Kolik  peněz na sport                                                               
Každý rok je jiný a jiná je i podobě městského rozpočtu. O posledních rozpočtech mluvíme často, porovnejme jej i s dobou pře deseti a více lety:  Nabízím srovnání částek věnovaných na sport v  letech 1999 - 2002, tedy v době, kdy byl na radnici starostou Jiří Pásek.  V té době např. v roce 1999 začínal Týden sportu ovšem jako akce města řízená  tehdy nově zřízenou sportovní komisí.  Naproti tomu pak v závěru ještě mohu nabídnout  letošní schválený rozpočet města, ve kterém jsou proti době před deseti lety částky do sportu znásobeny.

(Zdroj městské rozpočty na uvedená léta v publikované podobě  - částky uvedeny v tis. Kč.)

ROK2002 Sokolovna oprava   450
Plynofikace kuželny   60
Příspěvek na sport   920
správce sport.areálu GY  
Týden sportu   100
      1580
       
ROK2001 FK základy tribuny na stadionu   450
Volejbal. I. liga   50
Automotoklub   50
Příspěvek sportovním oddílům   1037
Správce sport. Areál    
Týden sportu   100
      1737
       
ROK2000 příspěvek sportovním oddílům   800
Sokol příspěvek na opravy tělocvičny 100
Gymnázium správce areálu  
Týden sportu   100
(navíc půjčka na tenisovou halu 1,5 mil. Kč)
      1050
       
ROK 1999 Příspěvek sportovním oddílům   700
FK zatravnění hřiště   440
Sokol - opravy tělocvičny 100
Týden sportu   50
Sportoviště VDA   100
Skiklub oprava pilinové dráhy 50
      1440

Letos v roce 2013 bylo na sportovní činnost rozděleno pro celkem 1233 sportujících dětí a mládeže do 18 let (z toho 1018 registrovaných a 215 neregistrovaných)  rozděleno 1 425 200 Kč a další více než milion Kč  (1 014 625 Kč) byl určen pro trenéry mládeže. Další prostředky pak zůstávají v rozpočtu města na příspěvky na pořádání sportovních akcí. Největší akcí je Týden sportu, na který rozpočet města pamatuje částkou 510 tis. Kč. Letos byla v rozpočtu poprvé zřízena  rubrika  sportovní infrastruktura, tedy opravy a údržba sportovních zařízení, kam je letos určeno 650 tisíc korun ´Dalších více než 460 tisíc Kč bylo schváleno použít na výstavbu sportovního hřiště v areálu Sokola Lhotka.   Svoje kolonky v rozpočtu má cyklomaraton (30 tis. Kč), 10 dnů florbalu v České Třebové  (60 tisíc Kč.) atd., příspěvek na led pro hokejisty (400 tis. Kč) pro krasobruslaře (162 tis. Kč), 60 tis. Kč pro  pronájem krytého bazénu pro plavecký oddíl, 70 tis. Kč na úpravu běžeckých tras v okolí města a 360 tisíc zůstává pro příspěvky na sportovní akce jednotlivých oddílů pořádaných např. pro veřejnost   nebo akce  většího než městského významu.  Z uvedeného je vidět, jak se nám "sportovní rozpočet města  za deset let změnil, jak nabobtnal, zvětšil se 3,5x. Celkem jde tedy letos na sport cca 5400 tis. Kč.

V letošním roce je právě velké zvýšení, které se odvodňuje tím, že město má možnost nově získávat  poplatky za výherní hrací přístroje, jejichž výtěžek dříve býval poskytován na sport centrálně. jenže nejen na sport, ale do dalších neziskových oblastí jako je kultura,  péče o postižené, pro neziskovky.  Tam se již ovšem peníze v našem rozpočtu nenavýšily.  Přestože v oblasti sportu jsou rozdělovány velké prostředky, existuje stále mezi oddíly řevnivost a představa, že by bylo třeba zajistit spravedlivější rozdělování. Všechny sporty nemají stejné materiálové potřeby a všechny sporty také nemají stejnou možnost získávat další mimorozpočtové zdroje od sponzorů.   Jednotlivá sportovní   odvětví nemají stejné materiální základny. některé sporty hospodaří ve svém, jiné musí platit nájmy, které zatěžují hospodaření zvlášť v případě, když oddílů nemá dostatek členů a mají menší zdroje jak vlastní, tak v příspěvku od města. Snad proto byl letos příspěvek na sportovce navýšen. je otázka, zda to je systémové řešení, protože město by především mělo zajišťovat  zlepšování materiální základny pro jednotlivá sportovní odvětví. právě sem mělo být podle mého názoru věnováno více prostředků, nikoliv "do spotřeby".

