Českotřebovský deník 132/2013 (31.5.)                                  

VLAK 2013 = Součinnostní cvičení složek Policie České republiky a Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje se připravuje na 19. června do České Třebové 

Tématem součinnostního cvičení „VLAK 2013“ je osvobození rukojmí zadržovaných v železničním vagonu. Zásahu bude předcházet prvotní vyjednávání odborníků z řad Policie ČR
 
Cíl cvičení „VLAK 2013“
 prověřit a procvičit několik forem na sebe navazujících policejních činností, které nelze zabezpečit běžnými silami a prostředky Krajského ředitelství policie Pardubického kraje („Ř Pak“),
 prověřit spojení a funkci jednotlivých štábů zasahujících složek Policie Č a IZS, využití radiostanic pracujících v síti Matra mezi velitelem zásahu a ostatními jednotkami, společně s plněním povinností Integrovaného operačního střediska KŘ Pak,
 prověřit systém vyrozumění, aktivaci, akceschopnost a připravenost jednotlivých složek IZS,
 prověřit řízení a organizaci zásahu Policie Č při zákroku,
 prověřit reálnost postupu při zákroku, který vykazuje známky teroristického útoku, na základě získaných poznatků upravit operativní dokumentaci,
 prezentovat činnost Policie Č pro veřejnost.
Doba a místo provedení cvičení „VLAK 2013“: Cvičení se uskuteční za reálné povětrnostní situace v prostoru Depa kolejových vozidel Česká Třebová – Rybník („DKV“) ve středu 19. června 2013 v čase od 7.00 do 15.00 hodin.
 
Stacionář na Lhotce změní zřizovatele 

Je to již věc známá několik měsíců, nyní byla posvěcená usnesením rady města.  V pondělí 27. 5. Rada města schválila končení smlouvy o výpůjčce nebytových prostor v budově čp. 172 na Lhotce v České Třebové a částí pozemků s občanským sdružením „Přátelství“a  to dohodou ke dni dohodou k 12.07.2013.

a současně v dalším usnesení schválila uzavření smlouvy o výpůjčce nebytových prostor v budově čp. 172 na pozemků s příspěvkovou organizací Sociální služby Česká Třebová. V praxi to tedy znamená, že novým zřizovatelem stacionáře budou Sociální služby Česká Třebová  jako příspěvková organizace města.  K uvedenému musí být ještě dohodnuta řada dalších věcí, které s etýkají taaké převodu mobiliáře a případně i zaměstnanců, resp. prodloužení či ukončení jejich pracovních smluv. Služby poskytované stacionářem v České Třebové tedy pokračují dál i v červenci pod novým zřizovatelem.

 
Informace z jednání Rady Pardubického kraje konané dne 30. května 2013                                   

Kraj se změnami ve školství vyčká do reformy financování
Rada Pardubického kraje dnes odložila původní termín 30. června 2012, dokdy chtěla mít hotový návrh změn v oblasti gymnaziálního a odborného vzdělávání. V současné době totiž není vyjasněn způsob financování regionálního školství, jehož reformu připravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Zavedení nového systému financování přímých nákladů na vzdělávání se předpokládá k 1. lednu 2015.  „Bez znalosti nového způsobu financování by změny v oborové struktuře středních škol mohly v konečném důsledku krajskou síť škol větší měrou zatížit rozpočet Pardubického kraje,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Jana Pernicová. Z dosavadních modelových příkladů financování zpracovaných ministerstvem totiž vyplývá výrazný negativní ekonomický dopad především na střední školství, a tím i na rozpočet kraje jakožto zřizovatele. „To však neznamená, že při dohodě všech zúčastněných stran, kterými jsou Pardubický kraj, místní samosprávy a školy, ke změnám nebude docházet. V případě schválení definitivní podoby způsobu financování regionálního školství bude nutné se k tomuto materiálu vrátit.“ uzavírá Jana Pernicová.
 
