Hicklovou Zdeňku na 2. místě z 32  závodníků a Hickl Milana na 3. místě ze 103 závodníků.     Na výborných, ale již neoceněných 7. místech skončili v myšácích Dvořáková Denisa a  v předžákyních Říhová Adéla. Při této příležitosti se omlouváme Říhové Adéle, kde v květnovém vydání Čt. zpravodaje v článku „ Alpské disciplíny hodnotí sezónu“ bylo omylem uvedeno že v celkovém hodnocení skončila na 21. místě.

 

Hicklová Zdeňka pojede do Kazachstánu.
Vítězka MČR železničářů, které se konalo ve Vysokém nad Jizerou ve dnech 14.-16.1.2013, kde vyhrála jak slalom, tak i obří slalom, pojede se sedmi dalšími reprezentovat České dráhy na USIC 2014. USIC je neoficielní mistrovství Evropy železničářůa na leden 2014 bylo uspořádání přiděleno Kazachstánu. USIC se koná jednou za čtyři roky  a České dráhy reprezentovala již v roce 2010 v italském Cavalese.
Občanské sdružení FSC ČR Vás srdečně zve na workshopy s terénní exkurzí NENÍ LES JAKO LES na Svitavsku:

Sobota 25. 5. 2013: Brněnec 
Sraz u Obecního úřadu obce Brněnec, Moravská Chrastová 77 (14 - 17h)
Neděle 16. 6. 2013: Březová nad Svitavou
Sraz u Městského úřadu, Moravské náměstí 1 (14 - 17h)
Na obou termínech jsou rovněž vítáni rodiče s dětmi. V průběhu workshopu bude o děti postaráno, na exkurzi pak na ně čeká řada aktivit v doprovodu lesního skřítka.
 Motto: "I Vy můžete pomoct chránit světové lesy!"
 Proč se workshopu zúčastnit?           
·         zjistíte, jak se hospodaří v lesích za Vašimi humny
·         je to jedinečná příležitost dozvědět se více o stavu českých i světových lesů
·         porovnáte přístupy k lesnímu hospodaření a dozvíte se o alternativách šetrného
          hospodaření
·         dozvíte se, jak rozpoznat šetrné dřevo, popř. kde takové dřevo nakoupit
.         setkáte se s lesníkem, který hospodaří přírodě blízkým způsobem
·         podíváte se do šetrně obhospodařovaného lesa
 
Každý účastník obdrží Příručku pro spotřebitele Šetrné dřevo doma i v lese a drobný dárek z šetrného dřeva. Pedagogové a vzdělavatelé obdrží také inspirující metodické vzdělávací materiály, které mohou dále použít pro svoje výukové i volnočasové aktivity.
Vzhledem k omezené kapacitě je třeba se předem přihlásit. Vstup zdarma.
Přihlášky zasílejte na
workshop@czechfsc.cz nebo se přihlašujte telefonicky: 545 211 383.
Kompletní informace o workshopech s terénní exkurzí naleznete na našem webu: http://www.czechfsc.cz/vzdelavani/neni-les-jako-les/

Firmy CS Link, Skylink a satelitní UPC dostaly pokutu 20 milionů korun


Český telekomunikační úřad udělil pokutu 20 milionů korun společnostem, které na území Česka provozují satelitní služby Skylink, CS Link a freeSAT. Viní je z podnikání v oblasti elektronických komunikací bez oznámení. Pro poskytovatele satelitního vysílání je to letos již druhá vysoká pokuta. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v úterý rozhodl, že udělí pokuty ve výši 20 milionů korun společnostem M7 Group S.A. (Skylink a CS Link) a UPC DTH S.á.r.l (freeSAT), obě se se sídlem v Lucembursku. Viní je ze spáchání správního deliktu, kterého se měly dopustit tím, že u nás údajně podnikaly v oblasti elektronických komunikací bez řádného oznámení. Důvodem byla transformace společností, kdy se firmy, které vysílaní provozují, řádně v Česku nepřihlásili. "Pokuty byly uděleny za spáchání správního deliktu ve smyslu ustanovení § 118 odst. 1 písm. a) a c) zákona o elektronických komunikacích," píše v tiskové zprávě mluvčí ČTÚ František Malina. ČTÚ je podle vyjádření v tiskové zprávě na tuto skutečnost nejdříve upozornila a následně s nimi vedla správní řízení. To vyústilo v udělení zmíněné pokuty. Obě společnosti se proti udělení pokuty odvolaly, a tak zatím nenabyla právní moci.  "Nesouhlasíme s uloženými sankcemi ani se samotnou příslušností ČTÚ jako správního orgánu," reagoval na náš dotaz Marek Němec, který je mediálním zástupcem M7 Group S.A.
Pokuta za zavedení poplatku
Již dříve v tomto roce dostala firma provozující satelitní vysílání Skylink a CS Link pokutu ve výši 15 milionů korun za klamavé praktiky při nabídce bezplatných služeb.