ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 124/2013   (20.5.)                

Stahujeme náskok Náchoda na pouhých 20 hlasů! Pomozte se dostat na čtvrté místo v našem východočeském regionu! Hlasujte na adrese www.cezregiony.cz ! Zajístíte tím bezpečný přechod na křižovatce Masarykova - Dr. E. Beneše!

Lupenice „O zmrzlinový pohár“-volejbal mladší žákyně

Volejbalová přípravka dívek Sokola Geodezie Česká Třebová (sponzorský název) se tento víkend (18 .-19. května) zúčastnila dvoudenního turnaje v Lupenicích (okr. Rychnov nad Kněžnou), kde proběhl v pořadí XVI. ročník ZMRZLINOVÉHO TURNAJE v šestkovém volejbale. Tento turnaj má vybudovanou dlouholetou tradici pro žákovské kategorie, tradičně se do turnaje přihlašuje několik družstev z Polska.
Za českotřebovské družstvo se účastnila: Sára Horská, Anežka Linhartová, Natálka Šumberová, Sabina Habrmanová, Vendulka Vomáčková, Áďa Říhová, Kája Olšanová, Terka Kahounová, Natálka Kubátová, Anetka Kohlerová a Verča Koubová.  
I přes to, že děvčata do této kategorie ještě nespadají, byl pro ně turnaj spíše příležitostí nasbírat cenné zkušenosti. Volné chvíle mezi zápasy vyplňovaly kolektivní zábavou s balónem nebo sledováním zápasů zkušenějších hráček. Dva dny nasávaly letní turnajovou atmosféru na venkovních kurtech. Bylo vidět, že mezi prvním a posledním zápasem byla vzestupná tendence výkonu, což mě těší :-). Moc děkujeme paní Olšanové a Mírovi Čečotkovi, kteří nám pomohli s dopravou na turnaj.  Za Sokol Č. T. JK( Jirka Kouba) a Michal Kadlec
 
Poslední den akce 10 dní florbalu - Klubový turnaj 2013

Klubového turnaje ze zúčastnilo na 70 členů klubu :) od 10 do 15h se hrálo ve dvou skupinách po 4 družstvech.
37. ročník "Putování za třebovským kohoutem" mělo  962 účastníků               

Putování (pěšky i na kolech) se uskutečnilo ve dnech 18.-19.května 2013. Pěší i cyklotrasy po oba dny absolvovalo celkem 962 účastníků. Letošní ročník byl pořádán při příležitosti 125.výročí založení Klubu českých turistů a 90.let vzniku organizované turistiky v České Třebové. 
Sobotní pěší trasy byly vedeny na Naučnou stezku ČSOP v okraji obce Semanín s postupným návratem do cíle k chatě Maxe Švabinského na Kozlovském kopci. Trasy kratší procházely údolím Křivolického potoka k pravěké osadě, kterou buduje o.s. Bacrie. I tyto trasy pokračovaly výstupem na Kozlovský kopec ke společnému cíli.
Cyklotrasy byly směrovány do oblasti Litomyšlska a okolí Svitav. Nedělní trasy pěší vedly opět na Třebovské stěny, trasy delší přes Ústí n. Orlicí, Lanšperk, Horákovu kapli a k Naučné stezce"Údolím Skuhrovského potoka " do cíle k restauraci Nad Hrází v Srnově. Cyklotrasy vedly po cyklostezkách Regionu Orlicka -Třebovska.
Z celkového počtu účastníků byli nejpočetnější skupinou opět turisté z Moravské Třebové,ale i turisté z Ústí nad .Orlicí, Pardubic, Brna, Prahy atd. Nejvzdálenějším byl Květoslav Lumtzer (roč.1938) z Popradu, t.j. Slovenské republiky, a opět Marian Rzekiecki z lázeňského města Duszniki Zdrój z Polska. Letošní menší účast ovlivnilo sobotní deštivé počasí v prvních hodinách startu pochodu (v sobotu bylo 305 účastníků), v neděli slunečné a teplé počasí vylákalo na trasy 657 účastníků a té hlavně na kratší trasy.   KČT/rf

 

Vážíme si svých padlých a vzpomínáme na ně ?


