ČESKOTŘEBOVÁK LUBOŠ VAŠINA POVEDE ČESKOU REPREZENTACI NA SVĚTOVÉ UNIVERZIÁDĚ

Thajsko, Srbsko, Čína, tam všude byli předešlé světové univerziády a vždy vedl úspěšně naše reprezentační družstvo vysokoškoláků, zkušený trenér Lubomír Vašina. Je to tedy již čtvrtá olympiáda v řadě, tentokrát se koná akce, které se zúčastní 13 500 sportovců ze 161 zemí v Ruské Kazani (Kazaň je hlavní město Tatarstánu). Jednoho z nejbohatších států postsovětských republik, které má 3,7 mil. obyvatel. Odlet je jenom pár dní po skončení Týdne sportu, který jako hlavní organizátor Luboš Vašina spolu se svými sportovně založenými kamarády ve Třebové pořádá. Vládním speciálem Airbus 319.
Na univerziádě se bude bojovat ve 27 sportech ve 351 medailových soutěží.  Česká výprava čítá 147 sportovců (77 mužů a 70 žen), 60 osob doprovodu a 5 rozhodčích. Je to zatím nejpočetnější výprava v novodobé historii Letních světových univerziád.
Ke svému působení na univerzádách Luboš Vašina říká: „S volejbalem jsem se podíval po celém světě (Japonsko, Francie, Finsko a desítky dalších zajímavých zemí) a jsem za to vděčen těm, kteří mě k volejbalu přivedli.  Z volejbalové České Třebové byla vždy otevřená cesta do velkého světa volejbalu a její dobré jméno otvíralo dveře do nejlepších družstev a trenérských postů. Připomínám moje působení u reprezentace mužů a juniorů, Jirka Šiller u reprezentace žen, Ada Broulík u reprezentace juniorů Milan Džavoronok, šéftrenér beachvolejbalové reprezentace a teď Zdenda Šmejkal u reprezentace mužů a čerstvě nejlepší trenér právě skončené sezony v ČR. A to už nemluvím o těch vynikajících hráčích, které Třebová vypustila do světa, namátkou B.Mikyska, M.Pakosta, M.Vodička, R.Hýbl, J.Kuliha, J.Mlčuch, D. Fořt, M.Ruffer a mnoho dalších. Škoda jen, že takového potencionálu neumíme využít v našem městě. Zájem a sen představit nejvyšší volejbalovou soutěž pro Třebováky a udělat zábavu a propagaci na té nejvyšší úrovni by tady byl jak od našich trenérů, tak od odchovanců, kteří v nejvyšší soutěži působí. Momentálně jsou v reprezentaci dokonce čtyři hráči, kteří v České Třebové působili“.
Fotografie z působení Luboše Vašiny na  univerziádě v Bangkoku (1+2) a v Bělehradě (3+4)