Ceny města za rok 2013                        
 

V pátek 17. května 2013 se ve velkém sále Kulturního centra konal slavnostní večer spojený s předáváním Cen města za rok 2012. Celkem bylo uděleno šest cen Kohout 2012 a jedna cena starosty města . Slavnosti se zúčastnil také poslanec Parlamentu ČR Prof. Ing. Václav Cempírek  s manželkou a také delegace z našeho družebního města Svit vedená primátorem města p Abrahámem.  Ceny města předával starosta města Jaroslav Zedník společně se svými zástupci, podobně jako v jiných letech, večer moderoval opět Jan Čenský. O jednotlivých oceněných osobnostech byly předtočeny krátké filmové úvodní šoty, které byly zpravidla osobní zpovědí oceněné osobnosti.  Byly skutečně krátké, podobně jako  tradiční rozhovory Jana Čenského s oceněnými, takže nedocházelo k žádnému zdržení. Předávání cen města se stalo tradicí. Poprvé byly předány osobnostem města v obřadní síni staré radnice v roce 1999, letos se tedy tato slavnost opakovala již po patnácté. Přínosem  letošního roku byla instalace velkého projekčního plátna  za jevištěm (díky Janu Jasanskému, Evroservis), které se využívalo např. při nedávných představeních tanečního oboru ZUŠ. Díky digitální projekci je nyní obraz na plátně daleko jasnější a ostřejší, těžko to porovnat s některými projekcemi např. před několika lety. V kulturním programu večera pak vystoupili sólisté Městského divadla Brno v pořadu hvězdy muzikálu, ve kterém zazpívali  známé písně ze světových  muzikálů. Podobný pořad se zde v České Třebové  v rámci  slavnostního večera uskutečnil již v roce 2010, osvědčil se a proto byla letos tato dramaturgie zopakována.

Ceny Kohout 2012 získali :


1) Milan Špičák za přínos městu v oblasti kultury, jako dirigent Velkého swingového orchestru a tanečního orchestru Základní umělecké školy. Cenu města Česká Třebová kohout získal podruhé.

2) Jarka Bittl za přínos městu v oblasti kultury s přihlédnutím k loni vydané sbírce limeriků "Světlo za zrcadlem" a za celoživotní výtvarnou práci

3) Kolektiv studentů českotřebovského gymnázia Adam Ostruszka, Jiří Štembírek, Michal Koubek, Adam Pávek a David Lazárek za přínos městu v oblasti kultury a historie s přihlédnutím  k loni vytvořenému filmu "Vasil Timkovič - válečné osudy" o českotřebovském občanovi, válečném hrdinovi Vasilu Timkovičovi.

4) Petr Kvasnička za přínos městu v oblasti sportu s přihlédnutím k zisku vicemistra světa v hokejbalu i za celoživotní přínos k českotřebovskému sportu. Petr Kvasnička je předseda oddílu hokejbalu TJ Lokomotiva, působí jako trenér  mládeže a letos ukončil sportovní kariéru  hráče krajské ligy v ledním hokeji.

5) PaedDr. František Doležal  za celoživotní přínos městu v oblasti sportu s přihlédnutím k jeho životnímu výročí 70 let. František Doležal působil především jako učitel tělesné výchovy na gymnáziu, zasloužil se o dobudování sportovního areálu gymnázia, o založení tradice Běhu Javorkou, založil veteránský volejbalový klub,  spolupracoval při pořádání Týdne sportu.

6) Emil Vydra (in memoriam) za celoživotní přínos městu v oblasti sportu, opět zejména volejbalu, ale nejen v této oblasti. Cenu převzala manželka.

Cenu starosty města  získal (mini)pivovar Faltus, Cenu osobně převzal majitel pivovaru pan Miroslav Faltus, který poděkoval starostovi města za takové hodnocení, které je závazkem. Pivovar Faltus vaří z českotřebovské vody kvalitní pivo Kohout, první rok činnosti pivovaru dopadl velmi úspěšně. Ač není produkce pivovaru tak zcela zanedbatelná, tak Třebováci vypili během prvního roku všechno zde uvařené pivo. zájem je také o ubytovaci  a stravovací služby. Nabídka piva se rozšiřuje, k ročnímu výročí byl např. nově připraven 17° ležák Miroslav.


  • Program Městského divadla Brno: