Sport a peníze II.                                    

V pondělí 13. května  se bude zastupitelstvo města zabývat mimo jiné  také rozdělováním dotací na sportovní činnost mládeže a na trenéry mládeže. 

Sportovní oddíly již na tyto finanční prostředky netrpělivě čekají, protože pomáhají sportovním oddílům udržovat finanční vyrovnanost jejich rozpočtů. Dalšími zdroji sportovních oddílů jsou oddílové příspěvky, sponzorské příspěvky (dary) a výjimečně také dotace od sportovních svazů nebo např. od ústředí Sokola.  Město dodržuje zásadu, že ve formě dotací posílá příspěvky pouze na sportování mládeže a to na základě schválených zásad.

Dospělí si musí svoje sportování zaplatit sami, z rozpočtu města lze podle schválených zásad přispívat pouze např. na některé sportovní akce masového charakteru.

Pro oddíly, které se netěší příliš velkému sponzorskému zájmu jsou pak dotace z městské pokladny důležitým zdrojem peněz, umožňujícím přežití, zvláště pokud je třeba trénovat v pronajatých prostorách a platit dopravu týmů třeba na velké vzdálenosti.  Dotace jsou závislé na stavu  mládežnické členské základny.

Tabulka1: členská základna mládeže 2012

Tabulka 2: členská základna mládeže 2013

Podle schválených zásad město poskytuje dotace  pro organizované sportování již od věku 4 let. Horní hranice je obvykle 18 roků, pokud ovšem nehrají v mládežnických kategoriích někde i starší sportovci  (účastní se např. soutěží juniorů). Zvlášť jsou evidovaní registrovaní sportovci, zvlášť neregistrovaní, rozdíl ve velikosti dotace je velký.  Tak např. letos je navržena na 1 reg. sportovce dotace 1400 Kč (loni 1300 Kč), na neregistrované 300 (loni 260) Kč. Počty nahlášených sportovců  loni a letos uvádím v tabulckách. V loňských datech v 1. tabulce chybí některé oddíly s menším počtem sportovců,  kde se dotace schvaluje pouze v radě města (Orel, Iscarex, jezdecký klub. Karate. ..). Je-li dotace  pro oddíl větší než 50 000 Kč, musí být schvalována celým městským zastupitelstvem.  (Považuji za chybu, že zastupitelé dostávají jiné podklady než členové rady města).

Zajímavé jsou nejen celkové počty sportujících dětí a mládeže, ale rozdíly mezi letošním a loňským rokem, které by si zasloužily nějaké zasvěcené vysvětlení. nejmarkantnější je rozdíl u plaveckého oddílu, kde došlo k ztrojnásobení registrované členské základny  Tak obrovský nárůst je přitom doprovázen jen minimálním  zvětšením trenérské kapacity. Nicméně přinese do plavecké pokladny zdvojnásobení loňské dotace. Další ovšem daleko menší zvýšení počtů registrované mládeže najdete u obou volejbalových oddílů T.J. Sokol  a TJ. Sokol II, u ledního hokeje, juda, tenisového klubu, FbK Orlicko Třebovsko apod.... Ne všechna sportem se zabývající občanská sdružení podala žádost o dotace. Osobně to nejvíce postrádám u loni nově vytvořeného Krasobruslařského klubu, který přece pracuje výhradně s mládeží. Dlouhodobě hledal svou organizační formu, ale nyní již jde o občanské sdružení obdobné jako u jiných sportovních organizací. Že by tedy peníze na zajištění sportování mládeže nepotřeboval?   Jistě ano, neboť na pronájem na  ledové plochy pro svoje potřeby  dostává v posledních letech vždy stejně 162 tis. Kč a mimo to musí také platit trenéry a má se sportováním dětí další výdaje.  O led na ZS se krasobruslaři dělí s hokejisty, kteří naopak pláčou, že jim  dotace na led zdaleka všechny pronajaté hodiny nezaplatí a že díky tomu nemohou (alespoň zatím) pro příští sezónu přihlásit např. nové družstvo starších žáků. Znamenalo by to pro ně dalších 70 tisíc na pronájem ledu pro tréninky a zápasy.

 

Podle zveřejněné tabulky to vypadá, že  skoro všichni žáci našich základních  škol (organizovaně) sportují,  letos to je 1329 mladých sportovců, zatímco počet žáků na našich základních školách je jen 1316 (+ další žáci ve 4. třídách I. stupně gymnázia). Jistě také sportují i (někteří)  středoškoláci, některé děti jsou podle zjištění odboru školství, kultury  registrování v seznamech třeba tří sportovních organizací. Při současné výši členských příspěvků do sportovních oddílů to znamená dost velkou částku.  Mnozí rodiče skutečně preferují sport a to také u svých dětí. Svědčí o tom třeba také velký zájem o lyžařskou školu na Pekláku....

Na druhé straně mě především učitelé potvrdí, jak je někdy těžké zorganizovat školní výlet, lyžařský zájezd, nebo jinou obdobnou akci  a vybrat na ni od rodičů včas peníze, zajistit vybavení. Prostě všichni rodiče dnes na financování sportovních potřeb dětí mít nebudou. O to významnější je zajišťování dotací města na sportování mládeže.

Možná ještě důležitější je však starost o to, abychom ve městě měli dobře vybavená sportoviště, tedy zajistit dostatek peněz do sportovní infrastruktury. Pokud budeme pouze zvyšovat dotace, které se rozpustí v oddílech, budou tyto prostředky "projedeny" a sportoviště budou chátrat, nebudou se rozvíjet a oddíly nebudou stejně spokojeny.  Vysoká čísla registrovaných sportovců také u někoho vyvolávají obavy o tom, zda se všude hraje fair play, zda třeba nejsou registrační poplatky hrazeny sponzorem či oddílem jen proto, že se to skutečně vyplatí, neboť zaplacený 200 Kč registrační poplatek se přetaví na sedmkrát vyšší částku 1400 Kč v dotaci do oddílu. To si však musí vyříkat sportovci sami s vědomím, že příspěvek města na sport má někde svůj strop a nelze jej zvyšovat donekonečna.

Při letošním navýšení počtu mladých sportovců a trenérů s vyšší kvalifikací tak je navrženo k rozdělení 2600 tis. Kč, z celkové dotace 2870 000 Kč ve schváleném rozpočtu města tak zbývá na financování sportovních akcí během roku dle návrhů sportovní komise 270 tis. Kč. Mimo tuto částku je pak financování tradiční akce Týden sportu, na který je v městském rozpočtu určeno  letos již 510  tis. Kč, více než v minulých letech, ovšem s tím, že se již nebude opakovat situace z loňska a let minulých, kdy sice bylo v rozpočtu na tuto akci "pouze" 380 tis. Kč, avšak řada dalších faktur za služby zajišťující tuto akci, byla vyplácena i z jiných položek rozpočtu. (mm)