Českotřebovský deník 125/2013 (21.5.)                                 
Letošní českotřebovský Den Země se vydařil 

Kdo ve čtvrtek 16.5.2013 mezi 10 a 15 hodinou zavítal na Staré náměstí v České Třebové, jistě nelitoval. Mohl si zde ověřit své vědomosti a schopnosti z různých oblastí životního prostředí v rámci Dne Země, který každoročně pořádá ZO ČSOP Zlatá studánka ve spolupráci s Odborem životního prostředí Městského úřadu Česká Třebová a společností Eko Bi s.r.o.
Nejen děti, ale i dospělí, si v rámci programu mohli, mimo jiné, vlastnoručně vyrobit lněný řetízek nebo papírový větrník, povozit se na koni nebo na oslíku, případně si zakoupit nabízené drobnosti. Zvědavci se mohli v Javorce zúčastnit komentované exkurze v rybářské líhni. Hlad i chuť bylo možné zahnat ve stáncích s občerstvením.
V rámci akce probíhal také sběr vysloužilých elektrospotřebičů. Každý, kdo nějaký spotřebič odevzdal do přistavené nádoby, byl automaticky zařazen do slosování o ceny. Výhercem MP4 přehrávače se nakonec stal Josef Šmíd a dalšími oceněnými pak Jan Myška a Pavlína Vomáčková. Gratulujeme.
Celým dnem nás provázelo slunečné počasí, které nicméně narušovaly poryvy silného větru, takže po náměstí nakonec létalo, i co peří nemělo. Další kaňkou byl hluk způsobený finální strojovou úpravou chodníku před radnicí, který naštěstí přišel až po hlavním náporu příchozích. Bohužel nás z tohoto důvodu museli předčasně opustit zástupci Lesů ČR, s.p. s předváděnými zvířaty.
Chtěli bychom touto cestou všem účastníkům moc poděkovat a doufáme, že jste si kromě drobných cen odnesli také spoustu nově nabytých znalostí i zážitků. Těšíme se, že se za rok sejdeme třeba v ještě hojnějším počtu.               Odbor životního prostředí
 
 
Stavební firma DS INTEX s.r.o. vypisuje výběrové řízení na pozici účetní firmy.
Zájemci o tuto pozici musí v období od 1. května 2013 do 31. května 2013 vyplnit
přihláškový formulář, který naleznou na www.dsintex.eu a zaslat na e-mail: sloupensky.ds@seznam.cz.
Po vyhodnocení těchto dotazníků budou zájemci vyzváni k osobnímu pohovoru.
Gymnazista Radovan Švarc není jen skvělý matematik

26. 4. 2013 proběhlo na FF UK v Praze národní kolo České lingvistické olympiády. Vynikající třetí místo obsadil student 6. A Radovan Švarc.  Česká lingvistická olympiáda je poměrně nová soutěž pro žáky středních škol a gymnázií, probíhající ve dvou fázích – školské kolo a celostátní kolo. Národního kola se zúčastnilo zhruba 50 studentů z celé ČR. Dělilo se na dvě části – dopolední a odpolední. V každé měli studenti 2,5 hodiny na vyřešení 4 úloh z lingvistiky. Úlohy byly různorodé a týkaly se například porozumění textu v polynéském jazyce, rozluštění šifry či vstřebání významu slov ze slangu. Pro ilustraci jednu z úloh uvádíme: 
Liché obavy maďarské
Níže uvedené věty vyjadřují čas v maďarštině:
három percel mulva három negyed három – 2 hodiny 42 minut
három perc mult három negyed három – 2 hodiny 48 minut
négy percel mulva negyed három – 2 hodiny 11 minut
négy perc mult négy – 4 hodiny 4 minuty.
Vytvořte následující maďarské výrazy:
1/ 3 hodiny 3 minuty
2/ 3 hodiny 19 minut.
Radovanovi blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci!  Eva Vašinová
 
ZPRÁVY ZE SPORTOVNÍ GYMNASTIKY

Krajské soutěže v gymnastickém čtyřboji, která se konala v České Třebové 13. 4., se zúčastnily závodnice z České Třebové, Ústí nad Orlicí, Svitav a Chornice.
Výsledky:
Mladší žákyně I – 5. místo Anna Vomáčková, 8. místo Petra Karastojanová
Mladší žákyně II – 4. místo Denisa Švábová, 5. místo Barbora Špátová, 7. místo Petra Kolářová
Starší žákyně I – 2. místo Tereza Lipavská
Starší žákyně II – 1. místo Barbora Bumbálková
Na republikovém finále ČASPV ve sportovní gymnastice 18. 5. 2013, které se konalo tradičně v Doubí u Třeboně, se závodnice z České Třebové umístily následovně:
Mladší žákyně I – 6. místo Anna Vomáčková, 38. místo Petra Karastojanová
Mladší žákyně II – 26. místo Petra Kolářová, 40. místo Barbora Špátová, 53. místo Denisa Švábová
Starší žákyně I – 4. místo Tereza Lipavská
Starší žákyně II – 8. místo Barbora Bumbálková
Výsledkové listiny ke stažení zde: http://www.gymnastikact.estranky.cz/clanky/archiv-vysledku.html
Za oddíl SG Mgr. Martina Dosedělová, Mgr. Hana Fučíková, Mgr. Pavlína Vomáčková
 
