Českotřebovský deník 138/2013  (7.6.)                                  
Občanské sdružení „Náš domov“ Koclířov
AZYLOVÝ DŮM PRO MATKY S DĚTMI V NOUZI (AD) MOST NADĚJE (MN)
Pracovníci a uživatelé sociálních služeb AD a MN v Koclířově  d ě k u j í

Dne 22. 5. 2013 nám byla předána sbírka, kterou pro náš Azylový dům pro matky s dětmi v nouzi a Most naděje – azylový dům pro rodiče s dětmi v Koclířově uspořádal Sbor dobrovolných hasičů v České Třebové. Sbírka se skládala z oblečení, hraček, vaniček, autosedaček, kočárku pro miminko, společenských her, aktovek, odrážedel pro děti a kuchyňských potřeb.
Vše začalo iniciativou jedné maminky – paní Silvie Janzové, která kontaktovala naši sociální pracovnici a nabídla pomoc pro rodiče s dětmi, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Spolu s ostatními členy Sboru dobrovolných hasičů v České Třebové zorganizovala celou akci, do které se zapojili i ostatní občané České Třebové a okolí. A tak se stalo, že věci po dětech, které se staly pro některé již nepotřebné, posloužily dalším lidem.
Touto cestou bychom chtěli poděkovat členům Sboru dobrovolných hasičů v České Třebové a všem lidem, kteří se na sbírce podíleli. Jsme rádi, že mezi námi jsou lidé, kteří mají silné sociální cítění a snahu pomoci těm, kteří to potřebují.
Všem přejeme mnoho osobních i pracovních úspěchů nejenom v roce 2013, ale i v dalších letech.                 Kolektiv pracovníků.
 
Tragédie v Lanškrouně

K tragédii došlo ve čtvrtek po 14. hodině na železničním přejezdu u místního nádraží, kde se střetl osobní vlak s padesátiletou ženou. Ta zůstala na místě mrtvá. K tragické události došlo při přijíždění osobního vlaku od Rudoltic do Lanškrouna. Podle svědků zřejmě žena doplatila na to, že přecházela koleje a nedbala na výstražná znamení. Provoz na trati byl na několik hodin přerušen, tragédii šetřila policie. „O události vím, o příčinách ale budeme vědět víc, až vyšetřování skončí," uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková.

 

Město v pohybu - Týden dobré pohody v Ústí nad Orlicí stojí město jen 350 tisíc korun

Akce o tomto víkendu vrcholí, počasí přeje jen z části. I tak si akci v Ústí nad Orlicí pochvalují, na večerní přitažlivý program je vždy náměstí zcela zaplněné a to zde piva teče proti českotřebovskému Týdnu sportu daleko méně.  V Ústí se nejedná o Týden sportu, ale přesto je v programu  26 sportovních disciplín, což je úctyhodný počet. Velké překvapení přináší údaje o nákladech, které  jsou k dispozici v nedávno zveřejněném hospodaření města a také v rozpočtu města Ústí n.O. na letošní rok.  Tato čísla uvádím:

 

Město v pohybu 2012    původní rozpočet 1 100,00 Kč, upravený  rozpočet 2012  345,20 tis. skutečnost  321,84 tis. Kč.
Ústecký advent 2012     původní rozpočet 125,00  upravený 63,47 tis. Kč a skutečnost  63,47 tis. Kč.
 
Letošní rozpočet města Ústí nad Orlicí vychází z loňské skutečnosti a pro Město v pohybu uvádí částku 350 tis. Kč.  
Tato částka je využita takto:
43.2 Výdaje na zajištění sportovní části akce 30,00 0,00    
43.3 Výdaje na zajištění technické části akce 90,00 0,00    
43.4 Výdaje na zajištění organizační části akce 60,00 0,00    
43.5 Občerstvení 50,00 0,00          
43.6 Výdaje na reklamní předměty, propagaci, odměny pro děti 120,00 0,00
Kulturní program Týdne dobré pohody v Ústí nad Orlicí se zajišťuje ze sponzorských příspěvků, město jej nefinancuje.
 
Porovnejme tuto částku s Týdnem sportu 2013, kde je v rozpočtu města Česká Třebová na rok 2013 i ve smlouvě s pořadatelem schválení ZM dne 13.5. je uvedena částka 510 tisíc Kč, která má obsahovat příspěvky na celou organizaci akce po všech stránkách. Týden sportu by pak neměl být financován z jiných zdrojů. Jak se můžeme dočíst v usnesení rady města z 3.6. tak už je vše zase jinak. V uzavřené smlouvě s pořadatelem TS  byl v částce 510 tis. Kč zahrnut i pronájem mobilního jeviště, ale RM jej v usnesení 607/2013  pořadateli Týdne sportu následně odpustila.

