Českotřebovský deník 122/2013 (17.5.)                                  
Strategický plán rozvoje města Česká Třebová  2014 - 2020

Město Česká Třebová se rozhodlo přistoupit k tvorbě nového strategického dokumentu města s názvem „Strategický plán rozvoje města Česká Třebová 2014 - 2020“, který umožní identifikovat stěžejní oblasti pro budoucí rozvoj města a připravit se na efektivní čerpání dotací v programovém období 2014 - 2020.
Pro tento záměr se městu Česká Třebová podařilo získat evropské dotace v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost v hodnotě téměř 1,1 mil. Kč.
Město se v nadcházejícím období musí připravit na kvalitní integraci nové průmyslové zóny a strategickou přípravu nových prostor pro bydlení a služby pro nové obyvatele
a podniky.
Město Česká Třebová chce také lépe využít strategickou polohu na křižovatce dálkových cyklotras a výjimečné zdroje podzemních vod jako obnovitelný zdroj energie. Dále město očekává velký rozvoj a růst v souvislosti s výstavbou kontinentálního kontejnerového překladiště a dostavbou průmyslové zóny.
Proces tvorby strategického dokumentu bude realizován na principu partnerství s využitím zkušeností nejrůznějších subjektů působících ve městě, zejména zástupců vybraných odborů městského úřadu, zástupců občanských iniciativ a podnikatelů. Celý proces je zastřešován odborem rozvoje města a investic, řízen Komisí pro Strategii, a to za odborné spolupráce s konzultantskou společností GRANTIKA České spořitelny, a.s. a odborným garantem firmy OHGS, s.r.o. Veřejnost bude mít příležitost předložit vlastní náměty k budoucímu rozvoji města a vyjádřit svůj názor k navržené Strategii rozvoje města. Konkrétní výzvy k zapojení do procesu tvorby strategie, aktuální informace a dokumenty ke stažení sledujte na webových stránkách města www.ceska-trebova.cz, konkrétně v sekci Město a samospráva, rubrika Strategický plán.
Strategický dokument je součástí projektu „Strategie pro rozvoj města Česká Třebová“ (registrační číslo CZ.1.04/4.1.01/89.00078), který je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR a jeho realizace potrvá do 31. 10. 2014.
Informace o průběhu realizace dokumentu a jeho návrhová i finální podoba bude dostupná na webových stránkách města.
Kontaktními osobami projektu jsou:
Ing. Karel Švercl, vedoucí odboru rozvoje města a investic, email karel.svercl@ceska-trebova.cz
Ing. Alena Glaserová, odborný pracovník odboru rozvoje města a investic, email: alena.glaserova@cesta-trebova.cz

 

V úterý 21. května  se uskuteční  oficiální návštěva hetmana Pardubického kraje v České Třebové.

Hejtman navštíví  českotřebovské gymnázium, kde budou v té době probíhat maturitní zkoušky,  také ZŠ Habrmanova, kde bude slavnostně otevřen nový Geopark, vybudovaný pomocí dotace EU, navštíví radnici a také SŽDC a  společnost CZ LOKO. 
 
Občanská poradna pomáhá lidem v tíživé situaci

Občanská poradna byla zřízena Oblastní charitou Ústí nad Orlicí v r. 2003. Poskytuje lidem na území celého Orlickoústecka bezplatné rady, pomoc a podporu při řešení jejich problémů jako je zadlužování, zneužívání seniorů při předváděcích akcích, domácí násilí, zanedbávání  povinné výživy k dětem,  rozvody,  vymáhání práv spotřebitelů v reklamačním řízení atd.
Toto je příběh jednoho z našich klientů:
Na občanskou poradnu se obrátila zoufalá žena. Její manžel si za trvání manželství bez jejího vědomí nabral dluhy a opustil ji, utekl do zahraničí. Na výchovu 3 malých dětí a splácení dluhů ve výši několika set tisíc korun zůstala sama. Žena domácnost vedla pouze ze svého rodičovského příspěvku. Našla si přivýdělek, aby dluhy mohla začít řešit. Manžel se dodnes nezajímá o své děti, ani neplatí výživné. Podporou v této těžké situaci ženě byli její rodiče. Přestože sami mají starobní důchody velmi nízké, dceři a vnoučatům stále pomáhají. Ženě v občanské poradně pomohli sepsat návrh na povolení oddlužení (tzv. osobní bankrot), čímž jí otevřeli cestu z dluhové pasti a nabídli vyhlídky na lepší život.
Bezplatných služeb občanské poradny může využít každý, kdo se ocitne v nepříznivé životní situaci.
Nejbližší pobočka: Občanská poradna Ústí nad Orlicí, ul. 17. listopadu 69,
Tel. 465 520 520,  734 281 415, e-mail: poradna@orlicko.cz
Provozní doba: pondělí 9 – 12 h. (pouze pro objednané) 13 – 16 h. čtvrtek 9 – 12 h. 13 – 16 h. (pouze pro objednané).
Bližší informace najdete na: www.uo.charita.cz
 
Hlasování o přechod Masarykova - Dr. Beneše k pátku 17.5. Za týden hlasování končí ! 

