Českotřebovský deník 129/2013 (27.5.)                                  
Věci ze sbírky pro Azylový dům v Koclířově byly předány

Ve středu dne 22.5. v 15 hodin se maminky, členky a hasiči sešli v hasičské zbojnici. Důvodem byl odvoz věcí nasbíraných ze sbírky pro azylovcý dům v Koclířově.
Sbírka probíhala v během celého měsíce dubna a ukončena byla na Čarodějnice 30.4 v 17 hod., kdy ještě návštěvníci povedených čarodějnic nosili darované věci. Na webu máme fotky ze sbírky, kdy začala a jak postupovala. Asi v půlce dubna již maminky musely pomalu začít řešit, kam věci budeme ukládat, protože vyčleněná místnost pro sbírku začala být kapacitně malá. V průběhu sbírky se maminky a členky nepravidelně dle potřeby scházely, aby darované věci probraly a věci byly srovnány do krabic a pytlů.
Již ze začátku sbírky bylo zřejmé, že naše hasičská Avie podarované věci nebude schopna odvézt a proto bylo zapůjčeno nákladní auto z firmy K+ Karel Král, kterému děkujeme.
Celkem se nasbíraly hračky, oblečení a další věci. Na korbě automobilu nakonec skončilo 65 pytlů, 28 krabic drobných darů, 3 auto- sedačky, 2 plastové vaničky, jeden překrásný kočár, ale také společenské hry, aktovky nebo plastová odrážedla a něco málo dovybavení do kuchyně. K maminkám a dětem z Azylového domu v Koclířově na Svitavsku jsme dorazili v 16hod.. Nejdříve jsme přijeli přímo do Azylového domu, kde byl vyložen kočár a hračky. Kvůli malým prostorům v Azylovém domě jsme přejeli do Kulturního domu, kde byly vyloženy všechny věci. Jelikož sbírka měla velký ohlas a lidem v České Třebové a okolí není lhostejný život maminek a dětí v nouzi, zvažují českotřebovské hasičky každoroční opakování sbírky, vždy s jiným příjemcem. Pro případné konání sbírky proběhne včasné zveřejnění sbírky. Michal Janza (Foto OIKTV)
 
Lékaři proti změnám v krajském zdravotnictví

Volební program ČSSD pro komunální volby v roce 2010 sliboval, že bude rozšířena a zkvalitněna nabídka sociálně-zdravotních služeb, které umožní pacientům co největší možnost volby.
Překvapivě nejnovější chystané změny, jak je navrhuje ve své koncepci restrukturalizace zdravotnictví  naše krajské zastupitelstvo, podle lékařů naopak povedou ke snížení dostupnosti zdravotní péče a její kvality.
Pardubický kraj navrhuje řízení pěti nemocnic jako jednoho subjektu s jedním představenstvem a jednou dozorčí radou. V některých oborech plánuje provést jinou alokaci (rozmístění) zdravotní péče v kraji. Litomyšlskou nemocnici čeká alokace akutní lůžkové péče v základních oborech dětského lékařství a porodnictví. Chrudimská a Orlickoústecká nemocnice pravděpodobně přijdou o lůžkovou neurologii. Svitavská nemocnice patrně nebude provozovat samostatná oddělení ORL a urologie.
V připravované restrukturalizaci péče se podle lékařů ve skutečnosti jedná o její redukci. V praxi to znamená, že bychom jezdili např. s bolestmi zad do Pardubic, což může být záležitost na celý den, zejména pro pacienty z okrajových částí kraje.
Lékaři si dovedou představit omezení počtu lůžek na jednotlivých odděleních, nikoliv rušení celých oddělení. Nová koncepce, pokud bude schválena, zamezí vzdělávání nových lékařů, což povede v podstatě k jedinému výsledku - zavírání celých oddělení.
Sloučení nemocnic do holdingu v sousedním Královéhradeckém kraji přineslo značné problémy. V lednu t.r. bylo v tisku zveřejněno, že bývalí manažeři Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje čelí nařčení, že si vylepšovali úřednické platy na úkor nemocnic, které musely dráž kupovat materiál. Z nemocnic nejspíš zbytečně odtékalo až několik milionů korun ročně.
Drastické omezování zdravotní péče v České Republice není nutné. Kromě krachujících států, jediná ČR z ostatních členských zemí EU přistoupila v letošním roce ke snížení výdajů na zdravotnictví, přestože hospodářská situace u nás není tak dramatická.
MUDr. Jaroslav Krsička, předseda MO a krajský koordinátor LOK-SČL, Orlickoústecká nemocnice, a.s.

 

STOMATOLOGICKÁ POHOTOVOST V REGIONU

Pohotovost je zajištěna v uvedené dny od 8 - 11 hodin

1. - 2. 6. 2013 MUDr. Šefrna Karel Č. Třebová Habrmanova 306 465 534 834
8. - 9. 6. 2013 MUDr. Škorpil Zdeněk Vysoké Mýto Štefánikova 396 465 423 824
15. - 16. 6. 2013 MUDr. Špajová Dagmar Č. Třebová Masarykova 1071 465 534 149
22. - 23. 6. 2013 MUDr. Špátová Marcela Ústí n. O. Smetanova 1390 465 524 128
29. - 30. 6. 2013 MUDr. Štancl Jiří Č. Třebová F.V.Krejčího 405 465 530 247
 
Zajímavé esperantské stránky: http://esperantskecesty.blogspot.cz/

Jde o stránky popisující v češtině  zájezdy esperantských dětí do ciziny. Iniciátorkou všech těchto cest je paní Zdena Novotná. Ač nedávno oslavila již osmdesátku, tak pokračuje v  esperantských zájezdech také v letošním roce, kdy pojede na Slovensko.