22.5.2013, Turnaj českotřebovských školiček -

- UEFA GRASSROOTS DAY 2013


Ve středu 22.5.2013 se v odpoledních hodinách uskutečnil na fotbalovém hřišti Pod  Jelenicí v České Třebové unikátní turnaj v kopané. Turnaj byl pořádán v rámci celoevropské kampaně Grassroots Day - dne fotbalu pro všechny, kterou vyhlásila evropská fotbalová asociace UEFA a podpořila i Fotbalová asociace ČR.

Turnaje se zúčastnily výběry 1. tříd českotřebovských základních škol Ústecká, Habrmanova a Nádražní. Kvarteto účastníků bylo doplněno předškoláky mladší přípravky C z pořádajícího klubu FK Česká Třebová. V každém z týmů tvořili jádro hráči místního FK Česká Třebová, doplnění chlapci i děvčaty, pro které byl tento turnaj první fotbalovou zkušeností.

Už první kola ukázala, kdo bude v turnaji favoritem a kdo se s kým utká o konečné umístění. O třetí místo se v posledním kole utkaly základní školy Ústecká a Nádražní. Po tuhém boji se nakonec z bronzových medailí radovali hráči ZŠ Nádražní.

Souběžně hrané utkání o první místo bylo vyvrcholením celého turnaje. Střetli se v něm favorizovaný tým ZŠ Habrmanova a tým předškoláků FK Česká Třebová. V roli favorita do utkání nastupovali hráči “Červenky”, vždyť v prvních dvou kolech své soupeře doslova válcovali a dosáhli 19 branek. Utkání ovšem mělo naprosto opačný a nečekaný průběh. Předškoláci naprosto dokonale plnili po celý zápas trenéry předepsanou taktiku, o jeden až dva roky starší soupeře nepustili takřka do žádných šancí a sami trestali každou chybu nebo okénko v obraně svého soupeře. Skóre se se závěrečným hvizdem rozhodčího zastavilo na šokujících, ale zasloužených 7 : 1 pro předškoláky.

Po ukončení posledních zápasů přišlo na řadu vyhlášení výsledků turnaje i individuálních cen. Cenu pro nejlepšího brankáře turnaje si ( už tradičně ) odnesl Lukáš Morkes z týmu předškoláků FK Česká Třebová, cenu pro nejlepšího střelce Jan Tulis z týmu ZŠ Habrmanova ( 12 vstřelených branek ) a cenu pro nejlepšího hráče Lukáš Hýbl z týmu předškoláků FK Česká Třebová. Všechny týmy byly poté odměněny pamětními medailemi, věcnými a sladkými cenami. Vrcholem vyhlášení bylo předání poháru pro vítěze Turnaje českotřebovských školiček - UEFA Graasroots Day 2013 do ruk kapitána vítězného týmu předškoláků FK Česká Třebová Patriku Špatenkovi.

Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří menším nebo větším dílem přispěli ke zdárnému průběhu a kvalitě pořádaného turnaje, a to : hráčům a vedoucím základních škol za účast v turnaji, trenérům, rozhodčím, zdravotnici a dalším pořadatelům.

Závěrečný dík patří Městu Česká Třebová za podporu při ocenění jednotlivých týmů a hráčů a Fotbalové asociaci ČR za věcnou podporu při pořádání turnaje.

V České Třebové dne 22.5.2013

Martin Kapoun, hlavní pořadatel turnaje a head coach mladší přípravky C FK Česká Třebová