Splynutí elektrotechnických škol přinese kvalitu i úspory
K dohodě došlo už nyní v případě dvou středních škol s elektrotechnickým zaměřením v Pardubicích. Rada Pardubického kraje dnes schválila návrh na splynutí Střední odborné školy elektrotechnické a strojní a Středního odborného učiliště, Pardubice, Do Nového 1131 a Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy, Pardubice, Karla IV. 13.  Nástupnickou organizací se k 1. září 2013 stane nově zřízená příspěvková organizace s názvem Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice. Výše uvedené střední školy splynutím zaniknou. „Prvotním hlediskem je zvýšení kvality vzdělání v těchto středních školách, zvýšení prostupnosti oborů vzdělání a lepší uplatnění absolventů v praxi. K tomu lze dospět jedině restrukturalizací s ohledem na ekonomické využití kapacity těchto škol po splynutí,“ vysvětluje změnu náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Kromě toho vzniknou úspory v oblasti administrativního řízení školy. Takto získané finanční prostředky budou moci být v nově vzniklé organizaci využity k dalšímu zkvalitnění středního školství. Po rozhodnutí o splynutí Zastupitelstvem Pardubického kraje budou odvoláni z funkce ředitelé zanikajících organizací a zároveň bude vypsán konkurz na ředitele nově zřízené příspěvkové organizace.
 
Jmenování nových ředitelů středních škol a školských zařízení
V květnu se na základě usnesení Rady Pardubického kraje uskutečnilo hned několik konkursních řízení na obsazení vedoucích pracovních míst v krajem zřizovaných středních školách a školských zařízeních. Své funkce na základě doporučení konkursních komisí obhájili a byli k 1. srpnu 2013 nově jmenováni: ředitelka Centra celoživotního vzdělávání - zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Pardubického kraje Mgr. Monika Jirásková, ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska Litomyšl Mgr. Ivana Hynková, ředitel Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim Ing. Stanislav Valášek, ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun Ing. Jaroslav Novák, ředitel Střední odborné školy elektrotechnické a strojní a Středního odborného učiliště, Pardubice, Do Nového 1131 Ing. Jiří Huráň, ředitel Průmyslové střední školy Letohrad Ing. Martin Prikner, ředitel Středního odborného učiliště zemědělského Chvaletice Ing. Oldřich Semenec, ředitel Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí Ing. Zdeněk Rössler, ředitel Střední zdravotnické školy Svitavy PhDr. Bc. Radim Dřímal, ředitel Odborného učiliště Chroustovice Ing. Bc. Jaroslav Bálek, ředitelka Speciální mateřské školy, základní školy a praktické školy Pardubice Mgr. Bronislava Štursová, ředitelka Speciální základní školy Bystré Mgr. Dita Bomberová, ředitelka Základní školy a Mateřské školy při Hamzově odborné léčebně pro děti a dospělé Luže Ing. Lenka Jeníčková a ředitelka Základní školy praktické Česká Třebová Mgr. Iva Fikejsová.
Ke změnám na pozicích ředitelů středních škol dochází na gymnáziích v Holicích a ve Vysokém Mýtě. Novou ředitelkou Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích se stává Mgr. Andrea Daňková, která uspěla v konkurenci dalších tří uchazečů, vysokomýtské Gymnázium povede Mgr. Blanka Kysilková, která byla hodnocena jako nejvhodnější z celkového počtu tří uchazečů.
 
