Českotřebovský deník 134/2013 (3.6.)                                    
Nabídka Města Česká Třebová na snížení nákladů domácností a podnikatelských subjektů na elektrickou energii a plyn v období 2014-2015 pro občany a podnikatele města Česká Třebová a obcí Přívrat, Rybník, Semanín a Třebovice

Česká Třebová zřizuje kontaktní místo pro občany s pravidelnou konzultační dobou

Kontaktní místo zahájí provoz 24. června 2013 a bude zřízeno v budově MěÚ Česká Třebová, Staré náměstí 78, v předsálí obřadní místnosti. Otevřeno bude každé pondělí a středu od 13:00 hodin do 18:00 hodin. Více informaci naleznete níže.
 
Dopis starosty města občanům

Vážení spoluobčané a občané obcí ve správním obvodu našeho města! Jak jste si jistě všimli, došlo v minulých letech k otevření trhu s elektřinou a plynem, což přineslo možnost vybrat si dodavatele těchto komodit z velmi široké nabídky převážně zcela nových obchodních společností. Naše Město již třetím rokem sdružuje poptávku svých příspěvkových organizací a obchodních společností a následně usiluje o dosažení co nejnižší ceny těchto komodit, a to zejména cestou účasti v elektronických aukcích. Dosažené výsledky považujeme za velmi dobré. S pocitem určitého dluhu však současně sledujeme, že domácnosti a menší podnikatelské subjekty jsou dosud vůči nám v citelné nevýhodě, vystaveni zejména působení podomních prodejců a televizní reklamy, bez jakékoliv nezištně poskytované a skutečně poctivé podpory a pomoci.
Velmi jsme proto uvítali možnost vytvořit společnou poptávku pro domácnosti a podnikatele v našem regionu a rozhodli jsme se tento projekt zaštítit a podpořit. Záležitost bude organizačně i věcně zajišťovat společnost eCENTRE a.s., která pracuje pro Město Česká Třebová již třetím rokem, a je tudíž pro nás známým a důvěryhodným partnerem. Styk se zájemci o snížení cen elektřiny a plynu bude z důvodu co možná nejlepší dostupnosti probíhat v prostorách Městského úřadu Česká Třebová.
Věřím, že nabídku našeho města přijmete a zapojíte se do sběru dat, čímž dojde k vytvoření dostatečně velké (a tím zajímavé) skupiny budoucích zákazníků a následná elektronická aukce ceny elektřiny a plynu tak bude úspěšná a pro Vás samotné prospěšná.
 
V příloze tohoto dopisu přikládáme konkrétní praktické informace, a to formou odpovědí na nejběžnější dotazy spojené s cenami energií a elektronickými aukcemi.

Z čeho se skládá cena energií a co je možné soutěžit?

S určitým zjednodušením lze říci, že platby za energie, které hradíte, se skládají z těchto částí: Regulovaná složka-především cena za distribuci energie (elektřiny či zemního plynu), která je každoročně pevně stanovena Energetickým regulačním úřadem a nelze ji tudíž soutěžit. Neregulovaná složka-výši této části si dodavatelé stanovují sami, a tudíž ji lze soutěžit v elektronické aukci.
Neregulovaná složka u elektřiny:
Jedná se o cenu za silovou elektřinu (elektřinu skutečně dodanou do Vašich zásuvek) a dále pevnou cenu za měsíc, obojí se soutěží v aukci a může činit až 40% z celkové platby. Neregulovaná složka u zemního plynu:
Jedná se o cenu za samotnou spotřebu zemního plynu včetně stálého měsíčního poplatku, soutěží se v aukci a může tvořit až 80% z celkové platby.
 
Jak lze dosáhnout výhodné ceny v elektronické aukci?

K dosažení výhodné ceny je nezbytné vytvořit dostatečně velkou sdruženou poptávku domácností a firem, oslovit všechny potenciálně vhodné dodavatele na trhu a prostřednictvím elektronické aukce co nejvíce snížit nabídkovou cenu. Dodavatelé tento postup akceptují, neboť tak získají v jednom okamžiku celé portfolio nových klientů.
 
Jaký je vztah společnosti eCENTRE a Města Česká Třebová?

Vztah Města ke společnosti je upraven ve Smlouvě o zajištění podpory při realizaci projektu „Snížení cen energií pro domácnosti Města Česká Třebová", schválené radou města dne 03.06.2013. Podle této smlouvy zajišťuje Město publicitu projektu na webu Města a poskytuje společnosti zázemí kontaktního místa.
 
Z čeho je hrazena činnost společnosti eCENTRE v rámci projektu?

Činnost společnosti je hrazena z předem stanovených aukčních poplatků pro dodavatele, který v elektronické aukci zvítězí, proto je služba poskytována domácnostem i podnikatelům zdarma.
 
Jaké postupné kroky budou společností eCENTRE v záležitosti činěny?

