Českotřebovský deník 131/2012 (30.5.)                                 
Českotřebovský zpravodaj - červen 2013 v distribuci  od čtvrtka 30.5.

  • Prodává se na těchto prodejních místech :   Nádraží ČD   prodejna tisku HDS  a PONT,  DAS Jarmila Dlouhá  Sadová ul, Nové náměstí - stánek noviny, Qanto - supermarket Nové náměstí,  Novinový stánek Křib, Infocentrum města  v budově radnice, trafika paní Kyselové v Hýblově ulici,  zpravodaj prodávají všechny podejny družstva Konzum v České Třebové (Diskont, Skalka, Lhotka a Brázdov) a také prodejny Konzum v Rybníku, Semaníně, Dlouhé Třebové a v Třebovici, v prodejna potravin pod Jelenicí (Kubelkova ul.), Papírnictví a trafika paní Machové, Litomyšlská ulice, Papírnictví Němeček Litomyšlská ulice, prodejna NOPEK Habrmanova ul., na Farářství, prodejna Grantis Computer Ústecká ulice naproti bývalému Albertu, v prodejně VALMONT v pasáži Kaufland.
  • Distribuci zajišťujeme vlastními silami ve městě Česká Třebová a jeho připojených obcích, v Semaníně, v Třebovici, v Přívratě, ve Zhoři, Němčicích, v Rybníku, v Dlouhé Třebové, v Řetové a v Ústí nad Orlicí. V ostatních místech distribuci zajišťujeme pomocí pošty, je třeba navíc platit poštovné. 

    Bývalý Albert na Parníku dostane nové využití.

    Objekt již získal nového majitele a ten s ním koupil i vedlejší parkoviště. Díky tomu se asi před měsícem objevila nová značka "Zákaz vjezdu". Zřejmě dočasně, než bude objekt připraven k novému využití, protože i sem budou přece jezdit zákazníci.  Celá oblast tak konečně zase trochu ožije. Novým majitelem objektu je společnost MARO, s.r.o., obchod a projekce. Jde o firmu z Pardubic, zaměřenou na oblast Topení - voda - plyn - koupelny, která má obdobná centra také jinde, např. v Pardubicích, Jičíně na dalších místech ve východních Čechách.  Na Parníku tedy vznikne  novém koupelnové centrum s dalšími službami pro své zákazníky, které do České Třebové hodlá přilákat i z širšího regionu. Částečně podobnou nabídku má např. v Ústí nad Orlicí napři společnost Sefir...
    Třebovák odvolán z představenstva ČD Cargo a z funkce obchodního ředitele

    Představenstvo společnosti na svém zasedání dne 30. 5. 2013 projednalo oznámení Ing. Vlastimila Chobota, kterým se ze zdravotních důvodů s účinností dnem 31. 5. 2013 vzdává funkce člena představenstva společnosti ČD Cargo a současně k témuž datu i pracovní pozice obchodního ředitele.  Představenstvo společnosti Ing. Vlastimilu Chobotovi v této souvislosti vyslovilo uznání za jím dosažené výsledky v řízení obchodního úseku i za práci pro společnost ČD Cargo v pozici člena statutárního orgánu. Současně vyjádřilo víru v brzké zlepšení jeho zdravotní kondice s výhledem na další vzájemnou spolupráci. Představenstvo společnosti současně obsadilo s účinností od 1. 6. 2013 do pozice obchodního ředitele pana Zbyszka Waclawika, současného jednatele společnosti Koleje Czeskie, dceřiné společnosti ČD Cargo v Polsku. Na jiné pozici  dříve pracoval ve vedení společnosti ČD Cargo  také další Třebovák  PhDr. Jiří Špička, který nyní pracuje jako náměstek ředitele  SŽDC v Praze.
     
    Hejtman se dohodl na spolupráci s gubernátorem Zakarpatské oblasti. Společně poté uctili památku T. G. Masaryka