Vesnicí roku je letos Dolní Újezd na Svitavsku

Pardubice (31. 5. 2013) - Devatenáct obcí se ucházelo o prestižní titul Vesnice roku 2013 Pardubického kraje. Tradiční symbol pro vítěze v podobě Zlaté stuhy však mohla získat jen jedna z nich. U odborné poroty tentokrát nejvíce zabodoval Dolní Újezd z okresu Svitavy. Postoupí tak do celostátního kola.
„Dolní Újezd si nás získal zejména unikátním představením života v obci při zapojení všech obyvatel a subjektů,“ oznámil Václav Kroutil, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov a dodal: „Komise letos vůbec neměla jednoduché rozhodování. Všech 19 přihlášených mělo co ukázat. Rozhodně si všechny obce, jejich starostové i obyvatelé zaslouží obdiv za odvahu se do soutěže přihlásit.“
Komise hodnotila například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. Modrou stuhu za společenský život mohou očekávat v Ostrově z okresu Chrudim. Obec vyhrála především díky živé spolkové činnosti. Bílá stuha za činnost mládeže poputuje do Dřítče na Pardubicku, a to za různé formy a pestrou škálu aktivit pro mládež. „Na malou obec Vysočina z okresu Chrudim čeká Oranžová stuha díky vynikající spolupráci obce se zemědělským subjektem, která je výrazným přínosem pro život a fungování obce,“ sdělil radní Kroutil. „Komise vyhodnotila, že o zeleň a životní prostředí se nejlépe starají v Bystrém na Svitavsku, odměnou jim za to bude Zelená stuha,“ dodal radní Kroutil.
Výsledky Vesnice roku 2013 Pardubického kraje
Zlatá stuha – Dolní Újezd (okres Svitavy)
Modrá stuha - Ostrov (okres Chrudim)
Bílá stuha – Dříteč (okres Pardubice)
Oranžová stuha – Vysočina (okres Chrudim)
Zelená stuha – Bystré (okres Svitavy)
Z našeho okolí si dělali velké naděje zástupci obce Přívrat., která dokázala v uplynulém období skutečné divy. Těžko ji porovnávat s velkými a finančně bohatšími obcemi (typu Dolní Újezd) , je škoda, že se nebere ohled i na tyto parametry. V každém případě je pro nás obec Přívrat velkým vzorem, jak vést obec, zajistit služby a bohatý společenský život.
LSPP pro dětské pacienty v Chrudimi

K datu 1. 6. 2013 dochází k úpravě provozní doby Lékařské služby první pomoci pro dětské pacienty v Chrudimi, která je poskytována v areálu Chrudimské nemocnice, a.s. firmou pana Malého.
Od 1. 6. 2013 bude ordinační doba LSPP pro dětské pacienty v Chrudimi ve dny: pátek 16 - 20 h, soboty, neděle a svátky 8 - 17 h, ve dny pondělí - čtvrtek bude LSPP pro děti zajišťována dětskou LSPP v areálu Pardubické nemocnice.
O nemocné děti, jejichž nemoci si vyžádají ošetření specialistou dětským lékařem, se i nadále postarají v Chrudimské nemocnici, a.s., a to lékaři dětského a novorozeneckého oddělení 24 hodin denně sedm dní v týdnu.
Více informací na u MUDr. Čichovského v Chrudimské nemocnici.
Projekt pokládky tichých krytů vstupuje do své druhé poloviny

Pardubice (30. Května 2013) – Modernizace klíčové silnice v Pardubicích pokračuje podle plánu. Už od začátku května silničáři opravují „výpadovku“ z centra na Hradec Králové pomocí nové technologie – tichých krytů. Práce teď vstupují do druhé poloviny plánovaného harmonogramu.
V neděli 2. června bude podle plánu dokončena druhá etapa modernizace silnice III/32224 v úseku od obchodní zóny u Intersparu až po kruhovou křižovatku u hypermarketu Globus. V pondělí 3. června se stavbaři rozdělí na dvě party a přesunou se na další dva úseky stavby. „Čeká nás pravděpodobně nejnáročnější část projektu, a to oprava a pokládka tichého krytu v úseku od Wonkova mostu okolo univerzity až po křižovatku na Staré Hradiště a současně v úseku od kruhové křižovatky Globus po napojení na hradubickou silnici. Budeme pracovat na dvou místech zároveň, chceme tak práce urychlit a komplikace pro řidiče co nejvíce zkrátit,“ řekl Jaromír Dušek, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost. Práce na těchto dvou úsecích by měly být ukončeny 23. června, konečný termín ale bude odvislý od přízně počasí. „V rámci této etapy uzavřeme na jeden den i okružní křižovatku Globus, která také dostane nový povrch a nové dopravní značení,“ dodal ještě Dušek. Tímto dnem bude neděle 16. června.
Práce s sebou přinesou i dopravní omezení a uzavírky. Úsek od Wonkova mostu bude uzavřen pro osobní a nákladní dopravu, která bude muset využívat objízdné trasy po hradubické silnici, případně okolo hlavního nádraží a přes Polabiny. Přes most Pavla Wonky směrem ke Globusu budou jezdit jen některé spoje městské hromadné dopravy, jiné zamíří na odklonové trasy. Podrobnosti o dočasných jízdních řádech jsou umístěny na webových stránkách Dopravního podniku města Pardubice (www.dpmp.cz), se kterým byly uzavírky projednány – stejně jako s dalšími dotčenými subjekty. Uzavírky a objížďky byly povoleny odborem dopravy Magistrátu města Pardubice. Investorem projektu pokládky tichých krytů za Pardubický kraj je Správa a údržba silnic Pardubického kraje, akci spolufinancuje Státní fond dopravní infrastruktury.
 
