Českotřebovský deník 135/2013  (4.6.)                                  
Mezinárodní turnaj mládeže v kopané  „GÓL“

Turnaj se koná ve dnech 13. a 14. června 2013 na stadionu v České Třebové Pod Jelenicí. Akce je pořádána v rámci aktivit s našimi partnerskými městy. Účast v něm přislíbila družstva z Agrate Brianza, Olawy, Svitu a jejich partnerského města Knurowa.
Příjezd účastníků se očekává ve středu večer a odjezd v sobotu dopoledne. Ubytování je zajištěno zejména v rodinách, stravování je dojednáno převážně v městských organizacích. Děkujeme všem našim spoluobčanům, kteří se podílejí na ubytování italské a slovenské výpravy a též SOŠ a VOŠ, jejíž ubytovací kapacity budou též využity pro další účastníky.
Kromě sportu je připravena i prohlídka památkových objektů města včetně nového muzea.
Naši fotbalisté budou Recipročně reprezentovat město na slavnostech v Agrate Brianza,  Svitu a v Olawě.
Záštitu nad akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Přehlídka dechových hudeb v Řetůvce se v sobotu 8.6.2013 nekoná !                   

 

Nehezký zážitek na procházce se psem!

Nevěřil jsem tomu, co mi vyprávěl známý, co se mu přihodilo. Prý ho v lese bezdůvodně napadl pes jak“ bejk“ a pokousal mu ruku. Řekl, že kdyby mohl, udělá mu to nejhorší !! Myslel jsem, že přehání. Až do 29.5 2013.
Chodíme často do lesa s kamarádkou na procházky s našimi psy a oba víme, co si můžeme v lese dovolit.Taky jsme si vědomi, že mají být psi v lese  stále na vodítku. Naši psi nehoní zvěř ani nejsou agresivní na jiné psy, ale když někoho potkáme jdou na vodítko, protože můžou být někomu nepříjemní při očichávání. To dělá snad každý pes. Znám majitele psů, že když má psa na vlno má koš. Ale stalo se nám, že v uvedeném datu v lese nad Habeší na procházce u studánky slyšíme křik, ke mně, ke mně a na nás se řítí z kopce pes jak“ bejk „a páníček kdesi na kopci marně se ho snaží přivolat. Pes napadl mého psa  na vodítku a trhal ho, když jsem se ho snažil bránit ,řval pán na mě ať ho nechám ,ani nevím odkud.Zvláštní chování pána,k neuvěření,ještě že mám svědka.Nevím zda platí „Takový pes jako pán“nebo obráceně. Kamarádka jen koukala, myslím si že kdyby tam nebyla a mne pes pokousal ,tak se od nehody ujede.No přiznám se, že nás příhoda trochu vyšinula a raději jsme odešli a ani nevíme komu pes patřil a čí byl tak krásný asi bulmastif anebo něco podobného po České Třebové moc neběhá. Mrzí nás to. Asi po dvoustech metrech jsme potkali školku a říkali jsme si, jak by to mohlo skončit kdyby takové psisko na volno, bez pána vběhlo mezi dvacet capartů. Mám psy moc rád a měl jsem i problém s pokousáním, ale toto beru jako velkou nezodpovědnost od toho pána .Každý pejskař  musí vědět co má za psa,  co se už stalo a může se stát. A to jsem už našel letos dvě stržené srny a loni dva kolouchy, to je taky jen vina majitelů psů velkých plemen,zdá se,že snad je nechají úmyslně v lese vyřádit.  Měli bychom se všichni pejskaři  nad sebou někdy zamyslet.V České Třebové je hodně psů, tak se musíme chovat tak, abychom nikoho neobtěžovali a neohrožovali. Musím ještě poznamenat, že když toto píšu, třetí den po příhodě pes ještě špatně chodí a dost kulhá na přední nohu.Taky následek toho, když se potkají dva psí kamarádi. S takovýma „dobrákama“ se může každý potkat kdekoli se to nečeká. Píšu proto, že do lesa na procházky chodím rád i když teď budu chodit s obavou a ne jen z klíšťat. POZOR ! !   J.D.
 
Poloprázdný Hrdličák by mohl lépe sloužit

Stejná situace jako nyní zde bude ještě minimálně rok, než bude dokončena úprava ploch mezi Nádražní a Felixovou ulicí. Již loni došlo k potřebnému převodu  pozemků a letos i k dohodě města s majiteli domů, příští rok by měly být plochy  za domy v Nádražní upraveny.  Nyní však parkoviště vybudované za 700 tis. Kč z veřejných prostředků pro 24 stání automobilů slouží soukromým osobám a firmám. Slouží nyní těm, kteří při úpravě Nádražní ulice před dvěma lety přišli o výsadu zaparkovat si auto přímo před domem. Přesto je parkoviště poloprázdné, ale vjet tam nesmíte. Když tam přijedete  např. do kina, dostanete botičku.
 
Sraz spolužáků 50 let od ukončení základní školy na ZŠ Nádražní


Už 50 let uplynulo od doby, kdy lavice v učebnách devátých tříd 9.A a 9.B na tehdejší ZDŠ - Leninova opustilo přes 60 spolužáků, aby se zase po mnoha letech scházeli. letos byl sraz zajištěný kulatým číslem  50 let od ukončení školní docházky a mnozí ze spolužáků současně oslavili svých "65". Účast nebyla stoprocentní, bohužel někteří odešli a víckrát už na svůj sraz nepřijdou.... Velká část zůstala ve Třebové, proto je na místě fotku uvést také v Českotřebovském deníku. Sraz se konal 24.  května 2013 v kavárně Esperanto.
 
INFORMACE z krajských přeborů v plavání

25. a 26.května proběhl v Trutnově Krajský přebor žactva, dorostu a dospělých. Zaplavané časy z těchto závodů byly pro žactvo příležitostí ke kvalifikaci nejlepších plavců na Mistrovství republiky .  Celkem získali naši plavci v žákovské kategorii 58 medailových umístění, dorost a dospělí  21, kromě toho žáci vyhráli štafetu na 4x50 volný způsob a 4x50 polohová štafeta.
Mistrovství ČR mladšího žactva 8.-9-6.2013 Kopřivnice
Kvalifikovali se: Štichauerová Eliška, Pražáková Barbora, Novotný Vojtěch a Krňávek Vojtěch
Mistrovství ČR staršího žactva 8.-9.6.2013 České Budějovice
Kvalifikovali se:  Vágner Adam, Švíř Matěj, Valenta Tomáš.
Máme šance na medaile, ale nechci to zakřiknout, takže přeji všem osobní rekordy, jako vždy se bude bojovat o desetinky a setinky.
Takže hodně úspěchů!!!
Následně v sobotu 1.6. 2013 soutěžili 10. a 11.letí na krajském přeboru v Chrudimi o účast na Poháru ČR (neoficiální mistrovství pro tuto věkovou kategorii). Umístění na stupních vítězů si vyplavali Denis Hýbl, Jan Vinkler, Gábina Valentová, Vašek Kovář a tím také
jistou kvalifikaci  na Pohár ČR. Blahopřeji.  R.Ei. 
 