    Užhorod/Pardubice (30. 5. 2013) – Pracovní cesta delegace Pardubického kraje pokračovala na Ukrajinu do Zakarpatské oblasti. Gubernátor (předseda Zakarpatské oblastní státní administrativy) Oleksandr Ledyda přijal na úřadě v Užhorodě hejtmana Martina Netolického spolu s předsedou Prešovského samosprávného kraje Peterem Chudíkem. Nejvyšší zástupci regionů se dohodli na spolupráci, písemně ji stvrdí na podzim v Pardubickém kraji. Společně poté uctili památku prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.
    „Zájem České republiky v zahraničních vztazích se podle mého názoru po Sametové revoluci poněkud chybně otočil pouze na západ. Hledali jsme partnera pro spolupráci v oblasti školství, kultury, ale také pro vytváření potenciálních obchodních příležitostí našim podnikům ve východní části Evropy. Dohodli jsme se na tzv. Trojdohodě o spolupráci mezi Zakarpatskou oblastí, Prešovským regionem a Pardubickým krajem,“ shrnul jednání hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Memorandum, které bude blíže specifikovat parametry spolupráce, bychom měli podepsat se zástupci obou regionů ještě letos v září u nás v Pardubickém kraji,“ doplnil Netolický. Předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík připomněl dlouhodobou spolupráci s Pardubickým krajem, která funguje úspěšně již od 2002. Pevně věří, že se podaří vzájemnou spolupráci ještě více prohloubit. „Děkuji panu předsedovi Peteru Chudíkovi za to, že nám zprostředkoval setkání s gubernátorem Oleksandrem Ledydou. Jednání si dovolím označit za velmi otevřená a přátelská. Bylo patrné, že nás pojí společná prvorepubliková historie,“ pochvaloval si jednání hejtman.
    Hejtman Netolický diskutoval s Oleksandrem Ledydou a předsedou Chudíkem také o regionálních rozpočtech a přípravě na další programovací období evropských dotací. Gubernátor se zajímal o problematiku Schengenské hranice, měny euro a fungování Evropské unie.
    Na závěr společného setkání společně uctili památku prvního prezidenta Československa, když položili květiny k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka v parku nedaleko centra Užhorodu.
     
    Litomyšlské iktové centrum zajišťuje péči pro pacienty v polovině kraje

    /Litomyšl, 30. 5. 2013/ Jedno ze dvou takzvaných Iktových center v Pardubickém kraji pro léčbu náhlých cévních mozkových příhod (mrtvic) se rozvíjí v Litomyšlské nemocnici. Zajišťuje spádovou oblast téměř poloviny kraje a přináší rozvoj dalších oborů, zejména rehabilitace a ortopedie. Statut mu udělilo ministerstvo zdravotnictví na začátku roku 2011. S vysoce rozvinutou neurologií jako „vlajkovou lodí“ Litomyšlské nemocnice počítá Scénář rozvoje nemocnic v kraji, který čeká na schválení Zastupitelstva PK v červnu letošního roku. „Pacientům s mrtvicí se ve specializovaném regionálním centru dostává rychlého vyšetření a léčby,“ vysvětlil ředitel nemocnice Libor Vylíčil. Příčinou onemocnění je uzávěr nebo prasknutí mozkové cévy. „Jde o velmi závažná onemocnění, která mohou pacienty doživotně poškodit např. ochrnutím na polovinu těla, postižením řeči, zraku, rovnováhy a dalších funkcí včetně psychických,“ dodal ředitel. Přežití a další kvalita života pacienta je tak přímo závislá na rychlosti a odbornosti poskytnuté péče. Statut Iktového centra klade zvýšené nároky také na lékařský, sesterský, rehabilitační a další personál.
    „Museli jsme splnit přísné podmínky, například zřídit nové oddělení lůžkové rehabilitace o kapacitě 20 lůžek včetně odborného personálu. Dále jsme museli stavebně oddělit iktovou jednotku od neurologického oddělení. Musíme mít k dispozici kvalitní diagnostiku a vybavení a nakoupili jsme nové polohovací postele,“ uvedl primář oddělení neurologie Marián Kuchar. Ředitel Libor Vylíčil uvedl, že nákup potřebného přístrojového vybavení bude nemocnici stát 21,5 milionů korun, na což obdrží dotaci z evropských fondů ve výši 19 milionu korun, k tomu 2,5 milionů korun přidá Pardubický kraj. Špičkovými přístroji bude dovybavena nejen neurologická iktová jednotka, ale i oddělení ARO, biochemická laboratoř, transfuzní oddělení a oddělení rehabilitace. Přípravu podmínek pro iktové centrum přísně kontroluje příslušná komise ministerstva zdravotnictví.
    „Výborná je spolupráce s rehabilitačním oddělením, kam jsou pacienti po stabilizaci stavu předáváni k nácviku chůze, pohyblivosti končetin, řeči a dalších funkcí,“ připomněl primář Marián Kuchar. Na péči se podílí i logoped a ergoterapeutka, kteří urychlují uzdravování a udržování soběstačnosti nemocných.
    Iktové centrum v Litomyšli tedy zahrnuje oddělení neurologie o 26 lůžkách na oddělení a čtyři lůžka neurologické JIP, kde se léčí pacienti takzvanou trombolýzou. „Tato léčba spočívá v tom, že se do určité doby po uzavření cévy v mozku trombem podává lék, který rozpouští sraženinu a mozek není úplně poškozen jako při neléčení. Pacienti se tak často vracejí do běžného života, což se dříve tak nestávalo,“ vysvětlil Libor Vylíčil. K tomu náleží i další komplexní vybavení a oddělení, která zabezpečují jeho servis. Jedná se o lůžkovou rehabilitaci o 20 lůžkách, vybavené laboratoře, RDG oddělení se speciálním ultrazvukem.