č. 617 Rada města schvaluje bezplatné zapůjčení mobilního jeviště  panu Lubomíru Vašinovi, místo podnikání Komenského 781, Česká Třebová, IČ 61209805, na sportovně-kulturní akci „Týden sportu 2013“, dle předloženého návrhu.     Zodpovídá: p. Hrdličková

 

Zákaz podomního prodeje 


Rada města schvaluje a vydává nařízení rady města č. 1/2013 Tržní řád - zákaz podomního a pochůzkového prodeje, v textu dle přiloženého návrhu. Toto usnesení  bylo schválila rada města dne 3. června. Má zabránit obtěžování občanů v domech a na ulicích od podomních prodejců různého druhu, prodávají většinou zboží a nabízí služby, které  nelze běžným způsobem reklamovat a smlouvy o poskytování služeb nejsou  uzavřeny po rozumném rozvážení  a jsou opět těžko vypověditelné.  Aby se tyto praktiky vymýtily, je toto přijaté nařízení velmi potřebné. Znamená to, že v případě, když budete jako občané města obtěžování   v rámci podomního nebo pochůzkového prodeje, zavolejte městskou policii telefon 465522229.  Plné znění nařízení bude zveřejněno v nejbližších dnech.

 

Nejlepší chléb se peče v Moravské Třebové a Brně

Pardubice (7. 6. 2013) -  Čtyři stovky pekařů z celé republiky se ve čtvrtek v Pardubicích sjely na 19. ročník Dnů chleba. Kromě výměny zkušeností absolvovaly odborné semináře a účastnily se soutěže o Chléb roku 2013. Největší pekařskou slavnost regionu, kterou už tradičně pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, zahájil ve výstavišti Ideon ceremoniál svěcení chleba.
„Devatenáctý ročník Dnů chleba je jasným důkazem, že se jedná o akci tradiční. Jsem rád, že náš kraj může každý rok přivítat pekaře a cukráře z celé republiky,“ přivítal přítomné hejtman Martin Netolický. „Já jsem nesnídal, ani neobědval, takže jsem připraven všech 42 vzorků ochutnat. Doufám, že mě některý z vystavovatelů překvapí chutí svého chleba,“ dodal s úsměvem hejtman Netolický. Poté biskup Josef Kajnek pokračoval svěcením chleba. „Chléb je dar, bez něhož si nedovedeme představit každodenní život,“ prohlásil při slavnostním ceremoniálu Josef Kajnek.
„O kvalitě českého chleba se mohli přesvědčit i návštěvníci výstaviště na vlastní oči a chuťové buňky – ochutnat mohli desítky různých chlebů z celé republiky, ale také různé sladké pochutiny,“ ocenil výstavu krajský radní pro zemědělství Václav Kroutil. „Kvalitní chléb se stává mezi spotřebiteli vyhledávaným zbožím. Mám velkou radost, že v soutěži uspěl i chléb z našeho kraje,“ pokračoval radní Kroutil a uzavřel: „Dny chleba beru jako poděkování všem, kteří se podílejí na poctivém díle.“  Chléb roku vybírala odborná komise z bochníků upečených ve velkém na průmyslových linkách i v kategorii řemeslné výroby. V kategorii konzumní chléb zvítězila firma Moravec – Pekárny s r. o. z Moravské Třebové. Nejlepší řemeslný chléb předvedla brněnská Pekárna Hepek společnosti Penam, a. s. Hlavními kritérii byl vzhled, tvar, objem, kůrka, barva, vůně, střídka a chuť chleba.
Podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách: „Chléb se dnes vyrábí na moderním zařízení, které zajišťuje vyšší produktivitu než v minulosti. Nové technologie umožňují zachovat řemeslný charakter výroby chleba a měnit receptury dle regionálních požadavků spotřebitelů, ale vyžadují vysokou odbornost a kvalifikaci pekařů,“ vysvětlil Dřízal a dodal: „Pro pekaře je výroba chleba královská pekařská disciplína a zároveň věc prestiže. Soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože soupeření pekařů přispívá k růstu kvality a umožní rozšířit nabídku pro zákazníky a možnost zakoupit si chléb nejvyšší kvality.“ Akce se bohužel nemohli zúčastnit zástupci pekáren zasažených velkou vodou. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů proto nabídl pomoc všem pekárnám postiženým povodní.