Tak zase byla krajská soutěž amatérských filmů                 


Je sobota 20. dubna 2013 a skalní amatérští filmaři se scházejí v kině ve Svitavách aby shlédli nejen svá díla ale hlavně díla svých kolegů vytvořená během minulého roku. My dříve narození již prostředí krajských soutěží známe a tak jsme se známými s radostí vítali, vlastně jsme na soutěž přicházeli jako do britského klubu lordů do kterého nemá přístup veřejnost. Na rozdíl od britů je to škoda. Náš klub amatérských filmů by právě veřejnost přivítal. A nejen je, ale i nějaké mladé autory. Sice se zůčastnili svými filmy, bohužel se nedostavili. Jejich škoda nemají tak přehled o tom co se natáčí mezi mladými ale ani mezi zkušenými amatéry. A když se veřejnost nedostavila pokusím se odvážným čtenářům přiblížit několik filmů. Nejdříve filmy dokumentární. V mé paměti uvízly dva.

První cenu získal film Josefa Hradeckého „Zdeněk Kolářský, akademický sochař a medailér“. Film pojednávající o profesní dráze akademika, především o jeho medailérské činnosti. A tak se dovíme, že je nejen autorem velké řady medailí ale i našich některých drobných mincí starších i novějších. A nejenom mince a medaile vytvářel pan Kolářský ale i plastiky. Ta poslední, jejíž výrobu představil tento film byla vytvořena pro stadion v Lanškrouně který se oficielně pojmenoval na Stadion Romana Šebrleho, známého sportovního desetibojaře. Také se dovíme, že deska na stadion byla odlita z pryskyřice, protože bronzová, jak bývalo dříve zvykem, by dnes na stadionu nevydržela ani týden. Příběh akademického sochaře je vyprávěn dobře a přehledně. Jenom zhruba třikrát jsem měl dojem, že najednou čas začal plynout pomalu. Určité zkrácení některých sekvenci by filmu prospělo.

Další film, který získal třetí cenu byl film Karla Kubišty „Malováno na skle“ o paní, která se naučila malovat barevné obrázky na sklo. Nevím už jestli to byla její maminka nebo babička kdo jí předal základy této technologie a zajímavě vypráví jak tuto technologii ještě vylepšila. Její lidový styl je zajímavý a tak lidský, že interiér jejího bytu je hřejivý a veselý. Film je dobrý, ale přeci jenom má nějaké chyby. V podstatě platí to samé co o filmu pana Hradeckého, také jsem zaznamenal, zpomalování času, tedy dlouhé záběry nebo se opakující záběry. Navíc problém byl se zvukem. Scénu, kdy si paní píská k malování bych vypustil, protože fouká do mikrofonu a nezní to dobře.

Další filmy jsou reportáže. První cenu získala Tereza Hronová za film „Udržitelnou energií ke zdraví a lepší obživě“. Nevím z které části Afriky film byl, na to jsem už zapomněl, ale zajímavé bylo, že tam využívají ve velkém výroby bioplynu v malých bioplynových stanicích, které se tam staví také s pomocí České republiky. Divák se tak dovídá, že zemědělec si postaví malou bioplynovou stanici, kterou zásobuje svojí živočišnou výrobou a se získaným plynem vaří, peče a svítí a se získaným odpadem hnojí svá políčka. Dobré a všestranně využití materiálu. To přispívá i zlepšení životního prostředí na africkém venkově.

Ještě jedna reportáž mne zaujala. Je to „2. Sopotnická traktoriáda“ Josefa Hradeckého. Minulý rok jsme viděli 1. Traktoriádu, kde autorovi na některé chyby upozornila porota soutěže. Letošní traktoriáda byla lepší. Minulý rok nás zaujaly kuriozity domácích výrobců traktůrků. Letos nás zaujala vlastní soutěž a hlavně jízda „tvrdým“ terénem a jednotlivými disciplínami.  Chyběli nám tak jenom diváci. Bylo málo záběrů na diváky a jejich reakce na situace na trati, kterých tentokrát bylo dost. Až na ty diváky, kameraman odvedl dobrou práci.

Kategorii „Videoklipů“ ovládl suverénně Karel Kubišta z České Třebové. První cenu získal klip „Zlatokop“, který Karel Kubišta natočil s hudební skupinou „Medvědi“. Zde si skupina zahrála na „zlatokopy“ a neskrývala, že se jedná o recesi. Ve spojení s písničkou to byla dobrá volba.

Hraný film byl jediný a tak na něj nemohla zbýt jiná cena než první. Zvlášť, když příběh si vzal na mušku hloupost a nepoctivé jednání. Byl to film s názvem „Stopařka“ Jaroslava Šilara z Lanšperka. Stopařka si stopne řidiče a je natolik přítulná, že skončí v Motelu. A tak nakonec stopařka „svého“ řidiče okrade. Jak jinak může takový příběh dopadnout. A to je jediný problém. Příběh je až příliš průhledný. Jako varování je však dobře natočen a cenu si zaslouží.

Projekce skončila a porota se šla domluvit komu jakou cenu udělí. Přítomní účastníci si šli prohlédnout místní museum a že bylo co prohlížet. Vřele doporučuji toto museum navštívit.

Krajská soutěž ve Svitavách skončila a klub „lordů“, filmových amatérů se rozešel a s napětím bude sledovat jaké filmy se dostanou do projekce na celostání soutěži amatérských filmů „Český Videosalon 2013“, která se koná 14. a 15. června 2013 v Ústí nad Orlicí v Malé scéně. Zde bude mít možnost každý návštěvník shlédnou nejlepší amatérské filmy roku 2012 a začátku roku 2013. Stačí sledovat plakáty nebo web: www.filmdat.cz.  Na závěr: Vážení lordi, za rok nashledanou.

Adolf Macek

 

Porota soutěže

Josef Hradecký přebírá první cenu za dokument

 

Oldřich Buchtele si v Museu zahrál na klavír a dobře