MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY VETERÁNŮ nad 40 let 

Vynikající úroveň a suverénní vítězství VSK Rybáren Staré Město

Už soupisky družstev a kvalita zápasů v kvalifikačních skupinách předznamenávali to, že letošní 18. ročník M-ČR bude jeden z nejkvalitnějších v historii. Finálový turnaj tuto domněnku jednoznačně potvrdil.

Deset družstev bylo rozděleno podle předem daného klíče pro nasazení. V sobotu ve 13.00 hodin se rozjeli naplno zápasy ve skupinách, které se hráli na dva hrané sety. K dispozici byli tři kurty v Choceňské volejbalové hala na ZŠ  Sv. Čecha a hala VK Choceň. Po prvních zápasech byl slavnostně zahájen už 18. ročník M-ČR veteránů nad 40 let. Úvodním slovem povzbudili hráče pánové Miroslav Vyhlídal (předseda KSV ČVS), Bohuslav Vičar (zástupce firmy GALA) a Lubomír Vašina (ředitel soutěže a hlavní organizátor).

Souběžně s finálovým turnajem mužů byl v 17:00 hodin zahájen za účasti šesti družstev i turnaj žen. Zápasy ve skupinách byly vyrovnané, ale klíč dalšího postupu dával šanci pouze čtyřem družstvům hrát v neděli ještě o mistrovský titul. V každém družstvu byly oporami bývalý volejbalový reprezentanti nebo extraligový hráči. Tak obrovskou koncentraci vynikajících hráčů můžeme snad jen vidět v létě na antukové lize. Posuďte sami kdo se objevoval po dva hrací dny pod vysokou sítí v Chocni.  Smolka, Matoška, Knoflíček, Karabec,  Dvořák, Emmer, Dosoudil, Koloušek, Zita, Beneš, Sibernágl, Jokl, Michal, Matoušek, Stejskal, Sedláček, Malčík, Zita, Melichárek, Chajda, Ševců,  Pavlík, Chromý a velká řada dalších vynikajících hráčů.                                  

Po prvním hracím dnu si nevybojovalo postup do nedělních bojů až po počítání setů družstvo Blesku Letovic a NF Praha.  Vítězem skupin se stala podle papírových předpokladů družstva VSK Rybárny Starého Města a Jižní Stroje České Budějovice.Ve skupině A bylo toto pořadí 1.Staré Město, 2. Kajmani Praha, 3. Blesk Letovice, 4.Červený Kostelec, 5. Borci z Ostravy. Ve skupina „B“, skončilo na  prvním místě družstvo Jižní Stroje České Budějovice, 2. VK Liberec, 3. NF Praha, 4. Sokol Troubky, 5. Rayfilm Opava.. Zápasy ve skupinách skončily před devatenáctou hodinou a hala patřila ještě na dvě hodiny turnaji žen.

Tak jako v loňském roce byl hotel Peliny, kde byla ubytována převážná část volejbalových družstev středem večerního posezení a zábavy. V mnoha případech se viděli někteří kamarádi po několika letech poprvé a tak nemusím vůbec říkat, že u stolů bylo mnoho zábavy, povídání, vzpomínání. Vzduchem létali neskutečné historky a vzpomínky. Díky turnaji žen a jejich přítomnosti na veteránském gala večeru byl taneční parket v plné permanenci, stejně tak, i blízký plně vybavený bar. Ale všechno jednou končí a zodpovědnost z nedělních zápasů vyhnala převážnou část volejbalistů na kutě.

Nedělní program začal v devět hodin prvními zápasy žen a utkáním o 9.-10. místo, které pro sebe vybojovalo družstvo Borců z Ostravy. V zápasech o 5. – 8. místo skončili Letovice po vítězství nad Sokolem Troubky a NF Praha na 5. místě.                                                                                                                                                                   V neděli se hrál i výborný ženský volejbal, plný výměn a emocí .Na dalších dvou kurtech v hale ZŠ Sv.Čecha mezitím probíhaly další boje. V neděli dopoledne bylo jasno kdo bude hrát o mistrovský titul. Semifinálové dvojice vypadaly takto: Staré Město – VK Liberec a Jižní Stroje České Budějovice  – Kajmani Praha . Všechna čtyři družstva šla do těchto bojů bez výraznějších prognoz na vítězství, tak byli družstva vyrovnané. Nakonec se po skvělých výkonech do finálového duelu o Mistra České republiky ve volejbale veteránů nad 40 let probojovala zaslouženě družstva VSK Rybárny Staré Město a Kajmani Praha. V utkání o 3. místo zvítězil po urputné bitvě až v tie-breaku zkušenější celek z VK Liberec nad Jižními Stroji České Budějovice.