Nedávno proběhly vzpomínkové akce k 68. výročí konce 2. světové války. V našem městě máme hodně pietních míst od hrobů přes pomníky a památníky až po četné pamětní desky. V letech 1939 - 1945 přišlo v odboji o život na 110 našich spoluobčanů, další položili to nejcennější na různých frontách.

Dne 11. května 1947 byla na tehdejší parnické poště za velké účasti obyvatel odhalena památní deska poštmistrovi Karlu Votroubkovi, který byl 10.června 1941 zatčen gestapem a popraven dne 15. záři. 1943 v Drážďanech.

Po přemístění pošty na roh ulic Ústecká a Havlíčkova byla přenesena i pamětní deska a umístěna ve vstupní hale.

V minulých dnech jsem šel s dopisy na poštu (protože u nás na Jelenici byla z nějakého důvodu schránka zrušena) a zjišťuji, že u desky poštmistra Votroubka opět - jako ostatně i před lety - chybí jakýkoliv projev vzpomínky na něj.  Dostalo se mi vzácného poučení, že budova pošty patří Městu Česká Třebová a tudíž povinnost jakkoli uctít památku pana poštmistra je na jeho straně. To snad již poutači zcela zapomněli ne své předchůdce?

Sedl jsem do auta, koupil trikoloru a ve vedlejším květinářství věneček a sám za sebe jsem ho zavěsil pod pamětní desku, snad ho nikdo neukradne!  A na závěr znovu opakuji titulní slova : "Vážíce si svých padlých a vzpomínáme na ně?". Oldřich Gregar

Fotografie z odhalení desky Karlu Votrobkovi  budově pošty  11. 11. 2010 ke Dni veteránů.
SETKÁNÍ S PŘÍRODOU SEMANÍNSKÉ STEZKY ČSOP
NEDĚLE 9.6. 2013 od 13h  
KDE:  na začátku stezky zastavení  na návsi v Semaníně.
CO VÁS ČEKÁ: zábavná a hravá procházka letní přírodou s možností zjistit své vědomosti a něčemu se přiučit, něco se dovědět.
POZNÁMKA: speciální odměna pro psí účastníky
 
Ó SOLE MIO  
Pátek 14.6 – neděle 23.6.v Ekocentru Podorlicko
Výstava obrázků dětí a mládeže na téma mé slunce. Pořádá LINGVIA group o.s.
 
VÝSTAVA KAKTUSŮ A SUKULENTŮ
Pátek 21.6 – neděle 23.6.v Ekocentru Podorlicko
V průběhu výstavy bude zajištěn odborný výklad a pěstitelské poradenství. Výstava je prodejní.
Otevřeno v pátek a v sobotu od 8 do 17,00, v neděli od 8 do 16,00
Vstupné dobrovolné.
 

Co pro Vás připravila knihovna na červen


 

4. června od 15 hodin na dětském oddělení

Matyldino předčítání „Námořnická pohádka“

Ahoj holky a kluci, zveme vás do knihovny na "Námořnickou pohádku". Zahrajeme si také bezva hru a vyrobíme si pirátské šátky! Tak neváhejte a přijďte.                 

 

Nová služba Městské knihovny-dovoz knih mezi pobočkou na Parníku a městem

Vylepšujeme naše služby pro Vás a od května nabízíme dovoz knih na přání mezi městem a pobočkou na Parníku. Pokud si chcete půjčit knihu, která je na městě půjčená a nechcete čekat na její vrácení, dovezeme vám volnou knihu z pobočky na Parníku (i obráceně), pokud je zde ve fondu, do 2 dnů. Poplatek je stejný jako u běžné rezervace 10,- Kč.

