Středisko Javor hlásí: Mezinárodní pálení čarodějnic         

Ve dnech 26. – 28. 4. přijela do České Třebové skupina 26 skautů (v Polsku se nazývají harceři) na tradiční mezinárodní pálení čarodějnic.  Letošní rok jsme trochu pozměnili program a čarodějnice jsme pálili již v pátek večer. Zapálení ohně, při kterém se sešlo na 80 skautů a jejich příznivců, bylo stanoveno na 20. hodinu.
U ohně jsme zpívali písničky (polské i české), hráli soutěže a všichni jsme se výborně bavili.
V sobotu jsme se vydali na výlet do Letohradu.
Zdejší město se připojilo k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - Brány památek dokořán a otevřelo veřejnosti své památky.
Prohlédli jsme si zámek, Grotu v parku, světničku Járy Cimrmana, ale i kapli svatého Jana Nepomuckého, kde se konal fotografický a malířský plenér. Dále jsme si s průvodcem prošli pamětihodnosti ve městě a okolí.
Při zpáteční cestě jsme se ještě zastavili na zřícenině hradu Lanšperk, kde všechny uchvátil krásný výhled z umístěné vyhlídkové věže.
Po návratu do České Třebové a chutné večeři – guláš s knedlíkem, který někteří harceři ochutnali poprvé v životě, jsme se vydali na prohlídku města.
Nejprve jsme se vydali do Javorky, pak jsme se šli podívat na zbytky sněhu na Pekláku. Dále jsme při naší prohlídce nemohli vynechat Rotundu Svaté Kateřiny, která již byla pěkně osvětlena. Následně jsme se vydali na Staré náměstí a přes hasičskou zbrojnici jsme si šli prohlédnout nádraží ČD a dopravní terminál. Přes Javorku jsme pak došli ke klubovně. Jelikož se ještě nikomu nechtělo jít spát, tak jsme udělali oheň, zazpívali písničky a zhodnotili den.
V neděli jsme náš program ukončili v bazénu. Krátce před polednem jsme se rozloučili a všichni jsme se odebrali domů.
Akce spolupráce mezi skauty z České Třebové a harcery z Olawy jsou podpořeny Pardubickým krajem a městem Česká Třebová.
Další fotografie z akce lze nalézt na stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/2013-4-28carodejnice/
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová