Českotřebovský deník 137/2013 (6.6.)                                    
MUZIKANTI V HLINIKÁCH

pátek 14.6.2013 začátek 19.30 hod.
k tanci a poslechu hrají VOLNOST POUTNICI
Občerstvení na grilu a piva dostatek  těší se na Vás VOLNOST a POUTNICI

POZVÁNKA NA VÝSTAVU

Letos se sluníčko nějak zdráhá obdařit nás svými paprsky, proto sdružení Lingvia Group o.s. vyhlásilo  výtvarnou soutěž O SOLE MIO ANEB SLUNCE MÝMA OČIMA. Tentokrát jsme oslovili děti a mládež. Věříme, že se sejde velký počet obrázků, jejichž společným jmenovatelem bude slunce ve všech možných podobách. Srdečně zveme  všechny příznivce našeho sdružení na vernisáž, která se koná v pátek 14.6. od 17.00 v Ekocentru Podorlicko. Vítězové jednotlivých  kategorií  budou odměněni,  drobné ceny jsou připraveny i pro ostatní soutěžící a pro všechny pak malé občerstvení. Výstava bude otevřena denně od 10.00 do 16.00 a potrvá do 21.6.  Přijďte se potěšit menšími či většími výtvory účastníků soutěže, třeba nám vysvitne i to opravdové sluníčko.                    
Za Lingvia Group M.Peterková
 
Rada kraje schválila scénář změn ve zdravotnictví

Pardubice (6. 6. 2013) - Scénář efektivní transformace akutní lůžkové nemocniční péče v Pardubickém kraji byl dnes radou schválen a bude předložen Zastupitelstvu Pardubického kraje 27. června 2013. Rada na svém předchozím jednání 16. května uložila 1. náměstku hejtmana Romanu Línkovi projednat návrh scénáře se zástupci měst, ve kterých nemocnice sídlí, s odbornými společnosti a s odboráři. „Jednání nebyla jednoduchá, ale musím říct, že v těch hlavních bodech jsme se nakonec na většině míst setkali s pochopením,“ komentoval schůzky Roman Línek. „Vyslechli jsme řadu zajímavých připomínek, které jsme do scénáře zapracovali a v této podobě jsme ho předložili Radě Pardubického kraje,“ uvedl předseda představenstva nemocnic Pavel Havíř. „Naší snahou je nemocnice uchránit před ekonomickými hrozbami a to se bez některých zásadních kroků neobejde. Scénář ale dává perspektivu všem pěti nemocnicím a počítá s jejich dalším rozvojem,“ uzavřel jednání o tomto bodu hejtman Martin Netolický.

 

Kraj pořádá sbírku čisticích prostředků. Zapojte se i vy

Pardubice (6. 6. 2013) - Pro regiony zasažené povodněmi organizuje Pardubický kraj ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže materiální sbírku čisticích prostředků. Lopaty, košťata, hadry na podlahu, rukavice, ručníky, prášky na prádlo, dezinfekční prostředky a další věci potřebné na úklid mohou zájemci nosit do budovy Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 120 (budova bývalé Reálky) každý den od 8 do 19 hodin. Dnes tak učinil i hejtman Martin Netolický a o pomoc lidem v zaplavených regionech požádal i všechny zaměstnance úřadu.
„Právě v prvních dnech po opadnutí povodní bude potřeba obrovské množství nářadí a prostředků na úklid. Kromě svých kolegů a spolupracovníků chci poprosit o pomoc veřejnost,“ prohlásil Martin Netolický a pokračoval: „Spustili jsme také na našem portálu webovou stránku: www.pardubickykraj.cz/povodne-2013, kde lidé najdou informace o všech možnostech, jak se do pomoci zapojit.“
Dalšími místy, kde mohou lidé shromažďovat potřebný materiál, pracovní a úklidové prostředky, dezinfekční prostředky, ochranné a hygienické prostředky a ruční nářadí, jsou oblastní spolky Českého červeného kříže. Lze je kontaktovat na těchto odkazech:

·         Oblastní spolek ČČK Chrudim – www.cck.chrudim.cz, telefon 469 620 318, mobil 603 492 425,

·         Oblastní spolek ČČK Pardubice - www.cckpardubice.cz, mobil 722 207 125,

·         Oblastní spolek ČČK Ústí nad Orlicí – www.cckuo.cz, telefon 464 649 590, mobil 775 112 998,

·         Oblastní spolek ČCK Svitavy – http://www.svitavy.cz/cckriz, telefon 461 532 389, mobil 739 633 695.

Kraj je připraven pomoci ostatním regionům finančně a na požádání vyjedou z kraje i dobrovolníci Českého červeného kříže, vodní záchranné služby i aktivních záloh vojáků. Jedná se v úhrnu o desítky lidí, kteří nabízí pomoc. „Pomocnou roku nabídla i Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, kde kraj nedávno otevřel prestižní obor požární ochrana. Podle pana ředitele je škola schopná nasadit 40 párů mladých a silných rukou. Velmi mě těší, že i mladé generaci není lhostejný osud občanů z druhé strany republiky,“ doplnil hejtman.