Průběžné výsledky: Východní Čechy
3255 hlasů Přechod na ulici Ant. Dvořáka, Hradec Králové, Východní Čechy
1662 hlasů Přechod na ulici Na Struze,  Trutnov, Východní Čechy
1494 hlasů Přechod na ulici Pražská, Náchod, Východní Čechy
1462 hlasů Přechod na ulici ul. Dr. E. Beneše,  Česká Třebová, Východní Čechy 
1287 hlasů Přechod na ulici Palackého třída,  Chrudim, Východní Čechy
Vysloužilé spotřebiče lze zdarma a bez nákupu odevzdat ve všech prodejnách Expert Elektro

Pardubice, 17. května 2013 – Starého mixéru, fénu nebo rychlovarné konvice se lze v Pardubickém kraji zbavit opět o něco snáze. Obyvatelé Pardubic, Poličky, Ústí nad Orlicí a Vysokého Mýta nyní získali možnost zdarma odevzdat vysloužilý elektrospotřebič v místní prodejně Expert Elektro. Přitom nemusí vůbec nic nakoupit. Expert Elektro jako první síť elektroprodejen v České republice ve všech svých prodejnách umístila nádoby na zpětný odběr elektroodpadu.
Expert Elektro má po celé České republice 54 prodejen, z toho dvě v Pardubickém kraji. Ve spolupráci s neziskovým kolektivním systémem ELEKTROWIN v nich v květnu rozmístil speciální sběrné nádoby. Do nich je možné zdarma odhodit starý mixér, kávovar, žehličku nebo jiný spotřebič, jehož žádný rozměr nepřesahuje 25 cm.
Zájem o recyklaci u Čechů rok od roku roste. Vysloužilých elektrospotřebičů se zbavují zejména při nákupu nových zařízení. „Některé naše prodejny nabízejí možnost zbavit se elektroodpadu bez nákupu už několik let a lidí, kteří přijdou jen odložit starý spotřebič, aniž by nakupovali, je méně, než jsme očekávali. Většina stejně potřebuje vyměnit starý za nový, nebo se prostě jen rozhlédne a zjistí, že se jim do domácnosti hodí něco jiného,“ uvádí Ladislav Pospíšil, ředitel marketingu Expert Elektro. Nové sběrné nádoby souvisí s evropskou směrnicí, která požaduje od všech prodejců elektra s prodejní plochou větší než 400 m2, aby bezplatně odebírali od spotřebitelů vysloužilé malé spotřebiče. A to i v případě, že si nepřijdou koupit nový. „Členské státy Unie budou muset reagovat na tento požadavek nejpozději do 14. února 2014, my jsme připraveni v předstihu,“ vysvětluje Ladislav Pospíšil.

 

Netolický vyzval odboráře i vedení Explosie k uvážlivému postupu

Pardubice/Semtín (17. 5. 2013) – Ve státním podniku Explosia, a. s. se zaměstnavateli stále nedaří dohodnout se s odbory na podobě nové kolektivní smlouvy. Přímo v podniku o situaci jednal u jednoho stolu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s generálním ředitelem Explosie Josefem Tichým, předsedou odborů Josefem Hostinským a ředitelem odboru Realizace privatizace majetku státu z Ministerstva financí Liborem Antošem. Hejtman vyzval vedení společnosti i odboráře k uvážlivému postupu.
„Chtěl jsem si nejprve vyslechnout i druhou stranu, abych znal názor vedení společnosti na celou situaci,“ vysvětlil Netolický. S odboráři jednal na hejtmanství již 29. dubna. Poté již jednání pokračovala za účasti předsedy odborů. „Pan ředitel mě ubezpečil, že v nejbližší době nehrozí hromadné propouštění, naopak díky nárůstu zahraničního odbytu očekávají, že vzniknou nová pracovní místa. V rámci kolektivního vyjednávání spory stále přetrvávají, zejména v oblasti zaměstnaneckých výhod v návaznosti na fond pracovní doby. Z obou pohledů je situace patová. V úterý byl proto ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí dosazen prostředník, který by měl usilovat o dohodu mezi oběma stranami,“ objasnil hejtman Netolický.
Hejtman bude situaci i nadále bedlivě sledovat. Je pro něj důležité, aby se nezměnila pozice Explosie jako velkého stabilního zaměstnance v regionu. „Společnost je v regionu významným zaměstnavatelem, nyní má okolo 450 zaměstnanců, Požádal jsem proto obě strany, aby postupovaly uvážlivě a dále situaci neeskalovaly. Dostal jsem ubezpečení, že mě budou podrobně informovat o stavu kolektivního vyjednávání,“ dodal hejtman. Společnost Explosia, a. s., půjde do privatizace. Rozhodla o tom již v loňském roce Bezpečnostní rada státu a projednala to také vláda České republiky. Podle Libora Antoše z Ministerstva financí by Explosia mohla být v soukromých rukou do konce letošního roku.
 