1. Na kontaktním místě proběhne sběr podkladů a podpis smlouvy mezi zájemci a společností.
2. Proběhne zpracování sesbíraných podkladů a příprava vlastní aukce.
3. Bude provedena vlastní elektronická aukce.
4. Na kontaktním místě dojde k podpisu smluv s novými dodavateli pro ty zájemce, jejichž stávající cena je vyšší než cena vzešlá z aukce.
 
Jaké podklady je třeba společnosti ze strany občanů předat?

Na kontaktním místě je třeba předat:
Kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem, včetně případných dodatků a všeobecných
obchodních podmínek.
Kopii ročního vyúčtování.
Uvést výši, četnost a způsob placení aktuálních záloh, včetně číslo SÍPÁ nebo
bankovního účtu.
Podepsanou smlouvu mezi eCENTRE a klientem.
 
Mohou se elektronické aukce zúčastnit i domácnosti, které mají uzavřenu stávající smlouvu na dobu určitou, například do konce roku 2014?

Ano, aukce se mohou zúčastnit i domácnosti, jejichž stávající smlouva vyprší do 30.08.2014.
Kde mohou občané zjistit, na jak dlouhé období mají uzavřenou smlouvu se stávajícím dodavatelem, pokud to není zcela zřejmé ze smlouvy?

Tuto informaci jim musí poskytnout stávající dodavatel.
Co nastane po roce 2015?

Před uplynutím doby platnosti nových smluv budou domácnosti a podnikatele znovu oslovení s nabídkou nového sdružení poptávek k opakované elektronické aukci.
Jaká je provozní doba a adresa kontaktního místa?
Kontaktní místo bude fungovat v budově Městského úřadu v České Třebové v čp. 78 na Starém náměstí, v přízemí budovy, v předsálí obřadní místnosti, a to následovně:
 
Ve fázi sběru dat
Vždy v pondělí a středu, od 13.00 do 18.00 hod, sběr dat bude zahájen v pondělí 24.06.2013 a ukončen ve středu 31.07.2013. V případě velkého zájmu může být termín ukončení sběru prodloužen až o čtrnáct dní.
 
Ve fázi podpisu smluv s vítěznými dodavateli:
Vždy v pondělí, středu a čtvrtek, od 13.00 do 18.00 hod. Podepisování smluv bude zahájeno v pondělí 16.09.2013 a ukončeno ve čtvrtek 26.09.2013.
 
Kde najdu tyto a případné další informace?
Na webu Města Česká Třebová www.ceska-trebova.cz
Hejtman svolal povodňovou komisi a jednotky IZS. V kraji je situace zatím stabilní

Pardubice (3. 6. 2013) – Hejtman Martin Netolický svolal na úřad členy povodňové komise kraje a ředitele složek Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje, aby se vzájemně informovali o povodňové situaci. V regionu je situace stabilní, hovořilo se však o situace v celé republice. O stavu vody se hejtman osobně přesvědčil na soutoku Labe a Chrudimky v Pardubicích.
„Podle zástupců Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Labe je situace v kraji stabilní. Pouze na Labi jsou zvýšené přítoky. Ani hasičský záchranný sbor doposud neřešil žádné povodňové škody a nemusel zapojit čerpadla na vodu,“ shrnul jednání hejtman Netolický.
Hejtman se zajímal také o připravenost složek IZS Pardubického kraje a Armády České republiky poskytnout v případě potřeby pomoc postiženým regionům. „Ve 13 hodin budu o připravenosti našich složek informovat kolegy hejtmany prostřednictvím společné videokonference,“ objasnil Netolický a pokračoval: „Situaci všichni bedlivě sledujeme již od včerejšího dne. Zůstáváme ve střehu a průběžně se navzájem informujeme,“ doplnil hejtman.

 

Netolický nabídl pomoc krajům postiženým povodněmi

Pardubice (3. 6. 2013) – Na videokonferenci se dnes odpoledne operativně sešli hejtmani všech krajů, aby koordinovali vzájemnou pomoc při řešení následků rozsáhlých povodní v Čechách. Pardubický kraj je jedním ze dvou českých krajů, které byly prozatím povodní ušetřeny. Hejtman Martin Netolický nabídl ostatním krajům pomoc.
„Dobrovolníci Českého červeného kříže, vodní záchranné služby i aktivních záloh vojáků z našeho regionu jsou připraveni vyjet do zasažených oblastí a zapojit se do odklízení sutin, čistění komunikací a obydlí. Jedná se v úhrnu o desítky lidí, kteří nabízí pomoc,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Pomocnou roku nabídla i Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, kde kraj nedávno otevřel prestižní obor požární ochrana. „Podle pana ředitele je škola schopná nasadit 40 párů mladých a silných rukou. Velmi mě těší, že i mladé generaci není lhostejný osud občanů z druhé strany republiky,“ doplnil hejtman.
Vrcholní představitelé krajů se rovněž dohodli na finanční pomoci povodněmi zasaženým regionům. Budou i nadále v pravidelném kontaktu, v případě potřeby se opět spojí prostřednictvím videokonference.