Českotřebovský deník 139/2013 (8.6.)                                    
Skauti pomáhají

Při sbírkové preventivní akci Český den proti rakovině ve středu 15. května 2013 získali dobrovolníci
skautského střediska JAVOR prodejem kytiček částku 21209 Kč. Od roku 2002, kdy místní skautské středisko sbírku pořádá, jsme vybrali úctyhodných 397 085,20 Kč. Tímto bychom chtěli poděkovat všem dárcům z našeho města. Stejně jako při povodních před třemi lety, tak i letos se místní skauti zapojují do pomoci v zaplavených oblastech. První skupinka skautů odjela do obce Rudník, kde pomáhá místním obyvatelům s odklízením po povodni a další skupina skautů a skautek pomáhá při odklízení následků přímo v Praze.
 
Pouliční sbírkové akce a nové nařízení rady města o zákaz podomního a pochůzkového prodeje.

Byli jste možná v minulých dnech osloveni  některou osobou s žádostí o pomoc obětem záplav, v květnu prodávali na ulicích skauti symbolické kytičky jako symbol pomoci pro sbírku, která má již svou tradici, v zimě budeme mít Tříkrálovou sbírku, založenou na domovních obchůzkách. Je sice podpořena i městem, ale její princip je v návštěvách domácností, tedy  funguje na stejném principu jako podomní prodej. Jinde zase najatí propagační pracovníci prodávali některé zázračné přípravy s tím, že první dvě balení jsou zdarma.  Co z toho je a co není pochůzkový prodej? Zřejmě by všechny tyto aktivity měly být zakázány. Chce-li někdo pořádat sbírku, měl by si zřídit označený a povolený stánek a zde propagovat svoje bohulibé aktivity. Všechen pochůzkový a podomní prodej je založen na okamžitém kontaktu s chodce, občanem, který má málo času na rozmyšlení a zpravidla požadavkům nabídky vyhoví, aniž zná totožnost  prodávajícího  příslušný předmět nebo službu, nebo příslušný benefiční účel akce.  Je-li  na frekventovaném místě zřízen stánek, může se rozhodnout, zda k němu přijde či ne. Může to být méně účinné, ale bude to vyhovovat nově přijatému  nařízení rady města.
 
Ze sedla vidíš mnohem dál

Hřebčín Karlen  Dlouhá Třebová, Na Kopci 105, Vás srdečně zve na akci ,, Ze sedla vidíš mnohem dál ".  Akce se uskuteční dne 16.6.2013 v 13.30hod. Čeká Vás bohatý program: prezentace projektu Thik Big O2,  představení plemen koní, žehnání letošních hříbat, využití nájezdové rampy pro handicapované, parkur malých a velkých koní, ukázka psů plemene knírač z chovné stanice Gloria Leones, další praktické využití překážek a svezení dětí na koni. Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné. Parkování u obecního hřbitova- cesta bude značena.
 
Po delší době píšu do Českotřebovského zpravodaje a reaguji na článek

ve zpravodaji z dubna letošního roku, protože si myslím, že představa pana Mikoleckého, že v dnešní době si mladí lidé budou pořizovat tři a více dětí, je zcela mimo realitu dnešní doby, to si mladí lidé raději pořídí tři psy než tři děti. Pokud se pan Mikolecký domnívá, že máme v České Třebové málo mladých a početných rodin, doporučil bych mu, aby o letních slunných dnech navštívil sídliště Borek, kdyby se mu i přesto zdálo, že je to málo, stačilo by oslovit třeba radnici v Ostravě. Obyvatelé Přednádraží, by možná s radostí posílili populaci stárnoucích a vymírajících Třebováků. Co se týká kompenzace již zmíněných 108Kč za rok, domnívám se, že nevyužívaných žlabů, kanálů, okapů a jiného, pro někoho lukrativního zboží máme v Třebové dost. Nakonec i v bývalé Primoně a na hřbitově je stále co krást, takže by těch 108Kč za rok mohli dotyční v pohodě uhradit.                                                      PERO
 
