Českotřebovský deník 141/2013   (10/6)                                 
Stručně:

Město Česká Třebová poskytlo na pomoc povodní postiženému městu Svoboda nad Úpou materiální pomoc dle výběru v hodnotě 10000 Kč. Konkrétně šlo o košťata, lopaty, čistící prostředky atd. Další pomoc pro polské město Roudnik poskytli českotřebovští skauti. Nabídkou pomoci zaslali krizovému štábu také českotřebovští hasiči.  Bude-li potřeba, nastoupí tam, kam je krizový štáb povolá.
 
Fotbalisté ocení po skončení jarní sezóny nejlepší hráče jednotlivých mládežnických týmů

Akce je tradiční a osvědčená. Letos je plánována na 25. června se zahájením v 17 hodin. Přesný program akce, ve které zpravidla nechaní další doprovodný program se teprve připravuje.  O týden před tím 16. června se opět sejde valná hromada Fotbalového klubu, aby zhodnotila sezónu, tentokrát nejen u mládežnických družstev, ale i u družstev dospělých. A i B tým se pohybují    na pěkných příčkách na čele tabulky. B tým má postup do I. A třídy opravdu na dosah, při určité konstelaci by se mohlo počítat i s postupem A týmu do divize, i když je nyní zatím na 4. místě tabulky. Některé týmy se netají tím, že postoupit do divize nechtějí a tak bude pak postup nabídnut dalším týmům podle pořadí. Může se tak stát, že nabídka přijde i pro FK Česká Třebová.  Znamenalo by to ovšem potřebu sehnat další posily a tím, taky další sponzorské peníze....
 
Týden dětských radostí v mateřince U Koupaliště

I když bylo po celý týden počasí uplakané, dětem ani učitelkám neubralo na radosti společně realizovat naplánované akce. Týden jsme začali stavbami a lepením velkých papírových krabic, které si děti den na to pomalovávaly barvami. Vznikaly domy, vlaky a zvířátka. Středa patřila již tradičnímu celodennímu výletu. Malá Kuřátka vyrazila na zámek Potštejn a jejich starší kamarádi z Ježečků a Veverek na hrad Bouzov. Děti si dovezly spoustu zážitků z velmi nabitého programu a zkušeností, jak se dříve žilo rytířům, zbrojnošům a princeznám. Ke konci přišly na řadu i pláštěnky, ale ani ty nám radost z výletu nepokazily.
Čtvrtek patřil našim předškolákům. Divadlo Zlatý klíč ze Svitav přijelo s velmi pestrým programem. Dokázalo aktivně zapojit všechny děti i jejich rodiče do her, soutěží a tanečků. Vyvrcholením programu bylo pasování předškoláků na školáky.
Poslední den - pátek - byla dlouho očekávaná klobouková diskotéka. To už se na nás sluníčko z oblohy krásně usmívalo....
... tak děti! Klobouky do vzduchu a hurá bude léto a prázdniny! ... neslo se celou zahradou
Zdařilý I. závěrečný koncert ZUŠ

Současné studené a pochmurné dny jako maják rozzářil první závěrečný koncert Základní umělecké školy. Před naplněným sálem v Malé scéně na jevišti, jako každoročně i letos se stal malý zázrak. Vystoupila zde řada mladých talentovaných žáků školy a jejich produkce doslova uchvátila posluchače. Zvlášť za zmínku stojí výkon mladého klarinetisty, žáka pana Mgr. Milana Špičáka, Tomáše Dvořáka jehož talent je velkým příslibem pro jeho případnou uměleckou kariéru. 
Ozdobou večera byly také sestry Martina a Radka Mikulecké. Martina osvědčila své vlohy hrou na housle a Radka brilantně předvedla Giuetu J.S. Bacha. Malá M. Plocková okouzlila svou citlivou hrou na klavír. I zde žákyně disponuje talentem, u něhož také můžeme předpokládat skvělou hudební budoucnost.
Krásnou tečkou večera byla Dvořákova Humoreska v podání slečny Kateřiny Přívratské, která bude od příštího školního roku studentkou Brněnské konzervatoře. Svým vystoupením ukázala, že si vybrala správnou školu a cestu života za uměním.  Upřímně řečeno, celý koncert neměl slabé místo. Všichni účinkující odvedli hodnotné výkony.
Tyto zdařilé  akce spolu s úspěchy na okresních, krajských a celostátních soutěží a připočítáme-li k tomu každoročně několik přijatých žáků na konzervatoř a jiné umělecké školy vyššího typu, nás opravňují k úvaze, že českotřebovská ZUŠ, pod vedením ředitele pana MgA .B. Mimry, je v dobré tvůrčí kondici, a že jde správným směrem.
Závěrem bych Vás rád pozval na druhý závěrečný koncert 11.6. do velkého sálu Kulturního centra. S plnou odpovědností slibuji kromě večera plného pozitivní energie i hluboký estetický zážitek. Těšíme se na Vás. L. Štark
 
Zveme Vás na  AGILITY  VÍKEND S FITMINEM       

Ve dnech 29.6. a 30.6. se na Podhorku v České Třebové sjedou čtyřnozí sportovci z blízka i zdaleka ( Prahy, Krnova, Moravské Třebové i Šumperka…), aby poměřili své a také páníčkovy schopnosti překonat trať plnou překážek skokových, prolézacích , proplétacích i přelézacích  a to co možná bez chyby a co nejrychleji. No ano. Budou se zde konat AGILITY závody .
 