 

Dětské oddělení informuje:

Pro všechny maminky (i tatínky!) na mateřské dovolené připomínáme možnost trávení času s vašimi ratolestmi v knihovně na dětském oddělení každý den i dopoledne (po-čt 8-11, pá 9-11). Nabídka leporel a knížek pro nejmenší je bohatá, přijďte se podívat! 

Místopředseda Sněmovny ve shodě s hejtmanem. Oba vidí budoucnost Těchonína ve výzkumu

Pardubice (20. 5. 2013) – Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček dnes v rámci svého výjezdu do regionu navštívil také Krajský úřad Pardubického kraje. S hejtmanem Martinem Netolickým diskutovali o budoucnosti Centra biologické ochrany v Těchoníně, Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové či letišti v Pardubicích.
Oba se shodují na tom, že by bylo chybou, kdyby se Armáda České republiky tohoto specializovaného zdravotnického zařízení zbavovala. „Prodávat toto špičkově vybavené zařízení by byla chyba. Zejména laboratoře mají potenciál pro rozvoj vědy a výzkumu. Podle místopředsedy Sněmovny Hamáčka by mohl být areál využíván pro větší výzkumné projekty ve spolupráci s dalším státem. O podobné projekty je v zahraničí zájem,“ shrnul jednání Netolický.
Další významnou zastávkou místopředsedy Sněmovny Hamáčka v doprovodu poslanců Václava Neubauera a Jana Chvojky je vojenská škola v Moravské Třebové. „Byli bychom rádi, kdyby tato prestižní a unikátní škola zůstala na našem území i nadále. Je třeba, abychom kvůli plánování ve školství znali dlouhodobější horizont rozvoje školy,“ upozornil hejtman. Podle místopředsedy Hamáčka má škola v systému vzdělávání nových vojáků do budoucna své místo.
Poslanec se rovněž zajímal o situaci na pardubickém letišti, a jak funguje spolupráce vojenské části s civilní částí letiště. Ocenil zejména výhodnou geografickou polohu letiště. „Za spoluvlastníka společnosti EBA, která provozuje civilní část letiště, mohu konstatovat, že spolupráce s vojáky je velmi dobrá. V současnosti město i kraj uvažuje o dalším rozvoji letiště a výstavbě nového odbavovacího terminálu. Pardubice v podstatě již dnes fungují jako záložní Letiště Václava Havla Praha,“ seznámil hejtman Jana Hamáčka se situací.   Na závěr návštěvy v Pardubicích se zúčastnil i slavnostního odhalení renovované hrobky ing. Jana Kašpara.

 