Existuje také otázka, zda není náhodou počet sportovců, na které je požadován příspěvek, poněkud nadsazený.  V přehledu jde o 1018 registrovaných a 215 neregistrovaných sportovců z řad dětí a mládež mladších 18 let. Porovnat to je možné např. s počtem žáků českotřebovských základních škol: celkem na ZŠ chodí 1300 dětí a dalších cca 120 pak do nižšího gymnázia.  To opravdu organizovaně sportuje v České Třebové  80%  žáků  ve věku základní školní docházky?  Přehled je sice i pro žáky středních škol, kde je ovšem tradičně organizované sportování daleko slabší než např. v žákovském věku. V řadě oddílů jsou i sportovci dojíždějící k nám z okolí, tomu se nedá zabránit. Všichni registrovaní by však měli doložit, že mají zaplacené členské příspěvky.

Problémy sportovců v České Třebové jsou ovšem obecně daleko širší. Nacházíme se  v chudém podporu resp. v oblasti sponzorského vakua, pro dofinancování sportu by byly třeba daleko větší prostředky. Vzorem může být postup firmy CZ LOKO, která nyní opakovaně financuje českotřebovské sportovce, zejména mládež částkou 250 tisíc Kč a to tak průhledně, že prostředky posílá přes městský rozpočet. Jinde jsou takto posílány prostředky větší, připomeňme Letohrad, který získává posle (staré) smlouvy s OEZ ročně 10 milionů.  Nyní je OEZ prodán novému vlastníkovi a je otázkou jak dlouho bude tato pro město výhodná spolupráce pokračovat.  Podporovat spor ve městě lze i nepřímo, zlepšení bilance je možné např. využíváním sportovišť pro turnaje např. železničářů, což je příležitost např. pro tenisty, fotbalisty, možná i pro lyžaře v Čenkovicích (sportovní hry CZ LOKO).

Zvláštní kapitolou je v České Třebové lední hokej, který  je v podivné roli čekající až se vyřeší jeho financování. Reklamy je na ZS dostatek, hokej má své sponzory, kteří však nemohou dávat své peníze na hokej přímo, ale prostřednictvím pro hokejisty nevýhodné smlouvy  uzavřené před lety mezi Eko Bi, jako nájemcem stadionu a firmou Hostalek Werbung jako monopolním zprostředkovatelem.  Před lety to bylo zřejmě pro hokejisty výhodné, díky působení firmy Hostalek Werbung se podařilo nasmlouvat reklamu i řady sponzorů, které hodně pomohly.  Nyní se již situace stabilizovala a sponzoři jsou "odkryti", smlouvy se prodlužují nebo obměňují a na to už není potřeba prostředník. Hokejisté ale nemají právní subjektivitu, jsou součástí T.J. Lokomotiva, která by měla za ně vyjednávat tak, aby sponzorské prostředky dorazily na účet pro hokejisty bez zbytečného zdržení a co v největší výši. Zatím to je bohužel tak, že z každé stokoruny  věnované sponzorem dostanou hokejisté jen sedmdesát korun, o zbytek se rozdělí EkoBi a firmou Hostalek  Werbung.  Hokejisté, kteří nejsou ani v žádném přímém právním vztahu  ani s Eko Bi, ani se zprostředkovatelem reklamy, nemají ani možnost kontrolovat, zda jim jsou finance od sponzorů zasílány včas nebo se zdržením. Přitom se jedná o finančně náročný sport, ve kterém se točí opravdu statisíce a kdy je teřba mít všechny své finanční zdroje dopředu propočteny. Tak nevýhodné sponzorské podmínky nemá žádný jiný oddíl.  Přitom je společnost Eko Bi považována za  dostatečně bohatou městskou společnost, která by měla sport spíše podporovat a nikoliv participovat na sponzorských prostředcích určených pro lední hokej.

Milan Mikolecký