V sobotu 29.6. se koná již 8.ročník PODHORSKÉHO SKOKU . Jedná se o závody především motivační – tedy pro začínající. Ti mají otevřeny hned 2 kategorie :
Začátečníci –  zde jsou  začínající pejsci a psovodi, kteří na velké oficiální závody ještě nejezdí, ale chtějí si ,,osahat“ závodní atmosféru.  Mají samozřejmě řadu úlev a trať i pravidla jsou zjednodušena. Cílem je prokousat se od startu do cíle a zjistit, zda svého čtyřnohého parťáka dokáží udržet na trati i přes lákavou vůni grilovaného kuřete či svůdný pohled psí krasavice.
Pro psovoda je to často první zkouška, zda si zapamatuje trať v časovém limitu a nezabloudí ve změti čísel.
Pokročilí – sem přicházejí ti, co už se na ,,opravdové“ závody  chystají nebo si je i vyzkoušeli, ale nejsou si ještě příliš jistí nebo pejsek potřebuje ještě motivační pomůcku při vedení. 
ZÁVODNÍCI – název kategorie říká vše. Žádné úlevy, závodí se podle Soutěžního řádu KA a pravidla jsou přísně dodržována.
SENIOR – VETERÁN – i starší psovodi si rádi zazávodí . Není však fér, aby soupeřili s kolegy o 30 i 40 let mladšími. Také starším pejskům adrenalin ze závodů chybí, a i když chuť skákat je veliká, svým mladším kolegům stačit nemohou.
Letos máme otevřenou poprvé třídu štěňat ve stáří dokončeného 8. až 13.měsíce včetně.
V neděli 30.6.   jsou připraveny  oficiální závody   FITMIN  CUP – PODHORKA .
Začínat budeme  Agility , poté budou následovat zkoušky A 1, 2 a 3 a Jumping.
Pro oba dny je začátek stanoven na 8,30.  Ukončení  předpokládáme kolem 17 hod
Je připraveno chutné občerstvení, ale dobrou náladu si musíte přinést sami a místo vstupného ji štědře rozdávat. Vždyť mezi závodníky budou i ti, kteří budou stát na startu poprvé ( a to nemluvím jen o dětech, i dospěláci si zde často odbývají svou premiéru).
Agility totiž můžete začít ve věku útlém  i pokročilém a se všemi možnými i nemožnými rasami  chlupáčů.
Tyto závody jsou opravdu pro všechny, kteří mají rádi aktivní činnost se svým psím kamarádem.
Na všechny se těší pořadatelé ZKO Podhorka, Česká Třebová
Přihlášky či dotazy zasílejte na mail: Chrastilova@seznam.cz

Lidovci z východních Čech na sjezdu výrazně posílili. Línek je místopředsedou

Pardubice/Hradec Králové - Předsedou KDU-ČSL byl opětovně zvolen Pavel Bělobrádek a místopředsedou se stal vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. "Vnímám to jako ocenění své dlouholeté práce. Mým jediným cílem v tuto chvíli je dostat KDU-ČSL opět do Poslanecké sněmovny," reagoval bezprostředně na své zvolení Roman Línek. Ten se vrátil do místopředsednického křesla celostátního vedení po čtyřech letech. Milým překvapením sjezdu pak byl i úspěch v primárních volbách do Evropského parlamentu a to pro Tomáše Zdechovského z Hradce Králové, který získal třetí místo na kandidátce KDU-ČSL v těsném závěsu za stranickými matadory Pavlem Svobodou a Michaelou Šojdrovou. Na pěkném šestém místě pak skončila další Východočeška, politoložka Marie Jílková z Lezníku u Poličky.
Ceny města jsou v dobrých rukou