Neviditelný periskop na tvrzi:  Nové lákadlo pro turisty

Od soboty prvního června je možné v Letohradě vystoupat na  neviditelný periskop, jehož autorem je  architekt Zdeněk Fránek. Umělecký objekt, který stál vloni na náměstí v Litomyšli, teď láká turisty do Tvrze Orlice. „Proti Litomyšli je věž o jedno patro  vyšší  a  z periskopu se nabízí  neobvyklý pohled na areál středověké tvrze,“ vysvětluje Pavel Tacl rozdíl mezi věží litomyšlskou a letohradskou, který netkví jenom v názvu.   Nerezový plech na periskopu odráží vše, co se ocitá v jeho okolí a samotná věž pak  vypadá jako by byla neviditelná.  Zrcadlí se v ní  renesanční budova, odrazem z okolních stromů vznikají nevšední scenérie. „Z vrcholu věže je překrásný výhled do krajiny,“ upozorňuje starosta města Letohradu Petr Fiala  na jedinečnost architektonického počinu, který je současně rozhlednou. „Město získalo na atraktivitě, periskop určitě přiláká nejen do tvrze mnoho nových turistů,“ věří starosta. Slavnostnímu  otevření periskopu předcházela od den dříve v kongresovém sále tvrze prezentace ročníkových prací Frankových studentů z fakulty architektury v Liberci. „Jsem rád, že moderní architektura nachází své místo i v Letohradě.  Příkladem může být administrativní budova OEZ, nebo rodinný dům na Kunčicích,“ dodal Pavel Tacl.  Zkušenosti a inspiraci  z předkládaných odborných prací čerpali žáci letohradské Průmyslové střední školy.
Burza filantropie rozdělí peníze neziskovkám

Pardubice (3. 6. 2013) -  Zajímavý „souboj“ finalistů burzy filantropie čeká na diváky, kteří přijdou ve středu 5. června 2013 od 14 hodin do sálu Jana Kašpara v sídle Pardubického kraje (v budově bývalé reálky na Komenského náměstí). Šest finálových projektů neziskových organizací se utká o přízeň dárců. Pardubická burza filantropie je první z letošních šesti, které pořádá Pardubický kraj ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka.
„Burza filantropie je zcela unikátní projekt, který se zatím nikde jinde v České republice nekoná. Na zajímavé a zároveň potřebné projekty neziskových organizací je připraveno téměř 300 tisíc korun,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. „Zda projekty uspějí a přesvědčí o své kvalitě přítomné donátory, uvidíme až na burze samotné,“ dodal Šotola.
Peníze do burzy filantropie věnují zástupci firem a veřejné správy v Pardubickém kraji. Ovšem jak budou mezi projekty neziskovek rozděleny, rozhodne kromě obsahu projektu i přesvědčivá prezentace zástupců finálových projektů.
Donátoři a veřejnost prostřednictvím hlasování na internetových stránkách www.nevladky.cz vybrali následující projekty.
•  TyfloCentrum Pardubice, o. p. s. - Tyflocyklistika
•  Apolenka - hiporehabilitace - "Jedlý les" - permakulturní zahrada
•  Rodinné centrum Kašpárek, o. s. - Rodinné centrum Kašpárek - místo pro všechny 
    generace
• Centrum DON BOSCO Selesiánský klub mládeže - Šance pro dva kamarády
•   Amalthea, o. s. - Všechny děti potřebují mámu a tátu
•  Pardubický spolek historie železniční dopravy - Záchrana a renovace skříně motorového
    vozu M120.206
Další možností, jak získat peníze donátorů, je možný postup na základě divoké karty. Tu mohou získat neziskové organizace i bez přímé prezentace projektu. Rozhodnou o tom donátoři. 
„Vloni se burzy filantropie konaly v Pardubickém kraji čtyřikrát a podpořeno při nich bylo 22 neziskových projektů v hodnotě přesahující 900 tisíc korun, sdělila Jana Machová z pořádající organizace.
Pardubické finále burzy filantropie je otevřené veřejnosti. Kdo si nechce nechat ujít toto unikátní klání neziskovek, musí předem potvrdit svou účast hlavnímu organizátorovi - Koalici nevládek Pardubicka, a to prostřednictvím e-mailu: pavlikova@konep.cz. Další kola burz filantropie se přesunou do Chrudimi, Litomyšle, Ústí nad Orlicí, Svitav a Letohradu.