Českotřebovský deník 142/2013 (11.6.)                                 

Nehoda nadměrného nákladu vyřadila světelnou signalizaci  na křižovatce u gymnázia


Jízda nadměrného nákladu nebyla na odbor dopravy hlášena, jinak by byla průjezdnost křižovatky zajištěna s pomocí městské policie, která by zastavila jinou dopravu. Přímá jízda směr Ústí n.O. byla znemožněna rekonstrukcí mostu na Lhotce. Oprava a zprovoznění světelené signalizace závisí na dodávce nového sloupu, který by měl být dodán do konce týdne. Došlo také k poškození domu čp. 100.  Křižovatka je pro  velká vozidla obtížná a  řešení není zcela bezpečné.  Počítalo se s tím, že by po zbourání domu čp. 292 mohl vzniknout kruhový objezd, byť poněkud vyosený.  To v době, kdy dům 292 koupil stávající majitel a rozhodoval se, zda jej opraví nebo bude vykoupen státem a zbourán.  Licitace o ceně nedopadla dobře, dům byl opraven a kruhový objezd zde už tedy nevznikne.

(Fotografie pořízeny z videa na facebooku)


 


Medaile z Mistrovství ČR žactva!!!


O uplynulém víkendu 8.-9.června 2013 se konalo Mistrovství ČR žactva v plavání. Mladší žactvo roč. 2001 bojovalo o medaile v Kopřivnici,starší kategorie-ročník 1999 a 2000 se představili na padesátce v Českých Budějovicích.

Do každé discipliny se z krajských přeborů kvalifikovalo podle dosažených časů 24 nejlepších . Lokomotiva Česká Třebová měla 7 zástupců - v Kopřivnici Elišku Štichauerovou, Barboru Pražákovou, Vojtu Krňávka a Vojtu Novotného, do Českých Budějovic odjeli Tomáš Valenta, Matěj Švíř a Adam Vágner. Naděje na medaile byla, ale rozdíly mezi nejlepšími se pohybují v desetinách a setinách vteřiny.   Letošní letní žákovské mistrovství bylo nakonec pro náš oddíl velice úspěšné. Adam Vágner vybojoval 3. místo a bronzovou medaili na 100 m motýl, na dvojnásobné trati skončil na 5. místě.Finálová umístění - Bára Pražáková doplavala na 200 motýl na 7. místě a Matěj Švíř na nejtěžší trati 400 polohový závod na 8.místě. Ale největší radost nám udělala Eliška Štichauerová.  Kvůli zdravotním problémům na krajském přeborů nezaplavala podle předpokladů, takže se svými časy nedostala mezi nejlepší do poslední rozplavby a musela se prosadit ze zadních pozic. Někdy výhoda, někdy chybí kontakt se soupeřem. Ale výsledek- 6 startů, 1 stříbrná  medaile, 4 bronzové a 1x sedmé místo. Paráda. Pochvalu ovšem zaslouží všichni , za výborné výkony, osobní rekordy a výbornou kamarádskou atmosféru ve družstvu. Blahopřeji.

Ale tímto sezóna nekončí. Eliška Štichauerová, Bára Pražáková, Tomáš Valenta, Adam Vágner, Matěj Švíř a Vojtěch Novotný jsou nominováni do 24 členného družstva plavců Pardubického kraje a budou reprezentovat kraj na Letní olympiádě dětí a mládeže, která se koná poslední červnový týden ve Zlínském kraji. Takže boj o medaile pokračuje….   (horní foto z Českých Budějovic, dolní snímek z Kopřivnice)

 

Třebováci na volebním sjezdu KDU-ČSL

Na volebním sjezdu KDU - ČSL, který se konal o víkendu 8. a 9. 6. 2013 v Olomouci, měla městská organizace KDU - ČSL dva delegáty - Miloslava Tesaře a Jiřího Vencla. Sjezd potvrdil na další dva roky jako předsedu Pavla Bělobrádka a na funkci prvního místopředsedy Mariána Jurečku. Na místa řadových místopředsedů byl zvolen za Padubický kraj Roman Línek a dalšími místopředsedy jsou Zuzana Roithová, Klára Liptáková a Jan Bartošek. Hostem sjezdu byl i prezident republiky Miloš Zeman.
Foto ze sjezdu: od leva Petr Čada (vlevo vzadu, Radomír Kašpar - krajský předseda, Marek Výborný a Ing. J. Vencl).
 
Cykloputování od kostela ke kostelu

Dramaturg Mezinárodního hudebního  festivalu Letohrad 2013 František Vaníček vsadil v letošním roce na zážitky, a to nejen  hudební.  Pozval  uměnímilovné sportovce na cykloputování od kostela ke kostelu, poslední zastavení naplánoval na středověké tvrzi.  Tradiční festival s novou tváří přilákal v neděli do Letohradu desítky cyklistů z okolních města a obcí. Do pedálů šlápl také starosta Petr Fiala.  O historií církevních objektů v Červené, Letohradě, Kunčicích a Orlici, kam lidé chodí převážně na bohoslužby, poutavě vyprávěl  Stanislav Adamec, hudbou promluvily  francouzská varhanice  Caline Malnoury, letohradská houslistka Markéta Dominikusová a  pěvecký soubor  Wiolinek z Polska. Ten po strhujícím folklorním vystoupení na tvrzi  vtáhl do tance přihlížející diváky.  „Bylo to úžasné odpoledne. Zvláště závěr, kdy tančilo celé nádvoří,“ zněly pochvalné hlasy těch, kteří ze sedla objevovali krásu jarní krajiny a poté se zaujetím vnímali folklorní vystoupení polských tanečníků a zpěváků na Tvrzi Orlice. Patřili mezi ně i letohradský starosta  Fiala a jeho kolega Krysztof Zegański z polského Barda, odkud soubor Wiolinek  do Letohradu přicestoval.