Pardubický kraj rozhodl, kdo bude stavět vzdělávací centra z ROP

Pardubice (20. května 2013) – Vzdělávací centrum zaměřené na chemii, bezpečnost a požární ochranu v Pardubicích, Strojírensko–technické centrum v Chrudimi, hydraulický trenažér ve Vysokém Mýtě a Zahradnické a technické centrum v Litomyšli – čtyři projekty z dotací Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod realizují čtyři střední odborné školy zřizované Pardubickým krajem. Všechna tato zařízení budou dokončena v příštím roce, celková investice dosáhne částky téměř 61 milionů korun, spoluúčast Pardubického kraje činí 15 procent.
Podle náměstkyně hejtmana Jany Pernicové realizace projektů přispěje k dalšímu rozvoji zapojených středních škol. „Je zároveň vysvědčením pro jednotlivé krajem zřizované střední odborné školy i vítanou možností, jak propojit odbornou přípravu žáků s praxí. Pokrok v oblasti technologií je neúprosný a pouze školy vybavené moderní technikou, instrumentálními metodami a přístroji mohou v budoucnu obstát,“ říká Jana Pernicová.
Vzdělávací centrum požární ochrany Pardubického kraje
Ve Střední průmyslové škole chemické Pardubice vzniká nové centrum požární ochrany včetně vnějších sportovišť zaměřených na požární sport. Investice povede ke zvýšení odborné kvalifikace a uplatnitelnosti žáků především v oborech Aplikovaná chemie, Požární ochrana, Chemik a Průmyslová ekologie. S technikou srovnatelnou se současnou praxí budou pracovat i pedagogové, kteří tak mohou inovovat tematické plány u jednotlivých oborů. V rámci projektu vznikne Centrum požární ochrany, Aplikované chemie, Biologie a mikrobiologie a Centrum výuky jazyků a ICT. Soutěž na zhotovení veřejné zakázky „Vzdělávací centrum CHBPO Pardubického kraje“ vyhrála firma STATING s.r.o. z Kostelce nad Orlicí, která předložila nejvhodnější celkovou nabídkovou cenu díla ve výši 14 156 439 korun včetně DPH.
Nové vybavení pro výukou strojírenských a vodárenských oborů
Využívat modernizované objekty a vybavení na špičkové úrovni, čímž se zvýší jejich šance při uplatnění na trhu práce, budou moci také žáci Střední průmyslové školy Chrudim a Vyšší odborné školy stavební a Střední školy stavební Vysoké Mýto. V těchto školách bude zároveň pořízeno technické zázemí a vnitřní vybavení spojené s výukou strojírenských a vodárenských oborů – moderně vybavené dílny, laboratoře a ve vysokomýtské škole hydraulický trenažér. Nejvhodnější nabídku na zhotovení veřejné zakázky „Strojírensko-technické centrum Chrudim“ předložila Stavební společnost Chrudim s.r.o. s celkovou nabídkovou cenou díla ve výši 5 240 659 korun včetně DPH.
Zahradnické a technické centrum Litomyšl     
Ve Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli dojde k rekonstrukci dílen floristiky a haly mechanizace s vybavením čtyř provozních souborů přímo v areálu školy. Zařízení a vybavení diagnostiky, svařovny, soustružny a frézovny, dále vybavení učebny CNC strojů a učebny automatizace.
 Také v tomto projektu je již jistý dodavatel. Nejvhodnější nabídku na zhotovení veřejné zakázky „Zahradnické a technické centrum Litomyšl“ předložila společnost STAVER s.r.o. Luže s celkovou nabídkovou cenou díla ve výši 2 803 079 korun včetně DPH.

 

 
 
Na hradecké výstavě vrtulníků se uzavřely obchody v rekordní výši

Hradec Králové – Největší vrtulníková výstava, která se druhý květnový týden uskutečnila v Hradci Králové pod názvem European Helicopter Show (EHS), skončila nebývalým úspěchem. Vedle dvacetitisícové návštěvnosti na sobotním leteckém programu došlo v Hradci Králové k uzavření největšího množství kontraktů v historii. 
„Přímo během výstavy se uzavřely obchody ve výši 25 milionů dolarů. Další kontrakty minimálně stejné výši budou potvrzeny v následujících týdnech a měsících,“ sdělil dnes za pořadatele předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek.  
Podle Tomáše Suchánka si navíc odborníci pochvalovali zájem ze strany odborné veřejnosti i budoucích majitelů letecké a vrtulníkové techniky. „Na akci máme řadu velmi dobrých ohlasů z celého světa,“ dodal pořadatel  
Letošní vrtulníková akce byla největší v historii
„Během třech dní Hradec Králové navštívila řada předních evropských odborníků na téma vrtulníkového létání. Letošní akce v Hradci Králové byla jednoznačně největší vrtulníkovou show od doby jejich vzniku,“ vysvětluje Daniel Tuček ze společnosti DSA.
European helicopter show navázala na jedenáctiletou tradici vrtulníkových show v Hradci Králové. Pro přípravu dvanáctého ročníku spojila společnost DSA své síly s renomovanou britskou společností zabývající se leteckým výstavnictvím, firmou World Aviation Events s cílem posílit mezinárodní rozsah této v ČR jediné letecké výstavy svého druhu. Helicoptershow v Hradci Králové se tak stala jednou z největší podobných výstav na světě. Bc. Markéta Fixová