 A bylo tady očekávané finále. Ve třináct hodin zahájili zkušení rozhodčí Kamil Renčin a Michal Kostka zápas mezi  mistry České republiky veteránů z roku 2012 VSK Rybárny Staré Město a družstvem Kajmani Praha. První set byl jednoznačně v režii Staroměstských hráčů, když na síti se prosazovali především smečař Igor Stejskal, universál Petr Karabec a oba blokaři Petr Sedláček a Marek Šimko. Ve druhém setu se hra vyrovnala a k výbornému výkonu se přidali i Pražští kajmani Luboš Zita a Jarda Malčík.  Staré Město si v tuto chvíli na krátko vybralo slabší chvilku, ale nakonec vyhrála větší sehranost a vyrovnanost týmu. Všichni zúčastnění hráči finálového zápasu podali skvělé výkony a byl k vidění bojovný volejbal, plný dlouhých výměn a skvělých zákroků v poli a na síti. Vše doplňovala výborná atmosféra fandících již nehrajících družstev. Nakonec po setech 25:17 a 25:21 zvítězilo družstvo Starého Města.

V průběhu mistrovství se přišli podívat a povzbudit mnohdy své kamarády současní či bývalý reprezentační trenéři Zdeněk Šmejkal, Jirka Šiller, Jindřich Licek a další volejbalové osobnosti Jaroslav Charvát, Miroslav Vyhlídal a na volejbalovou zkušenost i reprezentační mladí, které mělo v tuto dobu v Chocni soustředění. Závěrečné předávání cen nejlepším družstvům, hráčům a hráčkám, krátké ocenění jejich výkonů zařídili a medaile předali

Konečné výsledky

Mistr České republiky veteránů nad 40 let pro rok 2013: VSK RYBÁRNY STARÉ MĚSTO

          Pavel Chajda, Bedřich Dosoudil, Pavel Chmela, Petr Karabec, Martin Tomáš, Roman Kamba,             

          Petr Chromý, Jindřich Pavlík, Zdeněk Melichárek. Petr Sedláček, Igor Stejskal, Marek Šimko

2.MÍSTO -    KAJMANI PRAHA                                                                                                              

3.MÍSTO -    VK LIBEREC                                                                                                                      

4.MÍSTO -    JIŽNÍ STROJE ČESKÉ BUDĚJOVICE                                                                                                

5.MÍSTO -    BLESK LETOVICE                                                                                                             

6.MÍSTO -    NEMILOSRDNÁ FRONTA PRAHA                                                                                                   

7.MÍSTO -    VK ČERVENÝ KOSTELEC                                                                                                         

8.MÍSTO -    SOKOL TROUBKY                                                                                                            

9.MÍSTO -    BORCI Z OSTRVY                                                                                                          

10.MÍSTO -  RAYFILM OPAVA                                                                                                                                                                                                                                                                           

Jako každým rokem bylo vyhlášení i individuálních výkonů a předány ceny nejlepším hráčům.

Nejlepší hráči finálového turnaje Mistrovství České republiky veteránů nad 40 let:

PETR SEDLÁČEK                                           -  VSK RYBÁRNY STARÉ MĚSTO                                                

EDUARD NAVRÁTIL                                     -  NF PRAHA                                                                        

RENÉ DVOŘÁK                                              - JIŽNÍ STROJE ČESKÉ BUDĚJOVICE                        

LUBOŠ ZITA                                                   - KAJMANI PRAHA

Nejlepší hráč finálového zápasu a osobnost Mistrovství České republiky nad 40 let:

IGOR STEJSKAL                                             - VSK RYBÁRNY STARÉ MĚSTO                                                 

Závěrečné pořadí turnaje žen:                                                                                                                    

1.místo    - OPAVA                                                                                                                                      

2.místo    - BABOVŘESKY                                                                                                                                              

3.místo    - OSTRAVA                                                                                                                                        

4.místo    - FRÝDEK - MÍSTEK                                                                                                                                

5.místo    - PARDUBICE                                                                                                                       

6.místo    - NÁCHOD (loňský vítěz)                                                                                                                               

Závěrečné předání cen bylo příjemným završením dvou hracích dnů. Ceny, medaile, diplomy, věcné ceny a velký putovní pohár pro „MISTRA“ předávali předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník, který se zájmem shlédl finálový zápas, předseda OVS ČVS Jan Motl, bývalí vynikající hráč a dárce jedné z hlavních cen Tomáš Valach a Lubomír Vašina ředitel a hlavní organizátor M-ČR veteránů nad 40 let. Poděkoval rozhodčím P.Švomovi, P.Kučerovi, M.Kostkovi a J.Husák, J.Motlovi a K. Renčínovi za jejich přístup a vedení zápasů a samozřejmě vyzdvihl všechny, kteří se na této povedené akci podíleli. Poděkování zaznělo firmě Gala a.s.  p. B.Vičarovi a vedení, stejně tak Českému volejbalovému svazu, Penzionu Lanšperk a Tomáši Valachovi. To co však bylo nejdůležitější byl fakt, že jsme strávili společně opravdu vydařené dva dny a odjížděli jsme všichni zdrávy a bez větších šrámů. Přeji nám všem aby takových akcí v příjemném prostředí a s pohodovými lidmi bylo co nejvíce děkuji Všem zúčastněním za skvělou atmosféru.                                          Lubomír Vašina.