Línek: Přípravu čerpání unijních peněz po roce 2013 nelze podceňovat

Brusel (30. 5. 2013) - V prostorách evropského parlamentu se odehrálo 101. zasedání Výboru regionů. Ten zastupuje zájmy regionů a měst na celoevropské úrovni a ke svým plenárním zasedáním se schází pětkrát ročně. Zúčastnil se ho i jeho člen, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Mezi 16 projednávanými body jsme přijali stanoviska k balíčku týkajícím se zaměstnanosti mladých lidí, ukončení režimu mléčných kvót či například k regionálnímu pohledu na podporu inovací a výzkumu,“ shrnuje z Bruselu český zástupce Línek.
Magnetem jednání bylo vystoupení evropského komisaře pro regionální politiku Johanese Hahna a následná palba dotazů a připomínek členů Výboru regionů. „Prvního ledna 2014 začne nové sedmileté období a kraje i města potřebují znát přesné podmínky a možnosti čerpání peněz na regionální projekty. Přesto stále chybí finální dohoda na finančním rámci mezi Evropským parlamentem a Evropskou radou a zpožďuje se i vydání příslušných evropských nařízení, což není dobré,“ přibližuje diskuzi její účastník Roman Línek a varuje: „Vedle problémů na straně Evropské unie bohužel ani příprava české pozice pro příštích sedm let není zrovna nejlepší. Když to sečteme, tak se opakovaně můžeme dostat do situace, kdy se nám nemusí podařit vyčerpat v příštích letech vše, co pro náš rozvoj Evropská unie nabídne.“
 
Kraj pomůže s vybavením školy v Koločavě

Koločava/Pardubice (30. 5. 2013) – Krajská delegace vedená hejtmanem Martinem Netolickým navštívila také Koločavu, místo, kde se narodil slavný Nikola Šuhaj loupežník. Jeho životní příběh přiblížil čtenářům spisovatel Ivan Olbracht. Při prohlídce místní školy, kde se nachází Olbrachtovo muzeum, se hejtman rozhodl, že škole pomůže. Chce jim přispět 150 tisíc korun na vybavení tříd, návrh předloží Radě Pardubického kraje.
Při prohlídce školy jsem měl smíšené pocity. Viděl jsem poctivě pracující učitelky, zvídavé, srdečné a inteligentní děti, které však mají v porovnání s našimi žáky nesrovnatelně horší podmínky. To bylo patrné ze stavu budovy a vybavení školy, včetně stravovacího provozu,“ řekl hejtman Martin Netolický. Obyvatelé žijící ve vesnici, která leží v Mižhirském rajónu Zakarpatské oblasti na jižní hranici Siněvirského národního parku, mají velmi obtížné životní podmínky. Jsou obklopeni Karpatami, je zde jen málo pracovních příležitostí, řada lidí proto hledá práci například v České republice. „Lidé zde vzpomínají na období první republiky, kdy byla Koločava součástí Československa. Přes obtížné životní podmínky je zde srdečnost a pohostinnost samozřejmostí. Rozhodl jsem se proto dětem pomoci. Domluvili jsme s místním starostou, že jim přispějeme na vybavení třídy a zlepšení podmínek výuky. Je to podle mého navíc nejlepší způsob, jak ukázat solidaritu s méně bohatými oblastmi v Evropě,“ vysvětlil Martin Netolický.  Rada Pardubického kraje projedná návrh hejtmana 13. června, aby mohlo nové vybavení sloužit žákům v Koločavě již od začátku nového školního roku.
V krátkosti o Koločavě  V obci je škola s muzeem a bustou Ivana Olbrachta. U dřevěného kostela sv. Ducha, ležícího u silnice směrem na Siněvir, se nachází hroby českých četníků, zabitých Nikolou Šuhajem. Na hřbitově nad náměstím se nachází hroby Eržiky a Nikoly Šuhaje loupežníka. V obci je také muzeum československé školy a skanzen.