Letos již po šestnácté uděluje  město Letohrad cenu města. Prestižní ocenění  převzaly  osobnosti, které  se významným způsobem přičinily o rozvoj města a jeho dobrou reprezentaci z rukou starosty Petra Fialy. Sokolové Jaromíra a Luděk Hradeckých,  historik Stanislav Adamec a správce zámeckých věžních hodin Oldřich Valda obdrželi cenu města při zahajovacím koncertu Mezinárodního hudebního festivalu  na Tvrzi Orlice v sobotu 8. června 2013. Čtvrtý oceněný,vynikající sportovec Ondřej Moravec, dostal cenu v dubnu při příležitosti setkání s úspěšnými biatlonisty. „Jsem si jist, že budou v dobrých rukou,“ poděkoval starosta oceněným spoluobčanům. „Obdivuji nasazení, píli a houževnost Jaromíry a Luďka Hradeckých, kteří se celý život věnují mladým sportovcům a kteří stáli za znovuobnovením Sokola v Letohradě. Ze své zkušenosti vím, jak je důležité a někdy také složité pracovat s mladými sportovci,“ dodává starosta. Radost z objevování nových věcí provází celý život historika a spisovatele Stanislava Adamce. Sepsání historie města i okolních obcí  se řadí mezi mimořádné výkony a po právu mu za zachycení dějinných souvislostí přísluší veřejná pocta. Stejně jako Oldřichu Valdovi, správci hodin na zámecké věži, které neodmyslitelně patří  ke koloritu města. Málokdo však tuší, že se o jejich chod stará již čtyři desítky let. „Věžník“  prozradil, že se cítí trochu elektrikářem, trochu zámečníkem:  „Horší je to s výstupem nahoru do věže. Snad se najde pokračovatel,“ doufá Oldřich Valda v to, že budou staré věžní stroje odbíjet a měřit čas ještě další staletí. Čtveřici letošních držitelů ceny města bude slavnostní chvíle připomínat stříbrná medaile a pamětní list. Ceny města Letohradu byly vydány v souladu se Statutem Ceny města Letohrad a s usnesením Zastupitelstva města. Pracovní skupina doporučila zastupitelstvu návrhy, na nichž se jednomyslně shodla. 
Kotlíkové dotace se rozšíří do všech regionů, zájem ale musí přijít z krajů

Od 1. července mají všechny kraje možnost vstoupit do další fáze kotlíkových dotací. Ministerstvo životního prostředí má pro nový Společný program na výměnu kotlů připraveno celkem 80 milionů korun. Kolik přesně získají jednotlivé kraje, závisí na jejich schopnosti sehnat stejnou částku, jakou přispěje ministerstvo, z vlastních zdrojů. „Na krajích teď je, aby převzaly iniciativu, a pokud mají zájem, aby se samy přihlásily a dojednaly s ministerstvem dohodu o spolupráci. Program je založen na principu, že stejnou částkou přispívá ministerstvo a stejnou částkou kraj, to znamená, že pokud se krajům podaří sehnat více peněz, tak zároveň získají i více peněz od ministerstva,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.  (informace z webu MŽP ČR)
 
Největší investice kraje v pardubické nemocnici je zahájena

Pardubice (10. 6. 2013) – Poklepem na základní kámen byla v areálu Pardubické krajské nemocnice formálně zahájena největší investiční akce kraje posledních let. Jedná se o výstavbu nového multioborového pavilonu, který vznikne v místě bývalé lékárny. Jeho hodnota po výběrovém řízení na stavební část klesla dohromady s vybavením z 306 milionů na 201 milionů korun, z toho 171 milionů uhradí Regionální operační program NUTS II Severovýchod. „V letošním roce zahajujeme po dlouhé době dva velké investiční projekty ve zdravotnictví. Kromě této stavby to bude také velká rekonstrukce a přístavba psychiatrie ve Svitavách. Díky evropským fondům tak můžeme rozvíjet nemocnice v majetku kraje a posunout laťku poskytované péče pro pacienty i pracovní podmínky pro zaměstnance výše,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„V Pardubické krajské nemocnici máme několik velmi zastaralých budov, které potřebujeme uvolnit k postupné rekonstrukci. A jejich přestěhování do nového pavilonu na podzim příštího roku nám uvolní ruce pro potřebné rekonstrukce,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti zdravotnictví.
Zhotovitelem stavby je společnost PKS stavby, a.s., Žďár nad Sázavou. Ta zvítězila ve výběrovém řízení v konkurenci 24 nabídek. Stavbu Pardubický kraj vysoutěžil za 102 milionů bez daně, zatímco předpokládané náklady podle zadávací dokumentace na stavební část činily téměř 195 milionů. Nyní probíhá několik výběrových řízení na vybavení budovy lékařskou technologií, nábytkem a bílou technikou. Na začátku příštího roku se budou soutěžit dodávky IT technologií, drobného mobiliáře a informačního orientačního systému. Nový pavilon bude stát v těsném sousedství oddělení klinické a radiační onkologie a bude ve dvou patrech navazovat na budovu onkologie. Provozy však nebudou provázány. „Přemístíme do něj oddělení nemocí plicních a tuberkulózy, infekční oddělení, stomatochirurgii a také zubní pohotovost. Podle potřeby může v budoucnu sloužit i jiným oddělením při dalších fázích rekonstrukce naší nemocnice. V tom spočívá jeho multifunkčnost,“ uvedl Tomáš Gottvald, ředitel Pardubické krajské nemocnice, a.s. Pavilon bude splňovat nové požadavky pro komfort pacientů i personálu.
Výstavba multioborového pavilonu probíhá za plného provozu Pardubické krajské nemocnice, a.s. Vjezd na staveniště je z Bokovy ulice v prostoru mezi budovami 18 a 19 (kožní oddělení a Neurologická klinika) a 27 (Chirurgická klinika). Pardubická krajská nemocnice i stavbaři se omlouvají pacientům i obyvatelům okolních domů za případné komplikace a prosí je o shovívavost.