Hasiči na Orlické věži předvedli připravenost na mimořádné události

Ústí nad Orlicí (17. května 2012) – Už po třiadvacáté mohli hasiči předvést svou fyzickou zdatnost a profesní připravenost na soutěži Orlická věž. Do Ústí nad Orlicí se dnes sjelo 204 profesionálních hasičů na závody, při kterých musí zdolat cvičnou věž pomocí hákového žebříku. Akci navštívili i generální ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) České republiky plukovník Drahoslav Ryba, krajský ředitel HZS Miroslav Kvasnička, ředitel oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí Jiří Preclík a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Přijel jsem podpořit závodníky, protože tuto akci zSjeli se k nám do regionu účastníci z celé republiky, a proto je dobré ukázat úzkou spolupráci, která velmi dobře funguje mezi krajem a Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který nad soutěží převzal záštitu. „Viděl jsem také velmi dobrou připravenost hasičů řešit mimořádné události, což je pro mě, jako předsedu Bezpečnostní rady Pardubického kraje, dobrá zpráva,“ dodal hejtman.
Divácky atraktivní čtyřpatrová Orlická věž v areálu HZS v Ústí nad Orlicí – Hylvátech je zařazena do Ligy České republiky ve výstupu na věž. Tentokrát i přes slunečné počasí komplikoval závod poměrně silný boční vítr.
Součástí akce byl i den otevřených dveří v hasičské stanici. Zájemci si mohli prohlédnout celý areál včetně moderní hasičské techniky.
 
Jízda Cykloglacensis  2013 odstartovala z Ústí nad Orlicí z účasti krajského hejtmana

Fotografie Luboš Kozel.  Akce měla být zaměřena na mladé, ale ti v pelotonu jaksi chyběli. Jízda se také kupodivu koná (tradičně) v pracovní den (v pátek) a to většina lidí musí pracovat a nemohou si si vybrat volno, nikdo jim ho pro tak bohulibý účel nedá a nezaplatí. Cykloglacensis je propagace užívání volného času, její termín je však  nepochopitelně zvolen do doby pracovního nasazení. Co kdyby se nad tím někdo zamyslel? Kdo má v tuto dobu čas na propagační jízdy, když musí vydělávat na chléb náš vezdejší?  Jízda je podpořena slušnou dotací cca 20 000 euro.  Slouží však pro organizační zajištění akce, která není masového charakteru a které se účastní spíše ti stejní lidé, někdy i na objednávku. Kdyby ty stejné peníze daly třeba do vybudování nebo údržby cyklostezek, byly by využity lépe.  Jenže to  těžko nějak ovlivníme. (mm)
 

 10 dnů florbalu v České Třebové
 
Turnaj firem, jeden z tradičních turnajů se uskutečnil ve čtvrtek odpoledne. Zúčastnilo se ho 7 firem.
A co v pátek? No přeci školka!!
Letos nás nově navštívila školka Dělnická z Ústí n/O.
Tradiční účastník MŠ Habrmanova z Č. Třebové také nechyběla!
 
Během středečního odpoledne proběhla dvě přátelská utkání.
Dorostenky a dorostenci FbK OT se postavili dívkám a chlapcům ze Šumperka. Dívky prohrály těsně 2:1, chlapci vyhráli 7:5.
Střední školy se představily ve středu, kdy se tady sešlo 13 chlapeckých a 3 dívčích družstev.  V chlapcích zvítězilo družstvo z Vysokého Mýta ISŠT, u děvčat Třebovské gymnázium
Přátelské utkání mezi domácími žákyněmi FbK OT a hostujícími žákyněmi z Jeseníka skončilo po nájezdech výhrou domácích.
V pondělí odpoledne proběhl premiérový turnaj rodin, kterého se zúčastnilo 9 družstev.
Ve svých řadách měli jednotlivá družstva své rodinné příslušníky, kteří se nebáli vzít do rukou hokejku a pohrát si tak s míčkem.
POŘADÍ:
1) Moravcovi  2) Blahovi
Začátek týdne patřil základním školách s žáky ze 6. a 7. třídy.  Zúčastnilo se zde celkem 12 chlapeckých a 3 dívčích družstev.
Zvítězilo družstvo z Litomyšle (ZŠ T.G.M.), druhé bylo družstvo z Chocně (ZŠ M. Choceňského) a bronz patřil Třebovským (ZŠ Ústecká).
VÝSLEDKY - Turnaj veřejnosti
1. Tááááák určitěěěě
2) Tos-řeks-dobře
3) Fufíci
4) Růžová prasátka