Nadační fond nemocnice získal 500 tisíc korun od firmy Isolit-Bravo

Pardubice (20. 5. 2013) – První konkrétní projekt Nadačního fondu S námi je tu lépe! byl představen v sídle firmy Isolit-Bravo v Jablonném nad Orlicí. Předseda správní rady fondu a ředitel firmy Kvido Štěpánek předal hejtmanovi Pardubického kraje Martinu Netolickému, který je současně čestným předsedou fondu, šek na 500 tisíc korun. Peníze získá oddělení interny Orlickoústecké nemocnice na modernizaci vybavení. Fond navazuje na úspěšný projekt Akce laparoskop 2012, v rámci kterého bylo vybráno téměř 1,8 milionu korun a byla pořízena nová laparoskopická věž pro Orlickoústeckou nemocnici.
„Oceňuji mimořádný příspěvek společnosti Isolit-Bravo, který může být vzorem pro ostatní podnikatele, ale i obce a města v regionu. Je to jasný důkaz toho, že si majitelé uvědomují, že zdraví je jedno a všichni neseme zodpovědnost za poskytování zdravotní péče,“ vyzdvihl krok firmy z Jablonného nad Orlicí hejtman Netolický. „Vznik nadačního fondu podporuji od jeho počátku. V západních zemích je to naprosto běžný způsob příspěvku na vybavení nemocnic. Nejsou to peníze pouze na běžnou obnovu majetku, ale o prostředky, které jsou určené na vybavení, jež by si za normálních okolností nemohla nemocnice vůbec dovolit,“ vysvětlil hejtman a uzavřel: „Budu prosazovat, aby obdobné fondy byly fungovaly i v jiných zdravotnických zařízeních. Ostatně tuto věc jsem už opakovaně žádal na společných poradách s řediteli organizací.“
Nadační fond byl založen v únoru letošního roku. Slouží k podpoře projektů vedoucích ke zvýšení kvality léčebných postupů, k zavádění bezpečné zdravotnické techniky do každodenní péče. Jeho cílem je také zlepšovat prostředí pro pacienty. Projekty navrhují primáři jednotlivých oddělení nemocnice a správní rada z nich vybírá ty nejvíce přínosné a přiděluje jim nadační příspěvky. Stejně jako při úspěšném projektu Akce laparoskop 2012 mají prostředky nadačního fondu pocházet z příspěvků firem, měst a obcí Pardubického kraje, ale i jednotlivých dárců.
Záštitu nad projektem převzali hejtman Martin Netolický, lanškrounský katolický kněz Zbigniew Czendlik a starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek, kteří tvoří čestný výbor nadačního fondu.
 
Bez potírání daňových rájů budou daňoví nepoctivci stále vytírat zrak těm poctivým

Evropský parlament dnes čeká hlasování o zprávě o daňových podvodech, daňových únicích a daňových rájích.
„Je nejvyšší čas zatnout daňovým rájům tipec. Daňový deficit ve výši 1 biliónu eur, který místo do evropských rozpočtů putuje přes daňové ráje a končí v kapsách vychytralých nepoctivců, nepřijatelným způsobem zatěžuje celou evropskou ekonomiku a drží ji u dna. Bez účinného postupu proti daňovým rájům se Evropa jen těžko vymaní z krize“, uvádí k tomu europoslanec Jan Březina, který upozorňuje na to, že celková výše daňových úniků odpovídá čtyřnásobku částky vydávané v EU na vzdělání. „Daňové úniky a podvody mají celou řadu vážných důsledků.  Vedou ke zvyšování schodků veřejných rozpočtů a ztrátám prostředků potřebných pro investice do růstu a zaměstnanosti. Stále vyšší počet evropských podniků a osob se nachází v konkurenčně nevýhodném postavení vůči těm, kdo se umí vyhýbat placení daní tím, že své příjmy vyvádějí do daňových rájů.  EU musí spojit síly a přijít s jednotným postupem zbraňujícím tomu, aby do daňových rájů odtékaly obří sumy.  Společný evropský postup by měl zahrnovat definici daňových rájů, kritéria, na jejichž základě bude možné daňové ráje identifikovat, a rovněž vhodná opatření, která by měla být vůči takovýmto daňovým rájům uplatňována", domnívá se Březina.
"Společné opatření by mohlo mít podobu vytvoření jakési evropské černé listiny daňových rájů. Se státy, které by se ocitly na této černé listině, EU nekompromisně ukončí platnost stávajících úmluv o dvojím zdanění. Zařazení státu na černou listinu by mělo za následek zahájení dvoustranných jednání a v případě, že stát přestane fungovat jako daňový ráj, byl by z této černé listiny stažen“, uzavírá svůj postoj k problematice daňových  podvodů a daňových rájů europoslanec Březina.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781