Sbírka bude ukončena v pátek 14. června ve 12:00. 

Poté budou vaše příspěvky roztříděny a v sobotu odvezeny do Podkrkonoší.
Děkujeme tímto všem, kteří jakkoli do naší sbírky přispěli. O výsledku sbírky a jejím předání budeme informovat prostřednictvím  Českotřebovského zpravodaje.

 

Hudba k ohňostroji rozzářila oblohu nad tvrzí

Velkolepé zahájení Mezinárodního hudebního festivalu se podařilo připravit organizátorům v Letohradě.  Kulisy středověké Tvrze Orlice umocnily dojem ze sobotního  galakoncertu  Filharmonie Pardubice. Radostná a slavnostní Händlova Hudba k ohňostroji, který rozzářil oblohu nad areálem, byla působivou tečkou za zahajovacím koncertem 24. ročníku MHF Letohrad 2013.  Před tím, než spustila  filharmonie první tóny předehry k Mozartově opeře Figaro, předávaly se ceny města a také cena Grand Prix za nejlepší hudební počin v roce 2012.  „Porota Mezinárodního hudebního festivalu v Letohradě letos udělila prestižní cenu  Milanu Motlovi a sboru KOS Litomyšl za provedení Celebration Jazz Mass,“ uvedl ředitel tradičního festivalu s novou tváří František Vaníček.  Předání  ceny GRAND PRIX  se zúčastnila tak jako každý rok osobnost letohradské historie, František Vladislav Hek. Od roku 1992 jsou při příležitosti MHF udělovány  kulturní ceny Letohradu, ceny GRAND PRIX. Jedná se o prestižní ocenění, kterým je hodnocen nejlepší hudební výkon na festivalu v uplynulém roce. Sponzory ceny jsou  Miroslav Chládek (grafika) a Jana Zamazalová (keramická plastika).  V minulosti byli festivalem  ocenění obdrželi, například: chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri, mezzosopranistka Dagmar Pecková, houslista Pavel  Šporcl  a Schola Gergoriana Pragensis, naposledy, za rok 2011 byl vyhodnocen Bohuslav Mimra a Komorní orchestr Jaroslava Kociana.

Srdečně vás zveme na otevřenou cvičební hodinu  pro veřejnost v rámci TÝDNE SPORTU :  TAJČI    po 17 -18.30hod
                   JÓGA    út.       18- 19.30hod
                   JÓGA    čt.        17- 18.30hod 
Přijďte si vyzkoušet zajímavé zdravotní cvičení na vlastní tělo. Těšíme se na vás.   
Pozor, změna času (od udání času na plakátech )  na hodinu tajči a čtvrteční jógu. Začátek je již v 17.00hod

Silnice u Globusu je otevřena o tři dny dříve

Pardubice (11. června 2013) – V dnešních ranních hodinách byl pro řidiče otevřen modernizovaný úsek silnice u pardubického Globusu. Výpadovka na Lázně Bohdaneč, potažmo na Hradec Králové, byla zprovozněna oproti harmonogramu prací o tři dny dříve.
Silnice II/324 byla opravovaná v rámci projektu tzv. tichých krytů, který je v různých etapách postupně realizován už od května. Úsek od Globusu směrem k napojení na hradubickou silnici byl pro osobní a nákladní dopravu uzavřen pouhých deset dnů, městská hromadná doprava tudy projížděla. „Otevření tohoto úseku o tři dny dříve jasně vypovídá o tom, že se snažíme práce co nejvíce urychlit a vyjít tak řidičům vstříc. Kritiku, že stavbaři nepracují naplno, tak považuji za neoprávněnou. Pracujeme tak, jak technické a meteorologické podmínky umožňují. A když to jde, práce urychlíme,“ prohlásil náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek. V neděli 16. června tu bude ještě na necelých 24 hodin uzavřen kruhový objezd, aby i na něm mohl být položen moderní vrchní kryt vozovky a obnoveno značení.
Tento úsek je předposlední etapou rozsáhlého projektu pokládky tichých krytů. Posledním místem, kde stavbaři stále pracují, je tak úsek od Wonkova mostu směrem ke křižovatce na Staré Hradiště. Tady je možné projíždět stavbou jednosměrně od Hradce Králové. Práce pokračují podle harmonogramu a skončeny by měly být nejpozději 23. června. „Rád bych ale apeloval na řidiče, aby dodržovali dopravní uzavírky. Stává se nám, že na stavbu najíždějí i v protisměru a to může způsobit i nepříjemné nehody, které nejen že ohrožují zdraví a životy řidičů i stavbařů, ale také zpožďují stavební práce,“ vyzval řidiče k zodpovědnosti náměstek Dušek.