Turnaj v nohejbalu na Horách

I v letošním roce se uskutečnil, tentokrát na Horách, vrcholný turnaj IZS. Zúčastnilo se ho družstvo Městské policie, Policie ČR, HZS ČR a SDH. Ani tentokrát naši borci nezklamali a umístili se na krásném pátém místě. Gratulujeme …..  SDH Česká Třebová
 
Hasiči letos slaví 140 let od založení sboru  (1873 - 2013)

Myšlenka na založení hasičského sboru v České Třebové vznikla po velkém požáru dne 26. dubna  r. 1872., jímž byly valně poškozeny na náměstí v České Třebové čtyři domy.  Hned se začalo po vzoru jiných měst pomýšlet na založení dobrovolného sboru hasičského.  Působil také příklad ze sousedního města Ústí nad Orlicí, kde byl sbor  tehdy nedávno založený. působil však svým příkladem. Za velitele českotřebovského hasičského sboru byl zvolen purkmistr Alexandr Vrba, jenž opravdu z největších si získal zásluh o založení sboru. V  roce 1874 , kdy dochází k rozvoji činnosti (po návratu br. Josefa Hubálka ) byli občané města vyzváni, aby se zapsali za členy přispívající. Jednatelem sboru založen byl spolkový inventář; jmění spolkové obnášelo 5284 zl. 15 kr. Místní záložna darovala sboru na dvoukolou stříkačku, výzbroj . První hasičská zbrojnice byla v lokalitě pod farou v dnešní Klácelově ulici
 
Radní města a kraje se shodli. EBA si polepší o 12 milionů

Navýšení základního kapitálu společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT, a. s., v celkové výši 12 milionů odsouhlasily dnes na společném jednání Rady Pardubického kraje a Statutárního města Pardubic. Radní se shodli rovněž na společném postupu ohledně výstavby nového terminálu.
„Dohodli jsme se zástupci města Pardubice na tom, že se základní jmění v letošním roce navýší o 12 milionů korun. Kraj se bude na zvýšení podílet 4,08 miliony korun. Za tyto prostředky bude nakoupena technika umožňující další rozvoj letiště,“ shrnul jednání hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Město je z pozice většinového akcionáře připraveno uvolnit z rozpočtu 7,92 milionu korun. To znamená 66 procent z celkové částky dvanácti milionů,“ doplnila primátorka města Pardubic Štěpánka Fraňková. Navýšení kapitálu musí schválit ještě červnová zastupitelstva kraje a města.
Radní projednávali se zástupci představenstva společnosti EBA také Strategický plán společnosti pro roky 2013 – 2022. Diskutovalo se především o výstavbě nového terminálu na letišti, na kterém se radní rovněž shodli. Na jeho výstavbu EBA potřebuje přibližně 250 milionů korun. „Řešíme spíše, kdy a za jakých podmínek se bude terminál realizovat. Představenstvo dostalo za úkol připravit přesné zadání pro analýzu, která by měla postihnout všechny ekonomické aspekty a přínos výstavby terminálu. Hledáme cestu, jak stavbu financovat, aby byly dopady do rozpočtů kraje i města co nejnižší,“ vysvětlil Netolický.  Analýza bude zadána renomované společnosti KPMG, která má se zpracováním podobných analýz zkušenosti. „KPMG srovnatelné analýzy připravila již například pro Letiště Václava Havla Praha. Jejím úkolem bude vypracovat doporučení k variantám smluvního zabezpečení úvěru, včetně nároků na ručení a vyhodnotit efekty rozvoje regionu díky novému terminálu,“ uzavřela primátorka Štěpánka Fraňková. Analýza by měla rovněž vyhodnotit dosažitelnost ekonomických plánů strategického plánu letiště, ale také rizika v případě odložení nebo nerealizování výstavby nového terminálu či podmínek spoluužívání civilní částí letiště Pardubice s Armádou České republiky.